fallback

Капман Капитал: Следваме логиката на високата доходност

Едно от нещата, които могат много да помогнат за развитието на БФБ-София, са късите продажби, смята Николай Ялъмов, ръководител на финансова група Капман

15:20 | 25.11.05 г.

Николай Ялъмов; Снимка : Investor.bg

Николай Ялъмов е изпълнителен директор на УД Капман Асет Мениджмънт и ръководител на цялата финансова група Капман. Капман Асет Мениджмънт управлява активите на Капман Капитал – инвестиционно дружество от отворен тип, развиващо дейност от 28 септември 2004 г.
С него разговаря Кристиян Костов.
- Каква е нетната стойността на активите на Капман Капитал и на какъв период се изчислява тя?
Към момента нетната стойност на всичките активи е малко над 3,915 млн. лв. Нетната стойност на една акция е 14,79 лв., като тя се изчислява два пъти седмично и се публикува в два централни ежедневника – в. Пари и в. Дневник, като промените се отразяват в понеделник и сряда.
- Какъв капитал очаквате да наберете до края на тази и до края на 2006 г.?
До края на тази година очаквам, че капиталът на Капман Капитал ще бъде около 5 млн. лв. Много е важно, разбира се, и самият пазар как ще се развие, защото ако пазарът се движи назад, не очаквам много инвеститори да имат желание да запишат. По-скоро всеки нормален инвеститор очаква движение нагоре с идеята да запише акции на фонда и активизирането е, когато борсата и пазарът на акции са в темп на растеж. В обратния случай, когато пазарът върви надолу, всеки чака дъното, за да запише акции на по-изгодна цена.
- Какво е разпределението на инвестициите в акции, облигации и ДЦК?
Най-голяма част от портфейла ни – 36,5% е инвестирана в акции на българската фондова борса, 27% са в ДЦК, част от които са деноминирани в евро, около 20 на сто са инвестирани в корпоративни облигации и 16% са паричните средства.
- Какъв тип облигации предпочитате?
Една от основните функции на фонда е да разпредели риска на инвестираните средства. Ето защо ние нямаме конкретен вид предпочитана ценна книжа. Идеята ни е да се инвестират средствата, като се използват моментните движения на пазара. Ако в даден момент едни облигации са по-изгодни от други, ние се ориентираме в инвестициите си към тях. В момента, в който те станат неизгодни спрямо други или по-малко доходни, ние следваме логиката на високата доходност.
- Каква доходност реализира Капман Капитал от началото на публичното си предлагане и от началото на 2005 г.?
През изминалата година и началото на тази година имахме късмет, тъй като фондовият пазар се движеше с много високи темпове на нарастване. От началото на публичното предлагане (28 септември 2004 г.) до 28 септември 2005 г. дружеството отбеляза доходност 50,05%, което смятаме, че е доста висок процент за среднорисков фонд. Дори се получи и нелогичната ситуация, при която доходът на Капман Капитал започна да се сравнява с този на високорисковите фондове. От началото на годината се движим в нормалните прогнози и реализираме малко над 24% годишна доходност.
- Планирате ли инвестиции на международните пазари?
Едно инвестиционно дружество или дружествен фонд би било нормално да планира инвестиции на международните пазари в момента, в който местният пазар или носи много голям риск за дружеството, или вече е малък и то е прекалено голям играч за пазара. Капиталът на Капман Капитал все още не е нараснал прекалено много и затова не търсим варианти за инвестиции в чужбина.
- Смятате ли, че може да се активизира търговията с облигации в България?
Зависи за коя търговия става въпрос. Ако говорим за първичното предлагане, то този процес получи доста голямо развитие. В последно време издадените облигации са на доста сериозна стойност, но поради един или друг фактор те не подлежат на сериозна вторична търговия. Ако говорим за активизиране, може би трябва да говорим за такова на вторичния пазара на облигации. Това може да се постигне, когато ресурсът на инвеститорите започне да не достига. Тогава всеки един клиент ще започне да търси по-доходната облигация. В момента ресурсът при институционалните инвеститори е в излишък и те закупуват почти всяка по-приемлива емисия. Тъй като те са инвеститори с дълъг хоризонт на инвестиция, те имат интерес да държат облигациите до падеж. Когато този ресурс не достига спрямо предлагането на облигационните емисии, в този момент ще се освободят част от облигациите за сметка на по-изгодните емисии и ще се получи вторичен пазар.
- Представляват ли взаимните фондове алтернатива за институционалните инвеститори?
Да, взаимните фондове са една алтернатива за институционалните инвеститори. Това е така, не само защото това е още една ценна книга, в която те могат да инвестират, а по-скоро, защото взаимният фонд диверсифицира риска. От друга страна, тези на практика професионални инвеститори носят чувствително добър доход.
- Какво бъдеще очакват взаимните фондове? Само за последната година активите им нараснаха с над 3,5 пъти.
Цялата индустрията едва сега прохожда в България. Тепърва се създават взаимните фондове, които са по-евтината за обслужване и от гледна точка на разходи инвестиционна схема. Никой не може да каже дали ние трябва да стигнем там, където другите са стигнали, или някъде другаде. Потенциалът е много голям. Единственото, което може да провали този процес, е допускането на нечестни играчи, но за момента няма такива. Хората, работещи в тази индустрия и генериращи прохождането й, са изключително добри и за момента няма вариант да се промъкне някой недоброжелателен. В момента Капман Асет Мениджмънт е в процес на създаване на ново дружество, което ще се нарича Капман Макс и за разлика от Капман Капитал, който е фонд със среднорисков профил, той ще е с високо рисков профил. Вече имаме самочувствието, че можем да управляваме и високорисков фонд.
- Къде виждате проблемите пред развитието на БФБ-София?
Не мога да коментирам каква е най-добрата стратегия за развитието на БФБ-София. Моят поглед е като потребител на услугите. Това, което смятам като предложение на пазара и би могло да повиши оборотите след излизането на компенсаторните инструменти (което ще понижи и приходите в борсата и посредниците) е привличането на нови емитенти. Едно от нещата, които могат много да помогнат. е т.нар инструмент къси продажби. Това ще донесе ликвидност и комисионни за борсата и посредниците. Върху него след това може да се гради пазарът на фючърси, опции и да се търгуват индекси. Това в някаква степен би могло да компенсира липсата на компенсаторни инструменти.

Свързани компании:

ДФ Капман Капитал(6C3)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:45 | 10.09.22 г.
fallback