fallback

Р. Плевнелиев: Следването на дългосрочна стратегия е гаранция за растеж

Инвестициите в човешкия капитал, постоянството и интеграцията ще поведат българската икономика по пътя на успеха, коментира президентът пред Bulgaria On Air

21:15 | 06.06.13 г. 7
Автор - снимка
Създател

Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Кои са успешните държави, от които България може да почерпи опит, кои са факторите, гарантиращи икономически растеж, кои са приоритетните сектори на страната ни и какви са европейските перспективи пред нас – Bulgaria On Air разговаря с президента на Република България Росен Плевнелиев.

Въпросите задаваха Ася Моллова, студентка I курс “Финанси, счетоводство и контрол” в УНСС, и Александър Панайотов - III курс, “Компютърни науки” в Софийски университет „Св. Клемнт Охридски”, участници в инициативата Младежки бизнес – форум „Изгряващи звезди 2013”.

Г-н президент, какви са впечатленията Ви от днешната инициатива Младежки бизнес – форум „Изгряващи звезди 2013”, организирана от Junior Achievement България, и ролята от подобни инициативи?

Младите хора трябва да получат шанс, да опитат и да могат да реализират идеите си в страната. Junior Achievement показват, включително на държавната администрация, на министрите, на президентите, как могат да стартират важни, смислени инициативи с огромен потенциал и с добри резултати.

Има ли според Вас икономически модел, от който България може да почерпи опит?

Мога да посоча поне три държави, от които можем много, много, много да научим. Едната е Сингапур. Сингапур няма газ, нито петрол, както и България няма газ и петрол. Същевременно, Сингапур е една от най-конкурентоспособните и най-богатите страни в света и е истинско доказателство, че ако една нация има план, следва го независимо кой е на власт и залага на човешкия капитал, успява. Най-важни в Сингапур са хората. Те са добре обучени, така че инвестицията в образование, инвестицията в иновации, това, което Сингапур направи, е един невероятен пример и ние можем просто само наистина да го следваме.

Много ми харесва и примера на Ирландия. Ирландия е една много специална страна, която само преди 40 години беше пример за провалена държава. Всички млади хора напускаха Ирландия, дори за ирландците се говореше, имаше един виц: „Последният, който си тръгне, да загаси лампата“, т.е. „да закрие държавата“. Къде е днес Ирландия? Една от най-богатите страни в Европейския съюз и въпреки банковата криза е с невероятно конкурентоспособна и силна икономика. В Ирландия се постигнаха чудеса отново защото беше подготвена дългосрочна програма за действие, която се следваше независимо кой е на власт. И резултатите дойдоха.

Третата много интересна за мен държава, от която също много можем и би следвало да научим, е Естония. Тя е много близка до нас – и по манталитет, и по история. Естония днес е държавата на електронните технологии, на електронното правителство, на електронните услуги, на електронната нация. Една малка нация, която намери своя фокус, своя приоритет, своя смисъл и успя с много труд и отново в продължение на 10 – 15 години да го развие.

Аз съм абсолютно убеден, че в България имаме още по-голям потенциал. Аз дълбоко вярвам, че българите са изключително талантливи и надарени от Господ. Въпросът е как да подредим обществените механизми и системи и с участието на университетите, и на частния сектор, така че да дадем шанс на идеите да се случат.

С какво Президентството успя да изкуши успешен предприемач като Вас?

Много интересен въпрос. Аз никога не съм планирал да вляза в политиката, никога. Никога не съм очаквал, че ще стана президент. Нещата се получават естествено, а не по заявка или защото са плод на сделка. Когато наистина работите посветено и последователно, когато не сте се взели насериозно, че ще бъдете най-овластения, най-силния, най-мощния, ще търгувате и продавате влияние, а когато наистина действате скромно, но постоянно, ще имате успех. Това е плод на постоянни последователни усилия в правилната посока. Така е с човешкия живот, а аз мисля, че и моето развитие, включително и влизането ми в политиката, е естествено продължение на усилията, които съм полагал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 12.09.22 г.
fallback