fallback

Асен Ягодин: Банките абсорбират цената на кризата

Неоснователни са твърденията в медиите, че банките задържат високи лихвени нива, казва изпълнителният директор на Пощенска банка

16:39 | 05.10.10 г. 23
Автор - снимка
Създател

Банките абсорбират цената на кризата, заяви днес изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин по време на форума „Банките в търсене на нови стратегии“, организиран с медийното партньорство на Investor.bg.

Неоснователни са твърденията в медиите, че банките задържат високи лихвени нива, посочи Ягодин. По думите му лихвите по кредитите всъщност са спаднали с 0,8% на годишна база, докато лихвите по депозитите са се увеличили с 0,9% за същия период.

В същото време има увеличение на просрочените кредити, което кара банките да заделят повече средства за провизии. Комбинираният ефект от намаления спред между лихвите по кредитите и депозитите и увеличените провизии води до намалени печалби за банковия сектор, посочи Ягодин.

„Не случайно по последни данни печалбата на банките е маргинална и много от банките ще бъдат на известна загуба“, прогнозира Ягодин.

„Цената на кризата за съжаление до този момент се носи от банковите институции“, казва Ягодин. Те понасят тази цена „в желанието си да не се стигне до силен ръст на проблемните кредити“, което „да затрудни от една страна банковата система с известни рискове, които определено за момента не съществуват“ и от друга страна нормалното функциониране на икономиката.

„Банките всъщност са кръвоносната система (на икономиката) и ако кръвта по тази система напълно спре, за никакъв икономически ръст не може да говорим“, казва Ягодин.

Ликвидността в сектора е като тази от преди кризата, но това се дължи на ниската кредитна активност, коментира той. Коефициентът на ликвидни активи в сектора към юни 2010 г. е 22,1% спрямо 22,3% през септември 2008 г.

Като положителен факт Ягодин изтъкна добрата капиталова адекватност на банките в България. За второто тримесечие на годината отношението на адекватност на капитала от първи ред (tier-1) се е увеличило до 18% от 14,4% през третото тримесечие на 2008 г., което надхвърля близо два пъти новоприетите изисквания на Базелския комитет за банков надзор, посочи Ягодин.

„Това не е факт, който радва акционерите, но това е един доста сериозен буфер, който може да посрещне едни доста високи нива на проблемни кредити“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
fallback