fallback

Димо Петров: Близо 2 млн. лв. ще вложи ЧЕЗ само през октомври

Инвестициите ни са насочени към постигането на европейско качество на услугите, твърди мениджърът на компанията

12:14 | 21.10.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С Димо Петров, директор „Реализация на инвестициите“ в ЧЕЗ Разпределение България, разговаряме за последните инвестиции, които компанията ще реализира в страната ни.

Г-н Петров, какви са инвестиционните планове на ЧЕЗ за октомври? През октомври започнахме реализацията на 33 инвестиционни обекта на територията на Западна България на обща стойност близо 2 млн. лева. Най-много средства – повече от 1,2 млн. лева – ще вложим в Северозападна България. За електроразпределителния регион на град София сме предвидили над 460 хил. лв., а за Югозападна България - 241 хил. лв. Кои са най-големите ремонти, които ще осъществите през този месец? Както вече споменах, солидна част от инвестициите през октомври ще бъде предназначена за подобряване на електрозахранването в Северозападна България. Най-големият проект е реконструкция на мрежа ниско напрежение и изнасяне на електромерни табла в с. Селановци, Врачанска област. Стойността на инвестицията е 500 хил. лева.  Друг сравнително мащабен проект  е изграждане на трафопост и електрозахранване в с. Ерден, област Монтана, на стойност 160 хил. лева. Близо 300 хил. лева сме предвидили и за присъединяване на нови клиенти към мрежата на ЧЕЗ. 

Какъв ще е ефектът от тези инвестиции? Нашата цел, като социално отговорна компания, е клиентите ни да имат сигурност на електрозахранването. Всички инвестиции, които правим – в мрежи, съоръжения, иновации – са насочени към  постигането на европейско качество на доставките на електроенергия и на обслужването. Какъв е размерът на инвестираните от ЧЕЗ средства от идването на компанията в България? От идването си на българския пазар преди близо 9 години до момента компанията е вложила над 1,7 млрд. лева. От тях 685 млн. лева сме инвестирали в развитие на мрежите и за подобряване на обслужването и качеството на услугите. Това нарежда ЧЕЗ сред най-големите инвеститори в българската енергетика. В резултат на извършените инвестиции ЧЕЗ успя да обнови съществена част от електроразпределителната мрежа, подмени близо 20 000 км кабели и намали технологичните загуби от 17,06% до 12,77%. Значително са подобрени и показателите за качество на доставките, като продължителността на непланираните прекъсвания бе намалена три пъти. Това са постижения, с които се гордеем. Съзнаваме обаче, че са необходими още много средства и усилия докато постигнем нашата основна цел – европейско качество на преноса и доставките на електричество за всички български граждани. Твърдо сме решени да продължим да работим активно в тази насока и занапред. Важен акцент в нашата инвестиционна програма е критичната инфраструктура на София. Нашите изчисления показват, че през следващите 10 години трябва да бъдат инвестирани 130 млн. лева, за да осигурим на София, захранване, отговарящо на потребностите на една модерна европейска столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
fallback