fallback

Д. Белелиев: Мит е, че България е енергиен център на Балканите

Държавата трябва да насочи усилия единствено към ВЕЦ-овете, смята ръководителят на „Централна енергоремонтна база“

09:07 | 21.09.12 г. 10

Инж. Димитър Белелиев. Снимка: Личен архив

Инженер Димитър Белелиев има 10-годишен опит като ръководител в областта на енергетиката. От 2002 г. е председател на Съвета на директорите на „Централна енергоремонтна база“ (ЦЕРБ), специализирана в ремонта на трансформатори с високо напрежение.

До миналата година Белелиев е бил изпълнителен директор на „Техенерго” АД, а преди това (от 2003 до 2010 г.) е участвал в директорските бордове на “Енергоремонт Варна” и “Енергоремонт Русе”, бил е и член на Надзорния съвет на „Енергоремонт холдинг” АД.

Преди месец „Централна енергоремонтна база“ спечели търг за рехабилитация на съоръжения от системата на гръцката национална електрическа компания Public Power Corporation. Това е поредната поръчка, която българската компания извършва в южната ни съседка през последните години.

Пред Investor.bg инж. Белелиев представи основните перспективи за развитието на компанията, на фона на общото състояние на енергетиката в страната и на Балканите.

- Представители от тежката индустрия неотдавна предупредиха, че усещат повторение на кризата от 2008 г. В същото време вашата компания увеличава поръчките си. Как успявате на фона на общия спад в икономиката?

Ако говорим за нашия подоотрасъл, то при поддръжката на енергийните съоръжения се усеща лек подем тази година, но това е логично след кризата от 2008 г., когато три поредни години ремонтните поръчки спаднаха.

В същото време през 2011 г. електропроизводството отчете 20-процентен ръст спрямо 2010 г., но за тази то остава на почти същите нива.

Нашата компания е пряко обвързана с това производство, затова не можем да кажем, че отчитаме някаква съществена промяна в енергоремонтната дейност, по-скоро говорим за лек ръст.

Традиционно най-активният период за тези ремонти е през лятото, защото тогава топлофикациите се подготвят за зимния сезон.

Бившето електроразпределително дружество E.ON  имаше период от 4-5 месеца, когато поради приватизацията на компанията бяха замразили поръчките си за ремонт на трансформатори. През август търговете отново бяха размразени и ние бяхме активната страна. Лятото беше усилен сезон за ремонти и в дружества от системата на НЕК, най-вече при топлофикациите, които също проведоха редица търгове.

В резултат от тези поръчки дейността ни се активизира. На този етап не мога да прогнозирам какъв ръст ще отчетем, но към октомври вече ще зная с колко се е увеличила ремонтната ни дейност този сезон.

- Колко са предприятията от вашия тип в страната?

Ние сме специализирани в ремонт на трансформатори и въртящи се електрически машини, като изпълняваме поръчки за големи като мощност и напрежение трансформатори и въртящи се електрически машини.

Единствени сме в страната, но това е исторически обусловено, защото предприятието е създадено във времето на социализма при плановата икономика.

Тогава са съществували осем предприятия за поддръжка на енергийната система на страната, като всяко едно от тях е било специализирано за отделен вид дейност. Например Централна енергоремонтна база, чийто представител съм аз, е била специализирана за ремонт на трансформатори и въртящи се електрически машини.

Варненското предпирятие „Енергоремонт” е специализирано за рехабилитация на турбинно оборудване, „Енергоремонт” – Русе  е за ремонт на котелно оборудване, „Енергоремонт” – Гълъбово - за оборудване в ТЕЦ, „Минстрой” – за ремонт в минната индустрия и др.

Поради тази причина всичките тези предприятия извършват уникална по своя вид дейност и нямаме конкуренти, така да се каже. И понеже в миналото България е притежавала сериозна енергийна промишленост, в тези предприятия са се инвестирали значителни средства, което сега е голямо предимство за нас, тъй като сме конкурентни и имаме необходимия ресурс да изпълняваме поръчки освен в България, също и в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
fallback