fallback

Дейвид Смит: 80% от решенията в HR сферата се взимат на база на инстинкта

Великите мениджъри могат да са и велики лидери, ако имат желание да учат и да се развиват, твърди звездата по управление на екипи

10:58 | 05.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Дейвид Смит: "Най-големият стимул за всички служители е да вярват във важността на това, с което се занимават". Снимка: личен архив

Дейвид Смит е HR професионалист, който е прекарал цялата си кариера в сферата на човешките ресурси. Той е People Director в Asda от 2000 до 2009 г.

Дейвид започва кариерата си в минната индустрия като People Generalist. Той придобива уменията си по време на тежките изпитания със стачките на миньорите и последвалото реконструиране на минната индустрия в Англия в очакване на приватизацията. Неговата кариера в индустрията  продължава 19 години на различни места и позиции, където той развива широк спектър от умения за проблемите в отдел човешки ресурси, с които се сблъскват лидерите в моменти на голяма промяна.

Дейвид, Вие сте в корпоративния живот повече от 34 години. Как започна всичко? Кариерата ми започна в минната индустрия в Англия. Бях стажант в отдел човешки ресурси и администрация. Какво вдъхновява хората да работят по-усилено? Най-големият стимул за всички служители е да вярват във важността на това, с което се занимават. Могат ли великите мениджъри да са велики лидери? Могат - зависи от желанието им да учат и да се развиват, както и от природно заложените им способности. Кои са основните принципи на изграждане на успешна фирмена култура, която носи високи резултати? Фирмената култура е много важен елемент на успеха и трябва да се работи на няколко фронта, за да се подобри. Кого наемаме? Какво казваме на хората, които наемаме?  Как ги управляваме? Всичко се свежда до средата, която се опитвате да създадете - дали хората ще повярват на визията и ценностите ви. Вие сте част от екипа, който превръща Asda от компания на ръба на фалит до челно място в списъка на Sunday Times за “100-те най-добри компании, в които да работите”. Какво се крие зад този успех? Зад успеха на Asda стоят много години усилена и изморителна работа. Няма пряк път към успеха. Има ли значение възрастта на служителя при взимането на решение за назначаването му на дадена позиция? Решенията за назначаване на даден човек трябва да се взимат с отговора на простия въпрос: “Кой е най-подходящият човек за тази позиция?” Кое трябва да е водещо при назначаването на управленска позиция? Tрябва да се вземат под внимание както резултатите от работата му, така и поведението и лидерските му умения. Успехът е резултат както от “какво”, така и от “как”. Може ли да различим проблемните служители още при процеса на наемане? Как? Може да различите “проблемните служители” още по време на интервюто за работа, а това най-лесно се случва чрез разиграването на различни сценарии. Има ли място за интуиция при взимането на решения на HR професионалистите? 80% от решенията се взимат на база на инстинкта ни. Всяко наше преживяване се усеща първо вътрешно, а чак след това мозъкът рационализира случващото се. А сега накъде? Сега съм се съсредоточил в нова глава от моята кариера, а именно да бъда писател, бизнес лектор и консултант. След толкова години в тази сфера определено имам какво да разкажа. Разкажете ни повече за вашето обучение на 27-и март в София. Какво да очакват хората? Хората могат очакват истински истории, а не powerpoint слайдове, много интерактивни сесии и практически съвети, които могат да приложат в своите организации.

На 27-и март в Интер Експо Център, София, Дейвид Смит ще проведе еднодневно обучение, за да отговори на въпроси за това как може да се повишите продуктивността и ефективността на екипа си и как успешно да го управлявате. Ако искате да разберете как да бъдете основен катализатор на продуктивността на Вашия екип, да наемате правилните хора и да ги поведете към успех, регистрирайте се за участие в обучението на сайта на събитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:25 | 09.09.22 г.
fallback