IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камен Колчев: Очакваме ръст в цената на земята и рентите с 5-10% годишно

Елана Агрокредит АД вече има готови сделки, с които да бъде усвоен част от ресурса по стартиращото първично публично предлагане

08:31 | 05.09.13 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Камен Колчев, изпълнителен директор на Елана Агрокредит АД.</p>

Камен Колчев, изпълнителен директор на Елана Агрокредит АД.

Елана Агрокредит получи регистрация от БНБ като кредитна институция още през декември 2012. С наличния капитал от около 700 000 лв. през юни стартирахме дейност в пилотен регион и имаме финансирани 25 сделки. В напреднал етап на преговори сме за финализирането на няколко по-големи сделки. Обективно погледнато към момента имаме заявен интерес към финансиране на покупки на земи на стойност няколко пъти по-голяма от наличния ни капитал, което ни прави оптимисти, че при успешно набиране на 15 млн. лева нов капитал, той ще бъде инвестиран до края на юни 2014 г.

- Пишете, че за лизингополучателя вноската за земята ще е колкото рентата за нея. Възможно ли е това?

Всички разчети за целия период на лизинга показват, че земеделците в рамките на срока на договора ще платят сумарно по-малка сума като лихви, отколкото рентата, която биха платили, ако земята не е лизингована.

- Какво е текущото състояние на пазара на земеделска земя и какви са очакванията ви в близък план?

В момента пазарът е изключително динамичен. Добрата реколта през тази година е съчетана с по-ниски изкупни цени на продукцията – нещо, което не беше факт в последните години и което доведе до сериозен, включително и спекулативен интерес към земеделските земи като актив. Може да се каже, че в края на 2012 г. имаше известно “балонизиране“ на пазара в някои региони, най-вече в Северна България.

Сега се наблюдава „изтрезняване“ на пазара и лека корекция на цените, което ги доведе до реалните им нива.  Очакванията ни са пазарът да се успокои и да намери своята равновесна точка. Всички професионалисти в този бранш знаят, че най-добър бизнес се прави на спокоен пазар. Затова и ние много внимателно подбрахме момента за стартирането на бизнеса ни – първата година от последните няколко, в която има отрезвяване също и сред самите земеделски производители. 

Същевременно се забелязва и отлив на спекулантите от този пазар. В момента основни купувачи на пазара са земеделските производители и ние очакваме това да остане така в бъдеще. Смятаме, че цената на земеделската земя плавно ще расте в рамките на около 5 - 10% годишно, като подобна тенденция очакваме и при рентите.

- Планирате съотношение на привлечен към заемен капитал от 1:1, не е ли това прекалено малък ливъридж?

Някои от потенциалните институционални инвеститори заявиха желание за увеличаване на ливъриджа до 2:1 с цел повишаване на доходността. По принцип, по-високият ливъридж означава по-висок риск. Но базовият актив – земеделската земя, показва висока стабилност и траен възходящ тренд на цените в исторически план, независимо от периодичните кризи и сътресения на пазарите. Това ни позволява да запазим изключително ниско рисковия профил на този инвестиционен продукт дори и с малко по-висок ливъридж – на този етап мислим за ливъридж до 2:1.

- Защо не избрахте форма на АДСИЦ за Агрокредит?

По две причини. Първо, АДСИЦ по закон са дружества, които изкупуват недвижими имоти или вземания. В случая на „ЕЛАНА Агрокредит“ земята е собственост на дружеството, но е обект на договор за финансов лизинг и се прехвърля на лизингополучателите в края на периода, така че не може да става дума за притежаване и управление на имотите. От друга страна, лизинговите вноски са задължения, но дружеството не ги изкупува, а те възникват със сключването на договора за лизинг. И в двата случая може да се търси тълкувание в посока АДСИЦ, но е твърде „на ръба“. Поради това, предпочетохме „праволинейното“ тълкуване на бизнеса и представянето му като финансов лизинг, какъвто е.

- Защо увеличавате капитала с цели 15 млн. лв., а не на по-малки порции по например 5 млн.лв.?

