IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София Христова: Спряната пенсионна реформа трябва да продължи

Сивият сектор е най-големият бич за държавното обществено осигуряване и за капиталовите пенсионни схеми от втория стълб, смята директорът на ПОД Алианц

08:17 | 18.06.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	София Христова. Снимка: личен архив</p>

София Христова. Снимка: личен архив

- След 2020 г. предстоят и плащания от УПФ-тата, в които задължително се осигуряват всички работещи, родени след 31 декември 1959 г. По този параграф как стоят нещата?

Смятам, че към днешна дата единственият проблем, който трябва да бъде решен в тази връзка, е детайлното разписване на т.нар. Фаза на изплащане в Кодекса за социално осигуряване. Към момента такова разписване липсва, а то е важно от гледна точка на методиката за изчисляване на пенсиите, формирането на пенсионните резерви, възможността да предлагаме различни опции на пенсионерите и т.н.

В този смисъл трябва час по-скоро да продължи да се работи в тази посока. На експертно ниво са обсъждани два проекта относно фазата на изплащане, но в момента по тях на практика не се работи. Естествено, за да се случи подобна реформа, е необходимо стабилно правителство и работещ парламент, но 2020 г. изобщо не е далеч.

- Под фазите за изплащане имате предвид както изчисленията по индивидуалните партиди, така и начина на изплащане...

... не само физическото плащане, а всичко свързано с пенсиите. На първо място, хората трябва да са наясно кога ще се пенсионират. Освен въпроса за пенсионната възраст трябва да сме наясно какви документи ще трябва да се представят при пенсионирането от втория стълб – ще трябва ли например хората да доказват осигурителен стаж пред пенсионноосигурителните дружества?

Трябва да бъдат решени въпросите, свързани с механизма на отпускане на пожизнените пенсии – от общ пул (обща сметка) или от индивидуална партида. От решаването на тези въпроси зависи възможността за предлагането на много нови възможности за пенсионерите от гледна точка на възможности за наследяване, определяна на гарантиран период, защо не и формиране на семейни пенсии и т.н.

Не на последно място, трябва да намери решение и дебатът за това кой да плаща пенсиите. Международната практика е разнообразна – пенсии могат да бъдат изплащани както от пенсоионноосигурителни дружества, така и от застрахователи, банки и др. Основният въпрос е кой ще регулира този процес и кой ще защитава правата на пенсионерите? Съществен е и въпросът кой вариант би бил най-изгоден за пенсионерите, при условие че една допълнителна институция, плащаща пенсии, ще има нужда да калкулира и допълнителни разходи.

Моето убеждение е, че ролята на пенсионноосигурителните дружества е свързана не само с управлението на средствата и събиране на вноските, но и с плащането на самите пенсии. Не е маловажен и фактът, че този модел при всички случаи е най-евтин и изгоден за самите пенсионери.

- Европейската комисия ни разкритикува за замразяването на пенсионната реформа. Желаят ли и пенсионните фондове такава реформа?

Пенсионната реформа в първия стълб беше стопирана и в момента виждаме ефекта от това върху пазара на труда и пенсионната система. Влошава се съотношението между броя на осигурените лица и броя на пенсионерите, както и отношението средна пенсия-средна заплата. Безспорно е, че реформата трябва да продължи, трябва да се даде възможност, промените, които започнаха през 1999-2000 г., да постигнат своя резултат, да измерим ефекта им....

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 4
Lucifer
преди 10 години
Веднага ми върнете всички задължително внесени пенсионни и здравни осигуровки, заедно с натрупаната инфлация! Искам да се погрижа сам за себе си а вие се реформирайте, НО без мен! Грижите ви просто ме убиват, благодаря...БЕЗ МЕН!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 6
Graf
преди 10 години
София Христова просто слъгва. Не бе, ***. На едро, като се надява че 99% от местната популация, "осигурена" из фондовете им няма да им погледне "цифрите".Номиналната средна доходност на фондовете за периода 2005 - 2009 г. се движи между 1.54% и 4.53% за осигурените в най масовите - универсалните фондове.Номиналната средна доходност за периода 2009 - 2013 леко нараства и се движи в интервала от 3.86% за най-слабия фонд до 6.29% за най-печелившия.Очеизвадно е, че доходността на фондовете не компенсира инфлацията и че вложителите са на загуба. Няма нито един фонд, чиято номинална доходност на мложениет средства да компенсира инфлацията, която от 2005 до сега е 51%. Реалната доходност е с отрицателен знак, а варианта да пробваме още от тази гозба, означава да правим нужната реформа в най-неподходящото време. Нужната реформа е проста и съвсем в духа на капитализЪма. Всеки да избира къде да се осигурява, дали да ползва "услугите" на грабльовците или да ползва само солидарната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още