fallback

Христо Илиев: Семейните фирми са едни от най-стабилните по време на криза

Фамилният бизнес генерира най-ниска фирмена задлъжнялост и ползва най-малко банкови кредити, посочва президентът на Сдружението на фамилния бизнес в България

08:04 | 02.03.12 г. 10

Христо Илиев, президент на Сдружението на фамилния бизнес в България. Снимка: Личен архив

По данни на Световната организация на фамилните фирми 60 на сто от всички компании в глобален мащаб са семейни. В България фамилните компании се развиват сравнително отскоро и имат дял от около 45 на сто от бизнеса у нас. Статистиката обаче показва, че въпреки това фамилният бизнес само за миналата година е реализирал оборот от 38 млрд. лв. За предизвикателствата пред тези млади компании и за приноса им за икономиката на страната разговаряме с Христо Илиев, президент на Сдружението на фамилния бизнес в България.

През 1993 г. Христо Илиев създава компанията за недвижими имоти "Адрес", а през 2005 г. основава Фортън Интернешънъл, партньор на Cushman & Wakefiled за България, Сърбия и Македония. Член е на борда на Форума на Българските Бизнес Лидери (BBLF) за втори мандат.

- Г-н Илиев, терминът фамилен бизнес не е много популярен в България. Бихте ли разказали повече за този млад бизнес и за сдружението, което обединява семейните компании!

Сдружението на фамилния бизнес в България обединява български компании със семеен характер*. Създадено e през 2007 г. и в момента има 40 компании членове. През 2010 г. фамилните компании у нас са реализирали оборот от 38 млрд лв., а заетите в тези фирми са били една трета от работещите в частния сектор у нас.

Фамилните компании у нас развиват дейност в почти всички сфери на икономиката, като почти половината от фамилните фирми са в областта на търговията и услугите. Данните за 2011 година предстои да бъдат обобщени в средата на гази година.

- По данни на националната статистика почти половината от фирмите в България са семейни. Какво означава това за икономиката на страната?

Действително проучване на Националния статистически институт показа, че 42% от фирмите у нас са семейни, което прави общо 156 хиляди. За икономиката ни това означава, че фамилният бизнес е изключително важен за България и приносът му е точно толкова съществен за производителността на труда, колкото и в други държави.

Погрешно е разбирането, което съществува в България, че семейните компании представляват само малки и дребни търговци. Истина е, че все още у нас семейните фирми нямат традициите, които тези компании имат по света. Но данните за оборотите, произведената продукция и работните места, които семейният бизнес осигурява говорят, че той има сериозно присъствие в икономиката.

Сега обаче пред фамилните фирми на дневен ред стои един много важен въпрос, а именно за това как да предадат щафетата на следващото поколение. В противен случай те са застрашени.

- Защо въпросът за приемствеността е толкова важен?

Основният проблем е, че семейните фирми в България са много млади. По-голямата част от тях са основани след промените у нас и все още се управляват от първото поколение на създателите на бизнеса. В един момент обаче се налага бизнесът да бъде предаден и продължен. Ако приемниците нямат необходимата подготовка това може да създаде големи проблеми.

В останалите държави семейният бизнес е с история и традиции, там нещата са улегнали в годините и въпросът с приемствеността не е проблем. Но в България за фамилните компании съществува още една тема – как да подготви следващото поколение.

Въпросите, които стоят на дневен ред са дали младите ще участват в собствеността или в управлението на фирмата и в коя част на мениджмънта ще участват. Дали има интерес от тяхна страна да работят в компанията и други подобни въпроси, които трябва да се дискутират своевременно.

Ако тези въпроси не се обсъждат отрано и не се предприемат стъпки в тази посока, то в момента, когато се налага предаването на бизнеса на следващото поколение може да се окаже, че то не е подготвено и всъщност над бизнеса надвисва заплаха. На практика това важи за 42% от фирмите у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
fallback