fallback

Георги Табаков: Бюрокрацията е една от най-големите болки за бизнеса

Мнозина представители на бизнеса у нас се тревожат, че бюджетът за следващата година може да спре икономическото развитие, като прехвърли върху фирмите цялата тежест от ценовия шок, казва председателят на Българския икономически форум

10:00 | 29.11.05 г.

Георги Табаков

Георги Табаков е роден на 4 август 1968 г. в София. Завършва френски колеж в Мароко, a средното си образование продължава във френска гимназия в София. През 1989 г. е приет да учи в престижния International Relations State Institute в Москва, където през 1994 г. се дипломира със специалност Международни икономически отношения.
Професионалното развитие на Георги Табаков започва със създаването на рекламна агенция. От 1997 до 1999 г. заема различни постове в Министерството на търговията и туризма. От юли 1998 до декември 1999 г. е заместник-министър на търговията и туризма с ресорите чуждестранни инвестиции, сделки с възможна двойна употреба, чуждестранни програми и външнотърговски режими. В периода 1999-2002 г. е член на Съвета на директорите на “Булгартабак Дупница”, а през 1999 г. е избран за председател на СД на Международния панаир - Пловдив, организиращ едни от най-големите панаири и изложби за Балканите. През 2000 г. поема ръководството на Агенция за чуждестранни инвестиции и е неин председател до 2001 г.
След като напуска агенцията, е избран за председател на Сдружение “Български икономически форум” (БИФ), което оглавява и до днес. Освен че ежегодно организира Икономическия форум за Югоизточна Европа, през декември тази година сдружението е инициатор на първото финансово изложение у нас „Финанси за всеки“.
С Георги Табаков разговаря Христина Машкова.
- Български икономически форум организира първото национално финансово изложение на 1-3 декември в София. Каква е целта на това събитие?
Това, което се опитахме да направим като организатори, е да поканим за участие абсолютно всички фирми, организации, компании, имащи отношение към финансовия пазар в България. Отзоваха се банки, лизингови компании, застрахователни дружества, инвестиционни посредници, инвестиционни фондове, различни финансови групи. Идеята е всички тези компании да изложат своите продукти, които, от една страна, са различни видове продукти за финансиране, т.е. кредити, лизинг. От друга страна, това са продукти, които предлагат всякакъв вид спестяване на обикновения потребител, а именно различни видове депозити, инвестиции в ценни книжа, във взаимни фондове.
- Към кого е насочено изложението?
Изложението е насочено към всички, които имат намерение да сравнят условията по кредитите на различните банки, условията по услугите, които се предоставят от лизинговите компании, търсейки някакво финансиране. От друга страна, към всички, които имат заделени средства и искат да видят и да направят сравнение между различните начини за спестяването на тези средства. Много малка част от българите познават различен вид спестявания от този, който са свикнали да правят чрез депозити в банките. Така че смятам, че за всеки един гражданин представлява интерес да посети изложението и да се запознае с тези нови за България продукти. Въпреки че събитието, което планираме да стане традиционно, ще се провежда в София, то би могло да бъде много полезно и за всеки един гражданин на България, гостенин на столицата, тъй като той ще може да сравни за изключително кратко време и на едно място условията и цените на различните услуги, които се предоставят от финансовите организации.
- Очаква се по време на изложението да има еднодневна съпътстваща програма с презентации на няколко финансови институции, какво ще могат да чуят и научат гостите по време на тези презентации?
Конферентната програма ще се проведе през първия ден на изложението – 1 декември. Банка ДСК ще представи възможностите за кредитиране на малки, средни и микропредприятия. Представители на ОББ ще разгледат възможности за сътрудничество с агенции за недвижими имоти и строителни компании. Ще има презентация и на Делта Брокер и Делта Трейдинг на нова платформа за електронна търговия на Българска Фондова Борса, както и платформа за търговия с валута и ценни книжа. Смятаме, че презентациите биха били интересни както за тесни специалисти, така и за широката публика. Поради тази причина достъпът до цялото изложение, включително до залата, където ще тече конферентната програма, е абсолютно безплатен.
- Г-н Табаков, смятате ли, че подписаното на 5 ноември междубанково споразумение за годишния процент на разходите по потребителския кредит ще улесни достъпа на потребителите до финансов ресурс?
Идеята е при така или иначе агресивната конкуренция да се спрат подвеждащите реклами. Основната цел на това джентълменско споразумение е всички банки да използват една и съща формула при изчислението на цената на потребителските кредити. В документа са вплетени основни принципи, на които да се представя пазарна, маркетингова и рекламна информация на клиентите. Това е напълно доброволно споразумение, което цели да се даде по-прозрачна и лесно сравнима информация на клиентите на банките. И освен това е в синхрон с изискванията на европейското законодателство, което изисква банките да бъдат по-открити към публиката в предоставянето на информация по банковите продукти. В основата на банковата индустрия е коректната информация. А не всички потребители са финансово грамотни до степен да конвертират и сравнят банковите продукти. Всяка банка си има различен начин, по който си представя стоката. Това е част от свободната конкуренция и свободния пазар и няма как да бъде регулирано. Но все пак чрез това споразумение информацията ще се представя относително коректно и ще е лесно сравнима. Споразумението е в помощ на хората, които осъзнават, че за да сравняват търговските предложения, трябва непременно да са с калкулатор в ръка.
- Какво е мнението Ви за приетия от правителството бюджет 2006?
Кабинетът обещава да провежда политика за подобряване на стопанския климат, намаляване на регулативните разходи за осъществяване на бизнес, въвеждане на ограничено административно регулиране и подобряване качеството на административните услуги. Като се има предвид, че бюрокрацията е една от най-големите болки за бизнеса, това намерение заслужава поздравления. Конкретните мерки, които би трябвало да доведат до тези подобрения, обаче са малко и неясни. Обещанието за намаляване на лицензионните, разрешителните и регистрационните режими е без срок. Твърде общо звучи обещанието за осигуряване на равнопоставеност и прозрачност в системата на обществените поръчки и за активно противодействие на корупцията в тази област. Хубави намерения са изписани и за малките и средните предприятия, за стимулиране на износа и за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика изобщо. Липсата на конкретика обаче за мен поне е малко тревожна. Мнозина представители на бизнеса у нас се тревожат, че този бюджет може да спре икономическото развитие, като прехвърли върху фирмите цялата тежест от ценовия шок.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 12.09.22 г.
fallback