fallback

Адванс Терафонд: Няма да стоим и ден без да купуваме земя

Средната цена на закупената земя е 160-165 лв. за декар, споделя изпълнителният директор на Радослав Манолов

13:33 | 18.11.05 г.

Радослав Манолов; снимка: Investor.bg

Радослав Манолов работи в сферата на капиталовия пазар от 1995 г. От 2001 г. се присъединява към екипа на Карол. Роден е през 1972 г. Женен с едно дете.
В момента Радослав Манолов е изпълнителен директор на Адванс Терафонд, фондът за инвестиции в недвижими имоти на ИП Карол АД. С него разговаря Кристиян Костов.
- Кога възникна идеята за създаване на Адванс Терафонд? Защо точно земя?
Идеята възникна миналата година. Фондовете биват два вида – за вземания и за секюритизация на недвижими имоти. Почти всички се насочиха да секюритизират офис сгради, но брокерският нюх у нас ни накара да променим насоката. Погледнахме от по-нестандартната страна на нещата и решихме да инвестираме в земеделска земя. След прецизно анализиране на силните и слаби страни на този вид инвестиция, идеята се доразви, т.е. освен земеделска земя решихме да закупуваме и парцели в градовете или така да се каже базата, на която ще бъдат изграждани бъдещи сгради. Ако всички желаят да строят, то ние ще притежаваме земята върху която ще се строи. След време на някое от Общите ни събрания може да бъде взето решение и да строим, но на този етап инвестиционните ни намерения са тези.
- Вчера (сряда, бел. ред.) бе последната дата за записване на акциите от увеличението на капитала Ви. Успешно ли бе то?
Веднага с набирането на капитала от 650 хил. лв. ние обявихме, че ще има последващо увеличение до 11,050 млн. лв. Вчера приключи процедурата и можем да обявим, че набрахме 10,4 млн. лв. от увеличението на капитала. Ентусиазмът и желанието на акционерите за инвестиране в подобен тип дружества е много голям, тъй като очакванията са, че най-голям ръст може да има при земята и по-точно в земеделската земя. В момента пазарните нива са от 100 до 200 лв., а когато са окрупнени, цените стават от 300 до 1000 лв. за декар, т.е. увеличението тук ще бъде в пъти, а не в проценти.
- Какъв е броят на акционерите Ви по последни данни?
По последни данни имаме над 400 акционери, включително чуждестранни и институционални инвеститори.
- Каква сума е инвестирал фондът в земя към настоящия момент?
Реално нашия капитал в момента е 650 хил. лв. Средствата от увеличението на капитала – 10,4 млн. лв. - са по набирателна сметка и все още не могат да бъдат инвестирани.
- В кои райони предпочитате да инвестирате и каква е средната цена на вече закупената земя?
Средната цена на земята е около 160 до 165 лв. на декар. Стремим се да закупуваме парцели над 10 декара. Подборът на районите се извършва по много критерии, сред които освен географските показатели, се взимат предвид икономическите, демографските и ред други. При нас покупката на земя се превръща в процес и ние няма да стоим нито ден без да купуваме земя. Покупките ни в момента са в земеделски ориентираните райони – Североизточна, Северозападна България и Южна България. Всеки един район има своите особености, традиции и колорит. Дори и големината на парцелите не са еднакви – на едни места минималните размери на парцелите са 25 декара, докато при други максималните са 7-8 декара. По-големите размери са по-скъпи за разлика от по-малките. С дейността си в момента фондът стимулира процесите, свързани с уедряване на земята. Едновременно с това имаме една много отговорна социална функция, а именно осигуряването на заетост на населението в районите, в които инвестираме.
- Планирате ли ново увеличение на капитала?
Планираме нови увеличения, но няма да е през тази година. През 2006 г. ще има поне едно увеличение на капитала.
- Защо увеличихте капитала точно с 10,4 млн. лв.?
Можехме да увеличим капитала на дружеството и с 30 млн. лв., но при средна цена от 150 лв. на декар (примерно), това ще рече 200 хил. декара земя, което разделено на 10 декара минимална големина прави 20 хил. сделки с недвижими имоти. Ако в шест месеца има приблизително 130 работни дни, това означава, че ние трябва да правим по над 150 сделки на ден. Това на практика е трудно изпълнимо. Ето защо преценихме да увеличим капитала си с по-малка сума.
Настоящите 10,4 млн. лв. няма да бъдат инвестирани единствено в земеделска земя. По всяка вероятност 1/3 от тях ще бъдат инвестирани в парцели в градовете. Вече сме в процес на договаряне на сделките и смятам, че до първите месеци на следващата годината ще бъдат финализирани.
- Защо “Карол Стандарт” реши да запази едва пет на сто от участието си във фонда?
Интересът към акциите на дружеството е много голям. Адванс Терафонд е публично дружество и ние не желаем акциите му да се притежават от затворен кръг инвеститори. Само заради добрата инвестиция Карол Стандарт успя да задържим тези проценти. Всичко останало бе предоставено на пазарни нива на акционерите.
- Какъв дивидент предвиждате за следващите няколко години?
По проспект сме посочили, че за 2005 и 2006 г. не се предвижда дивидент. Тази година ще приключи на загуба поради етапа, в който се намираме. Целта ни през 2006 г. е да подберем арендатори, които искат да развиват модерно земеделие и да им съдействаме по различните програми за финансиране. Нашите арендатори трябва да гледат на нас като на партньор. Те трябва да бъдат сигурни, че могат да работят спокойно, да инвестират в модерна селскостопанска техника и естествено да печелят от това начинание.
- Имате ли някакви намерения за усвояване на отпуснатите от програма САПАРД 68 млн. евро?
Фондът директно не може да експлоатира земята. Но от страна на Карол ще съдействаме на арендаторите на фонда в изготвянето на необходимата документация за усвояване на финансирания. Желанието ни е хората, които се занимават със стопанисването на земята, да могат да печелят. За да се повиши производителността им, те трябва да разполагат с модерни технологии и адекватни схеми на финансиране.
- Очаквате ли интересът към земеделската земя да расте, което може да доведе до доближаване на цените на същата до тези във вече присъединилите се държави?
Отговорът на този въпрос е доста комплексен, защото цената на един ресурс зависи от ползата, която имаш от него. Поради голямото търсене очаквам до 2-3 години цената на земята да се доближи до тази на скоро присъединилите се държави.
- На какъв период Адванс Терафонд оценява нетна стойност на активите си и каква е тя в момента?
Адванс Терафонд е задължено към края на годината да оценява стойността на активите. Това се прави и когато има 5-процентно отклонение на индекса на цените на недвижимите имоти или инфлацията. Отделно от това на всяко тримесечие предаваме отчета си до Комисията за финансов надзор и Българска фондова борса. В момента активите ни са 650 хил. лв. и нямаме задължения.
- Какво бъдеще очаква БФБ-София според Вас?
От 1995 г. съм на борсата и следя всяка крачка от развитието на пазара. Оптимист съм, независимо от това дали БФБ-София ще бъде интегрирана с някоя друга борса, или ще бъде направена част от европейско сдружение. Статистиката показва, че в новоприсъединилите се държави около 7 до 10 на сто от спестяванията се държат в капиталовия пазар, докато у нас този процент е едва 2 на сто. Това означава, че инвестициите на Българския фондов пазар със сигурност поне ще се удвоят.

Свързани компании:

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 12.09.22 г.
fallback