fallback

Да правиш вино в България е голямо предизвикателство

10:27 | 18.05.05 г.
Автор - снимка
Създател

Интервю на Румен Соколов с граф Стефан фон Найперг, акционер в “Беса Валей Уайнъри” Проектът “Беса Валей” стартира през 2001 г. със закупуване на земя в землището на с. Огняново, Пазарджишки окръг, като до момента са закупени около 2 400 дка. Върху тях вече са засадени 1 050 дка лозя от висококачествени френски сортове – Мерло, Каберне Совиньон, Петит Вердо и Сира. Тази година ще бъдат засадени нови 300 дка от същите сортове. Лозарското стопанство разполага с модерна техника за обработка на лозовите масиви – трактори "Ламборджини", прикачен инвентар “Клеменс” и “Проджет”. В началото на тази година беше завършено изграждането на винарска изба с капацитет за производство на 1 милион бутилки годишно и преработка на 1000 тона грозде по класически френски технологии. “Беса Валей Уайнъри” има вече регистрирана търговска марка “ЕНИРА”. По-голяма част - 80% от продукцията ще бъде за износ, а 20% ще се предлага на българския пазар. Основни акционери в “Беса Валей Уайнъри” са граф Стефан фон Найперг - собственик на 5 замъка с винарски изби в прочутата с винопроизводството си област Сент Емилион-Бордо във Франция , и д-р Карл-Хайнц Хауптман - съучредител и изпълнителен директор на “Европа кепитъл мениджмънт”. Хауптман е бил изпълнителен директор на “Мерил Линч” - Лондон и вице-президент на “Бенкърс тръст интернешънъл” - Лондон. Избата ще бъде официално открита на 20 май (петък). - Граф фон Найперг, Вие имате пет замъка с изби във Франция. Как и защо избрахте България, за да направите винарска изба? България има дълга лозарска традиция и голям потенциал. За съжаление през 80-те години бяха изкоренени голяма част от лозята в страната и много от тях все още не са засадени наново. За нас е голямо предизвикателство да започнем да правим вино в България. - Досега в предприятието в България са вложени около 7 млн. евро. Какви ще бъдат следващите инвестиции у нас и в каква насока? Философията на “Беса Валей” е фокусирана в качеството. Ние свършихме много работа и все още имаме много да вършим. Ние сме в началото, едва пуснахме виното от реколта 2004 на българския и международния пазар. Нека да видим какво ще стане в близките месеци и след това ще решим. - Какви вина се произвеждат в българската изба? Ние произвеждаме само червени вина, с дълбок цвят и плътен вкус. Те притежават много хармония и елегантност. - Кои ще бъдат основните пазари на произведените от българската изба вина? Европа (традиционни пазари като Великобритания, Германия и др.), САЩ, Канада, Русия, Азия, както и България. - Имате ли планове да развивате винен туризъм в България? Ние всички в нашата компания мислим, че е необходимо да се развива винен туризъм в България, но за това се нуждаем от повече винарски изби в този район, за да организираме този туризъм по професионален начин. - Какво е вашето мнение за бъдещото развитие на България. Вярвате ли в доброто бъдеще на страната след присъединяването й към ЕС? България има достатъчно работа, която трябва да свърши през следващите няколко години. Младите хора обаче са наистина много динамични и мотивирани страната да се присъедини към Европейския съюз. Аз мисля, че бъдещето на България в ЕС е точно в ръцете на младите хора в страната. - Как започнахте да се занимавате с винопроизводството? Е, моята фамилия се занимава и е свързана с винарството от около 800 години... Аз пък започнах да развивам други семейни имения във Франция от 1985 г. - Кое е любимото Ви вино? Аз често имам благоприятни възможности да дегустирам изключителни вина. Ето защо не бих могъл да избера само едно и да го отлича пред другите. Но все пак най-забележителните са един магнум (голяма винена бутилка от 2,2 л) Cheval Blanc от 1947 г., а също и едно Petrus от 1953 г. - Имате ли други интереси извън сферата на винопроизводството? Разбира се! Четене, класическа музика, спорт, семейството....
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:18 | 19.08.22 г.
fallback