fallback

П. Гиа: Италианските фирми в България продължават да засилват присъствието си

Икономическо възстановяване на страната ни може да се очаква догодина, прогнозира председателят на сдружението Confindustria Bulgaria

08:15 | 02.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Пиетро Луиджи Гиа. Снимка: Личен архив

Пиетро Луиджи Гиа пристига в България през декември 1991 и е една от най-важните фигури на италианското предприемачество в България. Той продължава да управлява повече от петдесет италиански фирми, които са избрали област Пловдив да развиват дейността си.

От 2004 до 2009 г. Пиетро Луиджи Гиа е почетен консул на Италия в Пловдив. От ноември 2005 до октомври 2006 г. и от март 2011 г. досега председателства Confindustria Bulgaria. Сдружението е създадено през 2000 г. като консултативен комитет на италианското председателство в България.

С Пиетро Луиджи Гиа разговаряме за състоянието на бизнес средата в България, проблемите на италианския бизнес у нас, положителните страни на България като инвестиционна дестинация и възможностите за реализация на ключови проекти с италиански инвестиции.

- Наскоро от Германо-българската индустриално-търговска камара съобщиха, че все повече германски компании са недоволни от бизнес средата в България. Повече от една трета от германските компании, които оперират в България, заявяват, че биха избрали друга дестинация за техните инвестиции. Каква е оценката на Confindustria Bulgaria за българската бизнес среда?

Нашето сдружение оценява позитивно българския икономически климат, като се има предвид благоприятната макроикономическа среда, която насърчава чуждестранните инвестиции, предприемаческите инициативи и транснационалните партньорства. България има надеждна банкова система, ниски данъци, съотношенията между дефицита и БВП и дълга и БВП са сред най-ниските в Европа въпреки кризата. Централното местоположение на Балканите и високата възприемчивост на преките чуждестранни инвестиции също са условия, които са превърнали България в един от най-големите търговски партньори на Италия.

Нашето сдружение обединява около 250 фирми, които включват големи предприемачески реалности като УниКредит Булбанк, Дженерали, Италчементи, Мапей, ЕМирольо и Ригони ди Азиаго. Многобройни са представителите на малките и средни предприятия, които произвеждат както за дружествата-майки в Италия, така и за българския и югоизточния европейски пазар.

Укрепването на дейността ни в страната се характеризира и с ориентирането на нашето сдружение към асоциираните ни български членове, които присъединявайки се към нашата общност ни предлагат привилегирован достъп до местни инициативи и посредничат за нас в контакта с институциите.

- Какви са основните проблеми, с които се сблъскват италианските компании, които оперират в страната?

Не може да се отрече, че икономическата криза е повлияла по някакъв начин върху италианските инвестиции в страната. Все пак, анализирайки данни от януари 2012 г. от българския търговски баланс, може да се забележи как Италия е вече стабилно на едно от първите места сред българските търговски партньори - само след Германия и Русия.

И като говорим за Германия, може би точно сравнението с германските фирми понякога изиграва лоша шега на нашите фирми в България. Една италианска компания е в състояние да се изправи пред германската конкуренция предимно по отношение на цените. Това ни прави силни конкуренти на българския пазар, но в същото време изисква значителна инвестиция в надеждността на нашите фирми. Често е нужно да правим всичко възможно, за да демонстрираме нашата надеждност главно поради разпространения предразсъдък за ограничения организационен капацитет на нашите фирми. Предразсъдък, ако позволите да добавя, напълно неоснователен, както свидетелстват многократно качеството и точността на работата, приключена успешно от нашите фирми в страната.

- Какви са позитивните страни на България като инвестиционна дестинация?

Става въпрос за съвкупност от много фактори. България се намира в центъра на една зона, в която се пресичат много интереси – кръстопът между Изток и Запад, Европа и Азия.

Почти всички транспортни и енергийни европейски коридори пресичат страната, а близостта до р. Дунав, Черно, Егейско и Адриатическо море правят достъпни търговските отношения с пазарите на Турция и цяла Мала Азия, с държавите, които имат излаз на Черно море (Русия, Украйна, Грузия), както и държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) и на Европейската зона за свободна търговия (ЕФТА).

Редом със стратегически важното географско положение съществуват и други социално-икономически фактори, като например политическата стабилност, висококвалифицираната работна ръка и ниските оперативни разходи за стартиране на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
fallback