Плановете ни са темпът на лизинговане да достигне 2–3 млн. лв. месечно. Ще се съгласите, че да се набере ресурс чрез IPO, който да стигне само за 2–3 месеца, е несериозно.


* Камен Колчев е основател и мажоритарен собственик на групата ЕЛАНА. Опитът му в областта на финансови продукти за земеделието е свързан с разработения и въведен през 2005 г. първи фонд за инвестиции в земеделска земя - ЕЛАНА фонд за земеделска земя АДСИЦ. ЕЛАНА Агрокредит е лицензирано като специализирано дружество във финансов лизинг на земеделска земя от края на 2012 г. 

Г-н Колчев е член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), като в последните пет години интензивно участва в инициативите на организацията и в нейните управителни органи. Бил е председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) от основаването на асоциацията до 2008 г.

Завършил е математика в СУ „Св. Кл. Охридски”. Специализирал е по Програма „Корпоративно управление” за Централна и Източна Европа, базирана в Прага, и „Международни капиталови пазари” в Институт по финанси - Ню Йорк.

 

Свързани компании:

Елана Агрокредит АД(EAC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 3
elvkata98
преди 10 години
Повече инфо. и снимки по темата в линка ми :) http://bg.xpr0.com/bg/invitation/bylink/3242
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
др. Колчев ръст в цените значи инфлация! Значи че има нещо гнило в цялата финансова система! Няма устойчивост! Има назадничавост! няма развитие! Има алчност! Има АЛЧНОСТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 0
shonitou
преди 10 години
Камен не се умори да се продава. Още от БАЛИП е само на страната на силните на деня - управляващи или мутри, няма значение. Повече от ясно е, че се опитва да си пробута на максимална цена активите, с които се е набълбукал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
tnm
преди 10 години
И аз поради техническа грешка съм отправила отговора си към stefi вместо към Ironhorse :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
tnm
преди 10 години
Доколкото съм запозната с регламент 73/2009 година, директните заплащания на хектар като цяло няма да намаляват. Ще има така наречената модулация. При нея за суми над 5000 евро, ще има определен % на намаление на субсидията.По принцип в историята на ЕС има два периода с различно формиране на директните плащания:-ви период за стимулиране на производството - плащане на количество произведена продукция-ри период за ограничаване на производството - плащане на хектар.Сега предстои да навлезем в -ти период, в които ще се търсят екоситемните блага от земя, т.е ще има екологични, зелени разплащания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
Ironhorse
преди 10 години
Извинявам се за някои технически грешки, но скоро смених софтуера за клавиатурата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
Ironhorse
преди 10 години
Извинявам се за някои технически грешки, но скоро смених софтуера за клавиатурата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 38 rate down comment 4
Ironhorse
преди 10 години
След Адрес и тези сънуват, бленуват, та чак лъват ...Няма смисъл да давам аргументи, освен един единствен факт:Пещаците продадиха в началото на 2013г. 100 хиляди декара земя, която са я ползвали САМО за да получават евро субсидии.Защо ли ?! Ами защото през новия програмен период, е предвидено да се изплащат субсидии САМО за количества произведена и продадена продукция.НЕ СЛУЧАЙОНО, е променен закона за ДДС, и е въведено правилото за обратно начисляшане на ДДС за зърното и някои други семеделски стоки, както при отпадъците, за да прекъснат точенето на ДДС от зърнарите и да спрат измамите с евро субсидиите.Така че, господина може да продължава да мечтае, безплатно, но да не въвежда в заблуждение хората.То балъци в тази държава ВИНАГИ ще се намерят.Шесели празници на всички !!!Да живее България, и живи и здрави всички българи в нея и по Света !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 35 rate down comment 0
stefi
преди 10 години
на Камен Колчев това му е работата..........да "очаква" ;)а тези които чакат "очакването му " .........не дочакват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 10 години
Интересно ми е от къде имаш подобни данни . Можеш ли да споделиш източника си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още