fallback

М. Влахович: Инвестициите на борсата ще се увеличават с евроинтеграцията

В момента, когато в Западна Европа се говори за инвестиционните възможности в България, се има предвид по-скоро тези извън борсата, коментира изпълнителният директор в Credit Suisse

15:34 | 07.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

Майкъл Влахович. Снимка: Economist

Майкъл Влахович е изпълнителен директор на Credit Suisse за Великобритания/Ирландия, скандинавските държави, Холандия, Централна и Източна Европа и Израел. Той взе участие в брифинга по откриването на шестата бизнес кръглата маса на Economist с правителството на България, на който подчерта интереса на банката към България.

Той съобщи, че Credit Suisse смята да открие представителство в България. Освен това заяви, че съвсем наскоро финансовата институция е завършила мащабен план за преструктуриране, което според него ще допринесе значително за развитието на банката занапред.

След участието си в конференцията Майкъл Влахович се съгласи да отговори на няколко въпроса на Investor.bg по тези и други теми. С него разговаря Ангел Милев.

- По какъв начин промените в Credit Suisse ще помогнат на вашите клиенти инвеститори?

Мисля, че от гледна точка на инвеститорите най-важният аспект на нашето преструктуриране е, че ние виждаме огромна добавена стойност в това да работим унифицирано и интегрирано в различните направления – инвестиционно и частно банкиране и управление на активи.

До миналата година имахме две банки – First Boston и Credit Suisse, което само по себе си беше до известна степен объркващо за клиентите.

Но не става въпрос просто за объркването и за брандирането, а за това, че в световен мащаб определено съществува синергия, която може да се извлече от обединяването на тези три направления и фокусирането на усилията върху тях с цел по-доброто обслужване на нуждите на клиентите. Защото клиентите днес не знаят на всяка цена какво искат. Те просто се нуждаят от някакво решение, което често може да дойде от различните отдели, защото границата между търговско, инвестиционно и частно банкиране не винаги е толкова ясна. И от тази гледна точка за инвеститорите е много важна добавената стойност, която може да произтича от този по-систематичен начин на работа. Смятам, че ние сме една от малкото банки в света, която може да предложи въпросните решения в тези три направления по такъв ефективен начин.

- Как смятате, че еврочленството на България ще повлияе фондовия пазар в страната?

Нека вземем за пример Португалия. Когато тя се превърна в развит пазар в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), изведнъж се появи в редица световни индекси, които представляват отправна точка за институционалните мениджъри на активи и акциите на нейната борса регистрираха силен ръст. В Корея например, която все още не е част от списъка с развити пазари в ОИСР, има много компании от световна величина, които в един момент могат да предизвикат истински бум, защото когато Корея се появи в този списък, всички ще започнат да инвестират там. А там има може би повече компании отколкото в Португалия.

Съответно ситуацията с България и членството е аналогична. То ще направи страната част от развита Европа. Това ще добави значителна сигурност, ще я прибави към някои индекси и когато даден бизнес цели да се превърне в установен модел и стандарт, трябва да има представителство в страната.

Със сигурност членството не може да има отрицателни отражения. Не смятам, че ще има и огромно положително влияние, но мога да предвидя само добри неща.

- Значи не смятате, че фондовата борса и икономиката ни ще бъдат непосредствено повлияни от членството, а по-скоро в дългосрочен план?

Да, напред във времето. Мисля, че ще постави фондовия пазар и инвестиционната среда като цяло на картата на развитите пазари. В момента може да се каже, че когато в Западна Европа се говори за инвестиционните възможности в България, се има предвид по-скоро тези извън борсата. Както знаете, голям интерес представляват недвижимите имоти – не само за инвеститори от Европа, но и от САЩ, както и тези в акции на различни непублични дружества. Засега това са двете движещи сили. Инвестициите на фондовия пазар все още не са толкова разпространени, но те могат само да се увеличат с евроинтеграцията.

- Credit Suisse има ли някакви услуги и продукти, предназначени за сектор на недвижимите имоти?

