IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Ферис: Не се целете директно в печалбата

Разговор на Investor.bg с автора на „4-часова работна седмица“

08:34 | 04.02.13 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тим Ферис. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Тим Ферис. Снимка: личен архив

- Как поддържате продуктивност, когато сте уморени и ви липсва енергия?

Опитвам се да планирам задачите си така, че когато съм уморен да върша повтаряеми дейности, които не изискват толкова умствена дейност.

Също така от изключително важно значение е диетата. Ако не сте на нисковъглехидратна диета, то препоръчвам да минете на такава. Така ще се спасите от следобедната умора.

- Какъв съвет ще дадете за превъзмогване на вечното отлагане и липсата на мотивация?

Това става чрез крайни срокове. Бъдете отговорни пред някого. Например може да ползвате сайт като stickk.com.

За мен обаче сроковете вършат най-добра работа. Например дори редакторът ми да не ми поставя срок, аз му казвам: "Ще ти предам тези три глави до еди-коя си дата". Така отбелязвам датата в календара си и знам, че ще има най-малко още един човек, който ще разочаровам ако не спазя срока.

- Каква е възвръщаемостта ви от инвестициите в стартъпи, които сте направили?

Тези инвестиции отнемат време. На хартия всичките компании като Uber, Evernote, Shopify изглеждат страхотно. Така че моята възвръщаемост на хартия е фантастична - много пъти над първоначалните разходи.

Смятам обаче, че никой не бива да инвестира в стартъпи, освен ако няма изключително добро информационно предимство. Предвид средата, в която съм, аз разполагам с такова предимство, но при все това тези инвестиции си остават хазарт.

- Какво ви донесе успехът?

За различните хора успехът може да означава различни неща. За мен като писател това означаваше много публичност, с която той бе съпроводен. С нея пък идват две други неща:

- загуба на лично пространство
- и повече главоболия.

Колкото по-нависоко отиваш, толкова повече и от двете получаваш. Затова е много важно да четете стоицизъм - например "Писма от един стоик" от Сенека, както и практическа философия.

На практика не може да очаквате никога да решите всичките си проблеми. Когато достигнете дадено ниво на успех, а след това - друго ниво, вие просто сменяте проблемите си с нова категория такива. Без значение колко сте успешни. Успехът не е решение на проблемите ви. Просто трябва да се пригответе за-големи и по-неочаквани проблеми.

- Как успешно се печелят инвеститори?

Най-голямата грешка, която хората правят, когато се опитват да спечелят или да убедят някого, е да изглеждат прекалено отчаяни. Не се опитвайте да сключите сделка още на първия ден. Общото правило при преговорите и сделките е - този, на който му пука по-малко, печели.

- В най-новата ви книга има глава, посветена на уменията за оцеляване. Какво мислите за теориите за края на света и апокалипсиса?

Принципно не очаквам апокалипсис, но определено смятам, че хората започнахме да не се замисляме за основни неща, да подценяваме вероятността от събития от типа "Черен лебед" или поне да не сме в състояние да ги предвиждаме.

Например, предвид факта, че всяка година харчим милиарди за автомобилни и здравни застраховки и т. н., мисля, че е някак нелепо, че никой от нас не разполага с достатъчно вода и храна, които биха му стигнали за две седмици, при необходимост. Това е просто безотговорно.

*Заб. В интервюто са използвани и въпроси на други читатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"На практика, те просто много силно желаят това,, към което са се устремили, правят всички възможно /и повече от възможното/ за целта. "----------------+1.000Така е - има една тайна думичка - "Аз желая" :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
Инвестор, искам *** Ферис да дойде в България тази година! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
А мен пичът ме кефи "просто така". познавам хора, постигнали за седмици това, което други не могат и за месеци и, знаете ли, какво? На практика, те просто много силно желаят това,, към което са се устремили, правят всички възможно /и повече от възможното/ за целта. И резултатът не ги кара да чакат дълго. ние тук живеем в някакво безвремие и, сами повярвали, че това е единствено възможният начин на живеене, току опитваме да мерим и останалите с нашия си аршин. Съответно, той често се оказва и къс, и крив...Браво на момчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Интуиция?! Интуицията в повечето случаи е просто неосъзнат опит. И като така не мисля, че може да се разчита толкова твърдо на нея. Особено когато се плава в непознати води. Е, има и един малък процент хора, при които е по-различно. Но това е една друга тема... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
Няма значение дали е придобита или вродена психопатичността е силно разпространена и е норма. Но това не отменя инстинкта ни за самосъхранение пораждащ негативизъм и предпазливост.А дали тази норма е добра за света или не, човек няма капацитет за пълноценна причинно-следствена оценка, затова е добре да се осланя на интуицията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Но всъщност ми се струва, че бъркаш психопатите с (прекалено) амбициозните хора. Което са две съвсем различни понятия, макар и на моменти да изглежда като да имат еднакви характеристики. Сега като се замисля, освен ако не е вродено (генетично) човек може и да стане психопат (т.е. безчувствен към останалите) и ако дълго време е изолиран и пренебрегван от тях. Но това тема за психологически форум. Тук мисля става въпрос за амбиция надхвърляща (значително) рамките на средностатистическата. В което мисля няма нищо лошо само по себе си. Дори (както казах) напротив - добре че има такива хора да дърпат света напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Е, добре тогава че ги има, защото иначе още щяхме да сме с лъкове и стрели, а писмеността щеше да е непозната технология... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
george_tn
преди 11 години
...и замислял ли си се кои хора пишат книгите със съвети за правилен живот, печалби, НЛП, себепознание, религия и т.н. - отговор - пак психопатите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
Христок, замисли се защо ТРЯБВА да сме негативни и подозрителни към "силно мотивираните хора" - защото са психопатични и естественият ни инстинкт изисква да сме нащрек. Не опира до възпитание. Виж позитивизма се възпитава....също както психопата дълго време заучава моделите за правилно поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 8
hristok
преди 11 години
Melani2 в България все ще се намери някой, който да е недоволен и негативен към силно мотивираните и дейни личности. Ето за това сте на това положение. Ако всички в България направим и една трета от това, което е направил човека нещата ще са мноооооооого по оптимистични. Браво на такива хора и дай боже повече около мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още