IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Димитрова: Очакваме намаление на лихвите по депозитите през тази година

След няколко години на спад не очакваме цените на недвижимите имоти да продължат да падат значително, заявява изпълнителният директор на Пощенска банка

08:15 | 23.04.12 г. 44
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петя Димитрова.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Петя Димитрова. Снимка: Личен архив

- Спрямо кой референтен курс е удачно да се обвърже базовият лихвен процент на банките?

Решението дали базовият лихвен процент да бъде обвързан с конкретен референтен курс трябва да бъде оставено на пазара и не трябва да бъде налагано чрез законови или административни мерки. И сега се използват пазарни индекси като Юрибор или Софибор, но това са краткосрочни пазарни индекси, докато банките отпускат кредити за много по-дълъг период от време - 5,10,20, а дори и повече години. Няма кой да гарантира какви ще бъдат промените в тези индекси за такъв дълъг период.

Не трябва да забравяме, че в момента индексът Юрибор е на едно от най-ниските си равнища през последните години. В бъдеще, когато икономиката на ЕС започне да се възстановява от кризата, той неизбежно ще започне да расте. Това ще повиши цената на кредитите, обвързани с него, което ще бъде негативно за кредитополучателите. Нивата на индекса се променят на ежедневна база, което означава че всеки кредит директно обвързан с него ще трябва да променя лихвения си процент на известен период от време – т.е. отново ще създаде неудобство за кредитополучателите, защото те до последно няма да могат да знаят колко ще бъде следващата им вноска.

Затова банките трябва да имат своя методика за определяне на базовия си лихвен процент и тази методика да бъде достатъчно прозрачна и разбираема. След това нека оставим на пазара да си свърши работата, което навсякъде по света е работещият модел.

- Трябва ли да отпадне наказателната такса при погасяване на ипотечен кредит, както това стана при потребителските?

Нашите ипотечни кредити в момента  не включват такса за предсрочно погасяване със собствени средства и това се приема много добре от нашите клиенти. В момента в Европейския парламент тече обсъждане на нова директива, която да обобщи комплект от правила и най-добри практики, по подобие на директивата за потребителския кредит. Така че този въпрос ще бъде уреден на общоевропейско ниво и нашето национално законодателство ще се съобрази със  законодателството на ЕС.

- Какъв е делът на лошите кредити във вашия портфейл, спрямо 14,93% за банковата система?

Резултатите на големите банки, включително и нашите, са близки до този процент, който все пак е среден за всички.

- Каква печалба очаквате за 2012 г. и какъв ръст на балансовото число?

Съгласно политиката на групата, нямаме разрешение да разпространяваме публично информация за бюджетните ни цели за следващата година. Мога само да споделя, че през 2012 година предвиждаме да постигнем добри резултати по отношение на приходите и печалбата, съизмерими с изминалата година. Ще засилим кредитирането и ще продължим активно да привличаме депозити на разумна цена. Поставили сме си амбициозни цели за тази година и вярвам, че можем да ги постигнем.

- Какъв беше интересът към  програмата за превалутиране на кредити в швейцарски франкове?

За да помогнем на онези наши клиенти, които срещат трудности в изплащането по кредити в швейцарски франкове ние им предлагаме избор от различни, включително комбинации от варианти, които да отговорят на индивидуалните им особености и възможности. Между  тях са например удължаване на срока на кредита, редукция на лихва за определен  времеви период, гратисни периоди за изплащане на главница или лихва, както и превалутиране на кредитите в левове или евро при атрактивни условия.

Водени от търсенето на клиентите ни ние въведохме програми за превалутиране още през 2011 година и оттогава насам отбелязваме все по-нарастващ интерес към тях. Характерна тенденция от края на миналата година е, че над 80% от клиентите извършили такова превалутиране избират да го направят в левове предвид удобството по обслужването, елиминирането на всякакви валутни рискове, нарасналото доверие в националната валута и разбира се рязкото намалението на лихвите в лева.

- Доколко е удачен унгарският вариант за България, а именно опрощаване на поскъпването на швейцарския франк?

Едва ли е подходящо да се прави  сравнение между двете страни, тъй като в Унгария кредитите в швейцарски франкове съставляват огромна част - над 30% от всички кредити в системата и близо 60% от кредитите на физически лица. Това предопределя и същественото им влияние върху потреблението в страната, респ. икономическия растеж на страната. От своя страна преобладаващите мнения и оценки на финансовите експерти и на финансовите пазари не подкрепиха приложените от унгарското правителство мерки. Последствията от тях и към момента се оценяват силно противоречиво.