Имаме и в момента работим върху разработването и предлагането на нови, защото интересът към инвестиции в имоти в Централна и Източна Европа е огромен. Разбира се винаги стои въпросът за избора между директни инвестиции, или чрез фондове. Ние целим да предложим продукти и в двете посоки, въпреки че сме повече насочени към фондовете.

- Смятате ли, че очакванията за присъединяване и за покачване на цените на имотите са довели или могат да доведат до създаването на т. нар. балон?

Където по света има инвестиции в имоти, там обикновено има и балон. Трябва да свикнем с това. Дори и в най-стабилните и развити пазари е имало балони. Ако си спомним, и в Англия в края на 90-те години имаше големи и внезапни понижения на цените на някои сегменти от пазара. Като казвам това, имам предвид по-скоро жилищния сегмент, от колкото бизнес имотите.

Засега и в България повечето инвестиции са насочени към жилищата и ваканционните имоти, където инвестициите са повече спекулативни. Аз не съм експерт по недвижими имоти, но мисля, че ще дойдат периоди на прегряване на пазара. Разбира се, след като валутата ви е прикрепена към еврото, имате сравнително ниски лихвени проценти, а историята показва, че често причината за по-значителни сътресения на пазара са били внезапни увеличения на лихвите. Това, от своя страна, може да дойде от прекалено покачване на цените на имотите.

Не мисля, че сегашната ситуация може да се определи като балон, но трябва непрекъснато да сте нащрек.

- Кои са главните фактори, които ви привлякоха да инвестирате в България?

Мисля, че България е атрактивен пазар във всички отношения, за които говорим – инвестиционно банкиране, частно банкиране, както и недвижими имоти, въпреки че последните не са в обсега на нашата основна дейност.

Като банка, целим да вземем участие в цялостния процес на увеличаване на капитала в България.

Разбира се, ние гледаме по-мащабно като услуги в областта на управлението на активи. Също така знаете за пенсионната реформа. Този въпрос е много актуален в цяла Централна и Източна Европа. Една от областите, в които имаме огромен опит, е управлението на пенсионни фондове. Предлагаме такива услуги в цял свят – в САЩ, Лондон, Цюрих и Япония. Мисля, че в тази област също можем да предложим продукти и услуги с добавена стойност.

- Какви са вашите планове за развитие на бизнеса тук?

Когато инвестираме в дадена страна, обикновено гледаме дългосрочно. Където и по света да започваме бизнес, ние се стремим да гарантираме, че към това, което предлагаме на клиентите, ще има дългосрочен интерес.

- Но не смятате да предлагате услуги, предназначени за частни потребители?

Не, нямаме интерес в сферата на банкирането на дребно като ипотеки и потребителски кредити. Предлагаме такива услуги само в Швейцария и никъде другаде по света. Тук този сектор е пренаситен и процъфтяващ и не би ни дал възможност за растеж. Банките, развиващи дейност в него, са постигнали много, за да се установят на пазара.

Съществува възможност в даден момент в далечното бъдеще, наред с управлението на активи, да предложим и услуги на частни лица, които имат свой бизнес. Тук вече границата между корпоративно и частно банкиране е много тънка. Имаме такава практика и в други части на света и в един момент може да я въведем и тук.

- Да, един бизнесмен освен нужди за бизнеса си, има нужда и от банкови услуги като частно лице.

Именно. И тук се връщаме отново към това, с което започнахме – ние сме интегрирана банкова институция, която може да удовлетвори нуждите на бизнеса на нашите клиенти, техните частни нужди и тези, свързани с пенсионните им спестявания. По такъв начин ние можем да предложим наистина една конкурентноспособна услуга.

- В този смисъл смятате ли, че другите сегменти от банковия сектор у нас, освен банкирането на дребно, са неразвити?

Мисля, че до голяма степен сме все още в самото начало. Осъществиха се първични публични предлагания и приватизационни сделки. Разбира се броят на приватизационните сделки, които могат да се реализират, винаги е ограничен. Мисля обаче, че сферата на инвестиционното, частно банкиране, и управлението на активи тепърва ще се развива. Ще има развитие и в областта на банкирането на дребно, разбира се, но нишата там е до голяма степен запълнена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:35 | 19.08.22 г.
fallback