fallback

В. Велев: Спадът в продажбите на фирмите ще продължи поне до края на 2012 г.

В условията на некомфортна бизнес среда се очаква да има борба за всяка поръчка, а бизнесът трябва да предложи качество, добра цена и добър срок за изпълнение

07:45 | 02.02.12 г. 2

Васил Велев, Снимка: Личен архив

Какви са нагласите на бизнеса за работа в условията на нетолкова благоприятна бизнес среда, какви ще бъдат стратегиите на фирмите, за да оцелеят на пазара, как трябва да се реши въпросът с трудния достъп до финансиране за малкия бизнес, какви са перспективите пред експортно ориентираните фирми? По тези въпроси разговаряме с председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

- Г-н Велев, бихте ли споделили очакванията си за икономическото развитие на страната до края на годината?

Дано не се случат най-песимистичните прогнози за икономиката, но от това, което се вижда по-скоро очаквам, че в най-добрия случай 2012 година ще повтори 2011 г. За съжаление това, което виждаме в по-далечен хоризонт, е криза. Компаниите планират поръчките си за не повече от четири-пет месеца напред. Налице е 10% спад в продажбите на фирмите, което е значително по-добре, сравнено с 2008 година, но не се очаква промяна до края на тази календарна година. Всъщност запазването на равнището на продажби може да се смята за относителен успех до края на 2012 година. Причината е, че сме отворена икономика и търпим влиянието най-вече на европейските икономики. Ако там има нулев растеж, то при нас ще има спад и то голям.

- Кои са основните пречки пред малкия и средния бизнес, който е гръбнакът на икономиката, но като че ли все повече се задъхва?

Виждам пречките в две посоки. От една страна, данъчната система у нас е устойчива, няма увеличение на ставки, но пък от друга страна, бизнесът е изправен пред многобройни неданъчни плащания под формата на такси, които са за сметка на приходите на малкия бизнес, който всъщност е най-засегнатият.

Основен проблем за малкия и средния бизнес продължават да бъдат административните прегради. Все още корупцията и бюрокрацията са огромна спънка за малките фирми. Липсата на електронно правителство обаче също спъва работата. Едрият бизнес по-добре се справя благодарения на финансирането по оперативна програма „Административен капацитет“, но за останалите дребни собственици проблемът е голям и на този етап остава без развитие.

Смятам, че усилията на държавата трябва да се концентрират върху електронното правителство, за да се реши този тежък проблем. Това е и най-лесният начин да се преборим с корупцията, защото когато бъде изолиран човешкият фактор, корупционният натиск безспорно отсъства. Освен това предприемачите ще имат и повече време да се занимават по същество с бизнеса си, а не с администрация и бумащина.

- Защо се получава така, че в момента страната ни има едни от най-ниските данъци, но инвеститорите продължават да ни заобикалят?

Така както ниските данъци привличат инвеститорите, лошата бизнес среда и тромавото административно обслужване отблъсква инвестициите. На практика  при една добра данъчна политика у нас, в класацията за условия за правене на бизнес, България се смъква надолу. Това е и една от причините за отлива на инвестиции, като разбира се, основното е кризата.

- Къде виждате слабите места на управлението?

Бих акцентирал върху застоя в здравната реформа. Очевидно промените там са оставени на заден план. Няма ясна концепция и разположен във времето план за промени и това води до много ниско качество на здравните услуги и до увеличаване на разходите. Не е тайна и проблемът с качеството на образованието, от което бизнесът е силно засегнат, защото продължава да не получава кадри с необходимата квалификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:06 | 10.09.22 г.
fallback