fallback

БАУД: Взаимните фондове ще стават все по-големи

Сега е моментът, когато емитентите могат да получат финансиране и много добри условия, смята председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на управляващите дружества в България

10:50 | 13.11.05 г.

Стоян Тошев; снимка: Investor.bg

Дейността на управляващите дружества е уредена в Закона за публично предлагане на ценни книжа, като управляващите дружества подлежат на лицензиране от Комисията за финансов надзор. Те управляват портфейли на инвестиционни дружества, пенсионни и здравноосигурителни фондове и застрахователни дружества. От ноември 2004 г. управляващите дружества имат своята асоциация, чиято цел е да популяризира дейността им и да сътрудничи с регулаторните органи, включително при изготвянето на законопроекти и наредби.
 
Стоян Тошев е изпълнителен директор на Ти Би Ай Асет Мениджмънт и председател на Управителния съвет на асоциацията. С него разговаря Кристиян Костов.  
 
- На 30 ноември 2005 г. ще се навърши една година от основаването на БАУД. Какво бе постигнато през този период?
 
Постигнахме няколко важни неща. Първото е, че участвахме с предложения за промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК). Направихме повече от 40 предложения и сме удовлетворени от факта, че по-голяма част от тях бяха приети и влязоха в закона. През втората половина на годината усилията ни бяха насочени към изготвяне на предложения  за данъчните закони, тъй като там имаше известни пропуски, свързани с това, че не бе изравнен данъчният статус на третиране на печалбата от акции на инвестиционните дружества и дялове на договорни фондове. Надяваме се това да бъде поправено и от 1 януари догодина да няма подобни проблеми. Това би било един плюс за развитие както на бизнеса на взаимните фондове, така и в частност на договорните фондове.
 
- Колко са членовете на асоциацията към момента и каква е сумата на активите им?
 
Стартирахме преди една година с осем учредители. През тази година приехме още едно ново дружество, а в момента разглеждаме документите на други две управляващи дружества. Надявам се много скоро броят ни да нарасне до 11, а има и интерес от страна на чуждестранни инвестиционни схеми също да станат членове на нашата асоциация.
 
Резултатите от дейността се вижда и в обемите на активите, управлявани от взаимните фондове. През годината активите на фондовете нараснаха над 3,5 пъти и достигнаха сумата от 78 млн. лв.  
 
- Какво е бъдещето на взаимните фондове в годините преди влизането ни в Европейския съюз?  
 
Бъдещето е да ставаме все по-големи, за да можем да бъдем достойна конкуренция на чуждестранни взаимни фондове. Мисля, че имаме потенциала да го направим и се надявам да го постигнем в най-добрия случай до една година. - Част от фондовете инвестират активите си в акции, листвани на БФБ-София. Как смятате, че ще се развива борсата през следващата години?
 
През последните 3-4 години борсата се развиваше постъпателно и индексите бележеха все нови и нови върхове. Моето лично мнение е, че този период на еднопосочно движение на борсовите индекси вече приключи и през тази година наблюдавахме корекции в цените. Все по-важно ще става не просто инвестирането в акции, а избирането на акции, които могат да донесат печалби в бъдещи периоди. Надявам се на борсата да дойдат и нови инвеститори, тъй като определено има значително търсене на добри акции. Сега е моментът, когато емитентите могат да получат финансиране и много добри условия.
 
- Какво е предимството при инвестицията във взаимни фондове?
 
При инвестицията във взаимни фондове се позволява на инвеститора да получи професионално управление на средствата на много изгодна цена. Доходността, която се получава от инвестицията, е по-добра от другите сравними инвестиции на българския пазар. Възможността да се ползват средствата или част от тях във всеки един момент правят тази инвестиционна възможност много конкурентна и превъзхождаща другите инвестиционни възможности.
 
- Съществува ли риск при тази инвестиция?
 
Риск съществува при всяка инвестиция. Разбира се, има и такива инвестиции, който са безрискови, но доходността при тях е толкова ниска, че не си заслужава да се инвестира в тях. Определено има риск, но както във всяка инвестиция рискът се степенува. Има взаимни фондове, които са много нискорискови. При тях рискът е по-малък отколкото при банките, а при други рискът е по-голям, но там поемането на този риск се отплаща със значително по-голяма доходност.  
 
- Какви стъпки предприема един фонд за привличането на нови инвеститори?   

Те са подобни на стъпките, които предприема всяка компания за продажба на своите продукти. В случая става въпрос за финансови продукти. Това е полагане на необходимите усилия продуктът да бъде познат на потенциалните клиенти и да се обяснят плюсовете от него. Това се постига с различни средства, включително със средствата на маркетинга и рекламата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:12 | 05.09.22 г.
fallback