fallback

Intel: Централна и Източна Европа имат голям напредък в ИКТ сектора

През следващите пет години 85% от всички нови работни места ще изискват ИКТ-умения

08:32 | 06.12.05 г.

Ленка Тучкова

Ленка Тучкова е Government Affairs Manager в Intel за Централна и Източна Европа и отговаря за правителствените връзки в региона. Тучкова подпомага и други инициативи на компанията, сред които Home Computing Initiative (HCI). HCI е серия от национални програми действащи в Европа, Близкия изток и Африка, чиято цел е повишаване на компютърната грамотност и ползването на Интернет от европейските служители чрез предоставяне на персонални компютри за работа вкъщи по опростена и икономична схема. За постигане на тези цели правителствата в цяла Европа активно и с различни подходи прилагат различни схеми на тази инициатива.

С Ленка Тучкова разговаря Христина Машкова.

 

- Г-жa Тучкова, разкажете ни малко повече за отношенията с институциите на Intel и инициативите за компютър вкъщи (HCI).

Усилията на екипите на Intel, които поддържат отношенията с институциите, се фокусират в две основни направления: лобиране за информационните и комуникационните технологии (ИКТ) индустрията и изграждане на отношения с правителствата, за да могат да обсъждат и промотират дигиталната трансформация. Под дигитална трансформация имаме предвид предоставянето на всички хора на възможности за лесен достъп до широколентов Интернет, до компютър в дома и компютърна грамотност.

- Защо ИКТ са важни?

Ние наричаме ИКТ-уменията четвъртото основно житейско умение, заедно с четенето, писането и броенето. Просто без ИКТ-умения нито хората, нито държавите в съвременното глобално общество биха могли да се конкурират. И правителствата, и компаниите в региона на Европа, Близкия Изток и Африка (ЕМЕА) все повече осъзнават важната роля, която имат ИКТ-уменията за икономическото развитие и конкурентноспособността. Например, Конфедерацията на Британската индустрия (CBI) във Великобритания изчислява, че през следващите пет години 85% от всички нови работни места ще изискват ИКТ-умения. Това е причината ние да считаме за свой дълг да фокусираме вниманието към този въпрос, за да помогнем на правителствата и на гражданите да бъдат подготвени.

- Как точно Intel се бори за повишаване на компютърната грамотност и ползването на Интернет в Европа?

Intel си сътрудничи с правителствата в Европа и им помага да проектират най-подходящата специална програма за ИКТ – тя може да бъде базирана на данъчни облекчения, ваучери, различни типове субсидии, насочени към различни обществени групи, като студенти, пенсионери, служители на малки и средни предприятия и др. Intel помага също и при комуникационната кампания, която е също толкова важна, колкото и самата програма, защото гражданите трябва да са информирани за какво става дума.

- Съществува ли подобна програма в България?

В България има програма, наречена e-Zone. Тя е във своята финална фаза на подготовка и ще бъде насочена към студентите. Програмите Home Computing Initiative могат да помогнат на правителствата да развиват квалификацията и конкурентноспособността на гражданите и по този начин да постигнат напредък в икономиката. А основните ползи за бизнеса са свързани с увеличаването на производителността и намаляването на разходите за обучение на служителите. В същото време, благодарение на HCI програмите, гражданите получават по-добри възможности за работа и за постигане на по-добър баланс между работата и свободното време.

- Ако такава програма предстои, бихте ли се свързали с голяма IT компания като Microsoft?

Intel винаги се опитва да си сътрудничи с индустрията и със други съмишленици. Нашият опит показва, че публично-частните партньорства са най-добре работещият вариант. Визията на Intel е, че когато си поставяме цели като тези хората да имат достъп до широколентов интернет, да се увеличи броят на компютрите в домовете и да се повиши компютърната грамотност, е добре да обединяваме усилията на всички организации и компании, които биха могли да допринесат за постигането им.

- Вие отговаряте за Централна и Източна Европа, кои от тези страни са най-развити в областта на компютърната грамотност и използването на компютри?

Страните от Централна и Източна Европа отбелязват голям напредък, но все още предстои много работа. Всички правителства на страните от Централна и Източна Европа поставят ИКТ сред своите най-важни приоритети. По отношение на достъпа до компютри Словения е определено най-напред (като достига около 50%), а по отношение на ангажименти от страна на правителствата водещи са Унгария и Румъния.

- Имате ли конкретни наблюдения за България?

Да, имах много положителни срещи с представители на новото правителство. Те имат големи и много амбициозни планове и искрено се надявам, че ще ги осъществят.

- Intel e най-големият производител на чипове в света. Как според вас се развива и ще се развива тази индустрия?

Сега Intel предприема платформен подход и не само произвежда чипове, но предоставя на своите клиенти цялостни платформи, така че те да могат да използват най-новите технологии във всеки аспект на живота си. Добър пример за това е технологията Intel Centrino Mobile Technology, която помогна за разширяването на употребата на преносими компютри. Нашите планове са подобни и в сферата на Дигиталния дом – скоро ще предложим технологията Intel Viiv Technology, която е предназначена да предостави чудесни изживявания за домашните потребители.

- България има традиции в производството на полупроводници, според вас Intel би ли имал интерес за производство на чипове или други видове части в България?

Intel непрекъснато търси нови възможности за инвестиции в цял свят, но на този етап нямаме планове да инвестираме в производство на чипове в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 05.09.22 г.
fallback