Димитър Маджаров е собственик на едноименната компания за производство на млечни и месни продукти у нас. Компанията е основана през 1991 г. като семейно предприятие за търговия с хранителни продукти. Три години по-късно започва собствено производство – през 1994 г. на колбаси, а през 1999 г. и на млечни продукти. През 2009 г. марката „Димитър Маджаров” е отличена като „Любима марка на българския потребител в категория ‚Хранителни продукти‘” в класацията “Любимите марки”, както и в класацията на най-силните търговски марки - “Superbrands 2009-2010”.
Със собственика на „Димитър Маджаров - 2” ЕООД Investor.bg разговаря за предизвикателствата пред бранша, за поскъпването на храните, за потребителското поведение, за последните тенденции в сектора.
- Как ще коментирате поскъпването на млечни и месни продукти у нас тази година?
Млечните и месните продукти поскъпват в края на 2012 г. заради лошите добиви и реколти от посевите. Това повишава цените на фуражите и неминуемо рефлектира върху цените на основните суровини за производство на продуктите.
- Наблюдавате ли се спад в потреблението?
Хората ще продължат да ограничават бюджетите си и ще търсят по-евтини продукти. Спад в потреблението се наблдава и това е нормално на фона на нарастващата инфлация и намаляващите доходи.
- Какво е мнението Ви за „социалната кошница“ и тази, която министерството на земеделието предвижда за зимния период?
Както вече каза министър Найденов "цените не трябва да слушат министъра, цените слушат единствено и само пазара". Като се направи съпоставка резултатите от предишния опит за създаване на „социална кошница“ не доведе до повишаване на потреблението или търсенето на продуктите във въпросната кошница, а именно обратното, цените се повишиха след изтичането на „промо“ периода, ако можем да го наречем така.
- Как ще се отрази "замразяването" на цените на българския производител?
Производителите ще натрупат загуби от "замразяването" на цените на определени продукти. Това ще доведе до предварително и по-високо увеличение на цените на съпътстващите продукти на фирмите производители с цел компенсиране на загубите. А впоследствие това ще изиграе лоша шега на самите фирми, като свие допълнително и без това слабото потребление.
- Как се отрази световната икономическа криза на вашия бранш?
Всяка финансова криза рефлектира върху икономиката и отражението й върху всички браншове неизбежно, защото икономиката е тази, която задвижва финансовите пазари. Отражението е негативно от гледна точка на инвестиция в материално-техническия парк на всички от бранша.
- С какъв процент се е свило потреблението на българите?
Процентът е различен при отделните фирми. При нас е между 5 и 10%. Има изместване на пазара от по-високия сегмент към по-евтини стоки. В днешно време хората са се насочили към продукти с малко по-ниски цени. Ние продължаваме да поддържаме високо качество с ясното съзнание, че клиентът избира нашите продукти точно заради това.
- Смятате ли, че високата крайна цена на някои продукти е съвместима с покупателните възможности на българите?
Ако въпросът е дали е нормална една цена от 16 лв. за килограм кашкавал, например, отговорът е, че всяка фирма има право да определи цена, която е изгодна за нея. Клиентът избира какво да купува. В крайна сметка целта на всяка компания е да предложи продуктите си на такава цена, спрямо качеството, така че да може да ги продаде.
преди 11 години Да попитам някой ако знае (защото продавачката в магазина не знаеше като я питах): Ако на нещо пише "Кашкавал", това значи ли, че то е направено от мляко и само от мляко (т.е. няма растителни мазнини и/или какъвто там друг пълнеж слагат)? Т.е. мога ли да се доверя на надписа "Кашкавал"? По същия начин и на надписа "Сирене"? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 11 години "при базова цена от 10-10.5 от производител и взимайки надценки 8% едрови и 25% дребнови търговец"Благодаря за инфото - точно за такива неща питах! Интересно обаче, колко ли са тези надценки на развити пазари?! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 11 години по добре по ниски ДДС за хранителните стоки от измислени конкурси с предизвестени победители за боб с гъгрица за социално слаби.по малко държава по малко корупция и повече частна инициатива отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 11 години реалната цена на кашкавала отговарящ на стандарта в магазинна мрежа е по ниска от 14 лв.кашкавалите на маджаров не са по добри от ралица или домлян например.при базова цена от 10-10.5 от производител и взимайки надценки 8% едрови и 25% дребнови търговец отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 11 години Ето например, след кратко търсене за програма САПАРД (която е насочена към земеделския и хранително-преработвателния сектор) намирам:http://europe.bg/upload/docs/book_bul.pdfТам, на стр. 21, пише: Към февруари 2005-та са одобрени общо 1909 проекта на обща инвестиционна стойност 768 878 208 евро (което са близо милиард и половина лева). отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 11 години "Субсидите от милиони чак милиарди за преработвателната промишленост са в сферата на пожеланието, а не на действителността"Ами не съм сигурен, че не е действително! Някъде го мярнах или чух това число наскоро. Но ако и ти искаш да ме обориш дай по-точни данни! Първо за субсидиите и второ за ценообразуването на кашкавала. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 11 години Това би Ви дало възможност да прецените много или малко са 16лв за килограм качествен кашкавал. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 11 години "А пък това дето при положение че българина има много ниски заплати, селското стопанство е субсидирано, преработвателите са взели стотици милиони или милиарди евросубсидии за машини и оборудване ....." Колеги не е ли по-добре да прецизираме изказванията си. Това все пак е форум на сайт за икономически новини. Предполага се, че сме по-внимателни в изказа и не се занимаваме със словоблудство. Аргументи, при това неизчерпателни: 1. Субсидите от милиони чак милиарди за преработвателната промишленост са в сферата на пожеланието, а не на действителността. 2. Силно субсидирана вносна селскостопанска продукция на външните участници на нашия пазар, което определя чуствително по-ниски цени за вносните продукти при мнго по-ниско качество. 3. Ако приемем, че цитираният кашкавал отговаря данякъде на несъществуващото БДС (по него никой или почти никй не работи)от елементите на себестойността си включете количеството на основната суровина и времето на зреене. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 11 години А, щях да забравя, минималната заплата във Франция май мина 2000 евро с последните увеличения на Оланд... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 11 години А българското овче сирене в кутии в руските и арменските магазини е по 10 евро килото, толкова е и гръцката овча фета - при това с качество, каквото и Маджаров не прави в БГ... отговор Сигнализирай за неуместен коментар