fallback

Г. Кадиев: Няма да приватизирам дружества, които извършват комунални услуги

Заводът за отпадъци може да ни струва два пъти по-евтино, ако сменим технологията, смята кандидатът за кмет на София

11:30 | 13.10.11 г. 4

Георги Кадиев. Снимка: Личен архив

По-малко от две седмици остават до 23 октомври, когато ще се проведат местните избори в България. Един от кандидатите за кмет на София е Георги Кадиев, който е издигнат от БСП.

Георги Кадиев е роден през 1966 в Бургас. Завършил е магистратура международни отношения в Московския Държавен Институт със специализация Виетнам, Лаос, Камбоджа. Има магистърска степен по дипломатически науки и международни отношения към Leicester University, Великобритания и магистърска степен по публична администрация към Kennedy School of Government, Харвард. Владее английски, немски, руски, полски и виетнамски.

Професионалната си кариера започва като репортер във в-к „24 часа” през 1992 г. От 1996 до 1998 г. е директор на Internet Securities, България. През 1999 г. работи в Harvard Institute of International Development, а от 2000 до 2004 г. е изпълнителен директор Анализи Европа, Азия и Африка и член на борда на директорите в Internet Securities Inc., Euromoney Holdings plc. През 2005-2007 е зам.-министър на финансите, от 2007 г. досега е общински съветник.

- Г-н Кадиев, кои ще са основните Ви цели, ако станете кмет на София?

Мотото на кампанията ми е „Променяме София“ и първото нещо, което искам да променим, е да вкараме гражданите в управлението на столицата чрез създаването на квартални съвети, през които да минават всички решения на Столичната община. Така ще знаем мнението на хората. Видях това в Страсбург и Брюксел, където тази система работи от 20 години. Така хората ще знаят и усетят, че кметът не е техен цар, а техен слуга.

Във всяка една сфера има проблеми. На първо място е сигурността. Ще увеличим чувствително броя на служителите на общинската полиция, ще увеличим бюджета за сигурност, ще създадем доброволни отряди с участие на полицаи. Ще отделим средства за камери, осветление, огради на училища и детски градини. Искам хората в този град да са спокойни, че някой се грижи за тяхната сигурност.

Залагам и на силна програма по жилищна политика - предвиждам строителство на 4 хил. общински жилища, чрез използване на ЖСК, публично-частно партньорство, собствени инвестиции на общината. Те ще са не за социално слаби и роми, а за млади семейства и научни работници, за да възстановим академичния дух на София.

Ще построим и 12 хил. места в детските градини за периода на мандата, което е по 3 000 места на година, или разход от около 15 млн. лв. на година. Предвидил съм го в проектобюджета, който вече готвим. В момента се правят по 1 500- 2 000 места на година, а нашата амбиция е в рамките на следващите 3 години да приключим с този проблем.

Друг проблем е транспортът. В програмата ми е заложено закупуването на 100 нови возила – трамвайни мотриси, тролеи, автобуси, развиване на третата метролиния и удължаването й до Враждебна, а по възможност и до Кремиковци, за да се обхванат северните райони, които в момента имат големи проблеми с транспорта до София.

В програмата си съм заложил 30 хил. работни места, защото безработицата започва да става проблем в София. Много често ме питат „Откъде тези 30 хил. работни места?“. Има 64 общински дружества. Вие да сте чули някое от тях да има програма за стипендии, за стажове, за първа работа на млади хора след завършване на университет? Какво пречи да започнат да правят такива програми? Топлофикация София има 3 хил. служители, като от тях 400 са централна администрация. Имат 20 юрисконсулти, а в същото време взимат външни фирми за юридически услуги. Вместо това могат да се създават нормални работни места.

Не обичам да говоря празни приказки, затова в програмата ми съм сложил числа, за да могат хората след 4 години да видят какво е направено и какво не е. Донякъде си създавам проблем на себе си, но считам, че така е правилно. Затова искам конкретика, затова казах, че ще се отчитам всяка година. Затова искам квартални съвети и градски обществени съвети - за да има пълна прозрачност и постоянно да сме под погледа и натиска на хората.

- Ще стигнат ли парите, с които общината разполага, за да осъществите всичко заложено в програмата ви?

Срещнах се с кмета на Брюксел, който е град, сравним със София. В него има 2 500 общински полицаи, а тук те са едва 110. 20% от бюджета на Брюксел е за сигурност, а тук е 0,5%. За мое най-голямо учудване се оказа, че бюджетът на Брюксел е 700 млн. евро, а градът е много по-чист, по-добре уреден, с по-добра инфраструктура, с по-добър градски транспорт. За сравнение, бюджетът на София е 650 млн. евро. Разликата е, както ми каза кметът на Брюксел, че „при нас корупция няма“. Това, което се случи с така наречените „брокери“, показва, че Столичната община е едно блато, в което виреят всякакви екземпляри. Как да искаме администрацията да работи и хората да ни вярват, като заплатите им са по 500 лв., а общински съветници са искали 500 хил. евро от собствения си кандидат за президент?

- Как ще се справите с корупцията?

Единственият начин да ограничим корупцията е като се направи общината максимално прозрачна, с максимален достъп на хората до информация. Трябва гражданите да знаят какви решения гласува общинският съвет, да знаят лично всеки един общински съветник как е гласувал, да имат пълен достъп до заседанията на Столичния общински съвет (СОС), какъвто в момента нямат. Хората трябва да могат да търсят в интернет цялата информация по отношение на докладите на общината, мотивацията за определено решение на СОС.

Няма да е лесно, но както се казва, рибата се вмирисва откъм главата и се отмирисва откъм главата. И този процес вече е започнал, чрез създаването на Столичен граждански съвет, който инициирах преди 6 месеца и в който са над 80 организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
fallback