fallback

Николай Василев: Очаквам да имаме представители в управлението на Еврохолд

Намерението ни делът на Експат Капитал да не пада под 20% не е подкрепено с договор или блокиране на акции

10:43 | 21.06.11 г. 5

Николай Василев е управляващ партньор в Експат Капитал от септември 2009 г. Преди това е бил министър в две последователни правителства – на държавната администрация (2005 – 2009 г.), вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията (2003 – 2005 г.), вицепремиер и министър на икономиката (2001 – 2003 г.).

Той има 6 години опит в областта на инвестиционното банкиране и консултиране в Будапеща, Токио, Ню Йорк и Лондон, където е работил за няколко мултинационални компании. Финансист е по образование, притежава престижната професионална степен CFA.

Експат Капитал АД е финансова компания, която предлага услуги в сферата на управлението на активи и финансовото консултиране. Компанията управлява 2 акционерни дружества със специална инвестиционна цел и притежава управляващо дружество, което в момента ръководи 3 договорни фонда.

Вчера Експат Капитал АД закупи 20% от капитала на Еврохолд България, което е поводът да потърсим коментар.

Г-н Василев, какво наложи покупката сега на цена от 1.215 лв./акция вместо по време на увеличението преди броени месеци при цена от 1 лв.? Нашите взаимни фондове участваха с по-скромни средства в увеличението като обикновени портфейлни инвеститори и спечелиха от последвалото покачване на акцията. Стъпката за закупуване на цели 20% от капитала на Еврохолд за нас е стратегическа и едва ли щеше да се реализира лесно по-рано. При заявен такъв голям интерес от нов инвеститор тогава е много възможно цената на търгуемите права да беше се покачила значително, което щеше да промени ефективната цена за купувача. Освен това през пролетта на тази година, когато течеше увеличението на капитала на Еврохолд, вниманието на Експат Капитал беше насочено към други сделки. Сега имаме финансовата готовност за тази транзакция и считаме, че цената е добра за нас.

Има ли сделката за 20% от Еврохолд България отношение с приключилата сделка за БАКБ? Директно не. Експат Капитал е инвестиционна компания и нашата работа е свързана с това непрекъснато да търсим и идентифицираме добри възможности за инвестиции. Такава възможност видяхме в Еврохолд и затова реализирахме покупката. Очакваме в бъдеще и други интересни сделки. Бих искал да уточня нещо, което често се бърка от медиите. Експат Капитал не е фонд. Това е акционерно дружество, което предлага разнообразни услуги в сферата на управлението на активи. Към днешна дата Експат Капитал управлява три договорни фонда, два фонда за имоти и голям брой частни инвестиционни портфейли. Ангажиментът делът на Експат Капитал в Еврохолд да не пада под 20% подкрепен ли е с договор и например блокиране на акции? Няма блокиране на акции. Купили сме 20%-ен дял на борсата и е наше решение какво да правим с него.

Има ли цена, на която все пак бихте продали акциите си от Еврохолд и на която няма да останете дългосрочен инвеститор? В момента не разсъждаваме на тази тема. Намеренията ни са по-скоро дългосрочни. Разбира се, на финансовите пазари единственото постоянно нещо са промените. При сегашните ценови равнища очевидно купуваме, тъй като компанията е силно подценена в момента и очакваме ръст на акциите.

Все пак не е ли влизането ви в дружеството само до листването на Варшавската борса? Не, намерението ни е да участваме и в евентуалното увеличение на капитала във Варшава, за да запазим своя дял от около 20% в компанията.

Какво участие в управлението на холдинга сте договорили? Ще имате ли представител в Управителния съвет? Очакваме да получим по 1 място в двете управителни тела – в Надзорния съвет и в Управителния съвет.

Има ли клауза в договор със Старком холдинг за обща продажба на притежаваните акции при добър интерес? Освен директната покупка на акции през борсата, Експат Капитал няма договор със Старком холдинг. Разбира се, възможно е в далечно бъдеще евентуален стратегически купувач на дружеството да търси уедряване на всички по-големи пакети акции.

Ще осигурите ли кредитно финансиране на Еврохолд България или на негови дъщерни дружества? По-скоро не. Експат Капитал е компания, която не взима и не дава кредити. Ние инвестираме предимно в дялови участия и основно със собствен капитал, предоставен от нашите акционери и инвеститори. Но бихме търгували и с облигации. След тази сделка всичките ни активи под управление са общо 49,7 млн. лева – това включва и управляваните от нас договорни фондове, фондовете за имоти и голям брой частни инвестиционни портфейли.

Планирате ли Еврохолд България да създаде или придобие банка, например в Румъния и чрез неин клон да стъпи в България? Идеята не е лоша. Но все пак подобни стратегически решения са право и задължение на мажоритарния акционер, който реално управлява бизнеса.

Ще подкрепите ли продължаваща експанзия на Еврохолд в нови дейности и страни. Ако да - в какви нови дейности сте съгласни да се влага и в кои страни? Ако не - защо? Като миноритарни акционери със сравнително голям дял ще подкрепяме всички конструктивни намерения за растеж на бизнеса. Логично е компания като Еврохолд да инвестира на първо място в Югоизточна Европа. Едва ли краткосрочно биха се насочили към други континенти. Ако мнението ни е важно за мажоритарния инвеститор, винаги ще сме готови да дадем съвет или препоръка. Очевидно имаме огромен интерес фирмата да се развива добре и това да бъде оценено от финансовите пазари.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 06.09.22 г.
fallback