У нас кредитите в швейцарски франкове представляват минимална част от кредитния портфейл от гражданите, т.е. сравнително малък брой кредитополучатели бяха негативно засегнати. Оценявайки ситуацията с кредитите им, всички банки, които имат такива клиенти, се стремят да бъдат близко до тях, за да разберат навреме евентуалните им затруднения и да им предоставят най-добрите решения.
 

* Петя Димитрова е завършила Университета за национално и световно стопанство и Софийския университет „Св. Климент Охридски” с две магистърски степени по „Финанси и банково дело” и „Туризъм”. Освен това придобива степен магистър по бизнес администрация от Университета в Шефийлд и завършва „Управление и социално развитие на НПО” в Аристотеловия университет в Солун и Македонския университет, Гърция. 

Г-жа Димитрова е придобила професионалната си квалификация във Великобритания, Гърция, Холандия, Белгия, САЩ и България, и е участвала в различни международни обучения, семинари и конференции.

Тя е член на Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители (ACCA) в Лондон, член на Gerson Lehrman Group Accounting Council, Лондон, член на Chartered Management Institute, Великобритания, член на Клуба на финансовите директори в България, съпредседател на Комитета по финансови услуги на Конфедерацията на предприемачите и индустриалците в България, председател на Комитета за икономическа политика на Асоциацията на банките в България.

Г-жа Димитрова е член на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите и член на Борда на директорите на Американската търговска камара в България.

През 2009 г. Петя Димитрова получи голямата награда в годишния конкурс за млади мениджъри „Next Generation”. През 2010 г. тя беше избрана за Бизнес дама на годината в България. Тя беше и сред финалистите на престижния конкурс „Мениджър на годината 2011” и беше отличена със специална награда за изключителни достижения като възпитаник на британския университет „Шефийлд”.

Свързани компании:

ТБ Юробанк И Еф Джи България АД - облигации(9FSC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 12 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
тази като я гледам - с удоволствие бих "депозирал" нещо в нейната "банка" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
blago72
преди 12 години
Екстра си е каката, стига плюли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
faith no more
преди 12 години
Знам много,да ги изреждам ли всичките? ДСК,Райфайзен,Алианц достатъчно ли са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Банката майка отчита загуба за 2012 г., за 2011 печалбата й е надолу в сравнение с 2010 г., акциите й падат.Тези банкери - какво олицетворение. Имат вкус!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
Forex Master
преди 12 години
И защо да очакваме намаление на лихвите? Да не би инфлацията да намалява? Да не би да са паднали цените на храните, горивата, тока, парното, водата... пък аз да не съм разбрал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Opiten1
преди 12 години
До DADAНапълно си прав, но това може да стане само в БГ. Какво да кажем и бившия и колега!? Банката за кадри във финансовата свера на управляващата партия, ама карай да върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
Зайо Байо
преди 12 години
Ако някой знае по смотана банка от Пощенска, моля нека ми посочи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
А банката майка как ли е?Защо не се съобщават данни за нея особено след т. нар. преструктуриране на гръцкия държавен дълг?С колко ли е реално вътре майката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
platon
преди 12 години
Банковата ни система засега е стабилна и голяма заслуга за това имат навреме взетите мерки на БНБ,но и по-консервативното управление на банките у нас.Вярно е,че инкономиката ни преминава през много труден момент и това се отразява тежко на банковия сектор,но той се представя доста добре засега,като можем да направим едно срвнение на състоянието на управляваната от госпожа Димитрова Пощенска банка,която се справя добре и е печеливша и банката майка Юробанк И Еф Джи в Гърция,например.Хубаво е,че засега състоянието на банката майка не се отразява на Пощенска банка,а труднстите за банковия сектор,рано или късно ще отминат и той ще започне да расте заедно с икономиката ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
krasus
преди 12 години
В момента в който банките решат да свалят лихвите по депозитите всички ще си изтеглят парите от там, а кредит никои няма да взима защото просто икономиката ни е мъртвец и нямa в какво да се вложат тези средства .Tака че права е госпожата - не е като да е на запад.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още