IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Ферис: Не се целете директно в печалбата

Разговор на Investor.bg с автора на „4-часова работна седмица“

08:34 | 04.02.13 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тим Ферис. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Тим Ферис. Снимка: личен архив

- Как поддържате продуктивност, когато сте уморени и ви липсва енергия?

Опитвам се да планирам задачите си така, че когато съм уморен да върша повтаряеми дейности, които не изискват толкова умствена дейност.

Също така от изключително важно значение е диетата. Ако не сте на нисковъглехидратна диета, то препоръчвам да минете на такава. Така ще се спасите от следобедната умора.

- Какъв съвет ще дадете за превъзмогване на вечното отлагане и липсата на мотивация?

Това става чрез крайни срокове. Бъдете отговорни пред някого. Например може да ползвате сайт като stickk.com.

За мен обаче сроковете вършат най-добра работа. Например дори редакторът ми да не ми поставя срок, аз му казвам: "Ще ти предам тези три глави до еди-коя си дата". Така отбелязвам датата в календара си и знам, че ще има най-малко още един човек, който ще разочаровам ако не спазя срока.

- Каква е възвръщаемостта ви от инвестициите в стартъпи, които сте направили?

Тези инвестиции отнемат време. На хартия всичките компании като Uber, Evernote, Shopify изглеждат страхотно. Така че моята възвръщаемост на хартия е фантастична - много пъти над първоначалните разходи.

Смятам обаче, че никой не бива да инвестира в стартъпи, освен ако няма изключително добро информационно предимство. Предвид средата, в която съм, аз разполагам с такова предимство, но при все това тези инвестиции си остават хазарт.

- Какво ви донесе успехът?

За различните хора успехът може да означава различни неща. За мен като писател това означаваше много публичност, с която той бе съпроводен. С нея пък идват две други неща:

- загуба на лично пространство
- и повече главоболия.

Колкото по-нависоко отиваш, толкова повече и от двете получаваш. Затова е много важно да четете стоицизъм - например "Писма от един стоик" от Сенека, както и практическа философия.

На практика не може да очаквате никога да решите всичките си проблеми. Когато достигнете дадено ниво на успех, а след това - друго ниво, вие просто сменяте проблемите си с нова категория такива. Без значение колко сте успешни. Успехът не е решение на проблемите ви. Просто трябва да се пригответе за-големи и по-неочаквани проблеми.

- Как успешно се печелят инвеститори?

Най-голямата грешка, която хората правят, когато се опитват да спечелят или да убедят някого, е да изглеждат прекалено отчаяни. Не се опитвайте да сключите сделка още на първия ден. Общото правило при преговорите и сделките е - този, на който му пука по-малко, печели.

- В най-новата ви книга има глава, посветена на уменията за оцеляване. Какво мислите за теориите за края на света и апокалипсиса?

Принципно не очаквам апокалипсис, но определено смятам, че хората започнахме да не се замисляме за основни неща, да подценяваме вероятността от събития от типа "Черен лебед" или поне да не сме в състояние да ги предвиждаме.

Например, предвид факта, че всяка година харчим милиарди за автомобилни и здравни застраховки и т. н., мисля, че е някак нелепо, че никой от нас не разполага с достатъчно вода и храна, които биха му стигнали за две седмици, при необходимост. Това е просто безотговорно.

*Заб. В интервюто са използвани и въпроси на други читатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 2
george_tn
преди 11 години
...не е лесно да си необикновен. Като истински българин не мога да го разбера що се напъва толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
Melani2
преди 11 години
Лично аз съм скептично настроена,не че не вярвам.От биографична гледна точка подобни "леонардо давинчовци" изпъкват само когато разглеждаме нещата около тях концентрирано:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
melon
преди 11 години
Супер материал. Човекът си го бива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Tony
преди 11 години
Много е добър! Инвестор, няма ли да го каните в бг? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
deant
преди 11 години
"Някой ми беше казал - измервай личния си капитал под формата на това, което ще остане ако ти отнемат всичко, което не ти принадлежи (колата на изплащане, ипотекираната къща) и т. н. Мисля, че това е добър модел да се гледа на нещата; бъдете сигурни, че не строите замъци в нечий чужд двор."-----------Ей тази мисъл много ми хареса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още