fallback

Н. Михайлов: Целта пред Трейс Груп е да стане голяма европейска компания

Можем да сме малки и рентабилни като си останем в България, но това не е целта ни, заявява мажоритарният собственик на строителния холдинг

13:42 | 06.04.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Проф. д-р инж. Николай Михайлов. Снимка: tracebg.com

”Целта пред Трейс Груп е да стане голяма европейска компания. Можем да сме малка и рентабилна компания, като си останем само в България, но това не е целта ни”, заяви мажоритарният собственик на холдинга Николай Михайлов по време на годишна среща с инвеститорите, проведена днес в София.

На срещата присъстваха около 30 акционери, инвеститори, фонд мениджъри, анализатори и представители на посредници.

”През миналата година сме платили 21 млн. лв. за заплати, аз твърдя че можем да направим обектите си с 10-12 млн. лв. разходи за заплати, но поддържаме персонала за това, което предстои”, сподели Михайлов.

Компанията ще се бори за участие в разширанието на метрата в Дамаск (Сирия) и Москва (Русия), както и за други чустрастранни обекти.

”Кризата е жестока и вместо да правим печалби ние сме поели пътя на разрастване. Целта на срещата бе да чуем обратна връзка от инвеститорите. Например защо не намалим състава на персонала и да си правим 200-300 млн. лв. продажби на година в България и да увеличим печалбата в пъти.

Но тогава изчезват мечтите за чужбина, за работа и за направа на големи проекти. Въпросът е да се простим с мечтите си или да имаме печалби и да останем една местна компанийка. Тогава ще си продам всички акции. Аз стоя в тази компания защото искам да направим Трейс голяма европейска компания.

Ако останем малка компания можем да увеличим фрий-флоута с 30%, компанията ще прави по 50 млн. лв. печалба на година или повече. Само да намаля разходите за заплати с 10 млн. лв. и ще увеличим печалбата с 20 млн. лв., защото със всеки 1 лв. за заплати върви още 1 лв. за коли, телефони сгради”, смята Михайлов.

”Въпросът е сериозен. Накъде вървим? И решението ни е да вървим напред към голяма компания. Затова харчим пари за да се презентираме в Европа и целия свят. Разчитаме на вашето разбиране за това ни решение”, обяви основният собственик.

”При първият спечелен проект в чужбина аз ще го менажирам, въпреки че от 10 г. не съм управлявал проекти, а съм управлявал холдинги. Ще се комадировам за шест месеца”, заяви амбициите си професор Михайлов.

На въпрос за малкия фрий-флоут на компанията Михайлов отговори че "Когато дойде момента за концесии за 400 млн. лв. партньорът ни ще каже „защо да не взема дял от Трейс” и това ще стане. Също когато вземем първия проект в чужбина ще ни забележат и ще започнат да се интересуват от нас”.

”Категорично планираме да увеличим фрий-флоута, но не да подаряваме акциите”, е мнението на основния собственик. Увеличението на фрий-флоута е било обсъждано и за да остане компанията в SOFIX, но такова решение не е взето. Пакет за продажба обаче стои и чака добро предложение още от IPO-то, сподели Михайлов.

На срещата стана ясно, че компанията работи за навлизане на външни пазари, включително Северна Африка, Близкия изток, Балканските страни и ОНД. Трейс Интернешънъл търси проекти в Бразилия, Нигерия, Либия, Судан, Кувейт, Туркменистан, Азербайджан, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Македония, Ирак, Кувейт, Сирия, Йордания, Саудитска Арабия.

Сред проектите е метрото в Дамаск, Сирия и Москва, както и автомагистрали в европейската част на Русия, както и нова писта на летището в Кувейт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
fallback