IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Искането разширяването на НАТО на изток да спре е неприемливо

Преговорите не могат да бъдат само за Украйна и разширяването на НАТО на изток, казва топ дипломатът на съюза Жозеп Борел

11:03 | 29.12.21 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жозеп Борел, заместник-председател на Европейската комисия, по време на пресконференция след заседание на Съвета по външни работи в Брюксел. <em>Снимка: /Getty Images/Bloomberg</em></p>

Жозеп Борел, заместник-председател на Европейската комисия, по време на пресконференция след заседание на Съвета по външни работи в Брюксел. Снимка: /Getty Images/Bloomberg

Исканията на Русия за гаранции за сигурност и прекратяване на разширяването на ЕС и НАТО на изток са „чисто руски дневен ред с напълно неприемливи условия". Това заявява в интервю за германския Die Welt ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел.

„Исканията за гаранции за сигурност и прекратяване на разширяването на ЕС и НАТО на изток са чисто руски дневен ред с напълно неприемливи условия, особено по отношение на Украйна", заяви Борел.

Той каза, че за първи път Москва „представя изискванията си в писмен вид - нещо, което не се е случвало досега”. „Само победителите правят това: те казват – ето това са моите условия", отбеляза Борел. 

В средата на декември руското външно министерство публикува проектите на договора със САЩ и на споразумението с НАТО. Документите вече са предадени на Вашингтон и неговите съюзници. В една от клаузите Москва предлага страните от НАТО да предоставят на Русия гаранции, изключващи по-нататъшно разширяване на изток, по-специално към украинска територия.

Руският президент Владимир Путин неведнъж е подчертавал, че разширяването на НАТО на изток и разполагането на оръжия в Украйна са червени линии за Москва.

За Борел е ясно отсега, че започващите през януари преговори не могат да бъдат само за Украйна и разширяването на НАТО на изток. „Трябва да говорим за всички нарушения на договорите от приемането на Заключителния акт от Хелзинки през 1975 г. насам. Ние не сме съгласни с много от събитията в руската външна политика, нито с някои събития, които Москва смята за вътрешни работи“, казва още той, имайки предвид развитието на човешките права в Русия и отношението към критиците на режима като Алексей Навални и много други. „Тези въпроси също трябва да бъдат разгледани в преговорите с Москва“.

„Всеки, който иска да преговаря за бъдещата архитектура на сигурността в Европа, трябва, разбира се, да разговаря и с европейците. Европейската сигурност е нашата сигурност. Става дума за нас. Две държави - Америка и Русия или НАТО и Русия - не могат просто да преговарят за това - дори Москва да си го представя по този начин. Ние не сме в следвоенния период. Има някои европейски държави, които не са членове на НАТО. Не трябва да има Ялта 2. Ако има такава, то тя трябва да е Хелзинки 2“, каза Борел.

На уточнение на Die Welt, че Москва очевидно иска само Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) да участва в преговорите заедно с Америка и НАТО, дипломатът пояснява, че това е нормално искане на Москва – „двама актьори да си поделят сферите на влияние. Русия иска да преговаря за европейската архитектура за сигурност без участието на Европейския съюз - това е абсурдно. Няма да приемем това. Нищо няма да бъде решено за нас, без да присъстваме“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 2 години
много ясно.. от къде на къде *** ще нареждат на суверени държави кво да правят... ае у куретз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Не бутайте Стуенчу, той сам си бута маслото..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
И мен какво ме интересува шопите с какво ще се топлят? Готов ли си да се обзаложим, дали ще има "зъз"? Да заложим нещо за рязане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
serafima
преди 2 години
Става дума за пакта Рибентроп-***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
serafima
преди 2 години
Стояне, почети малко история. Чул-недочул за пакта Рибентроп-*** (на български език се пише с едно "л"), смяташ, че ще изкъртиш мивката с този аргумент. Прочети след кои исторически събития се подписва и какво гласи. Иначе това днес е гигантски сблъсък на две вселени. Западната, която вижда Русия като разпадаща се империя, проявяваща агресия, и руската, в която Русия е възраждаща се сила, която не иска да воюва, а да се съобразяват с нея, но няма против да ръмжи, когато сметне за нужно. Русия ще бъде агресивна, когато разположи сили в Париж, около САЩ и т.н. Иначе защитава себе си. Още повече, че при първоначалните договорености в началото на 90-те години споразумението беше около Русия да има буферна зона от страни, които не влизат в НАТО. Друг е въпросът за какво е НАТО, след като вече няма Варшавски договор. Слещу кого е насочена? За Европа е по-добре да създаде собствена войска, както периодично се повдига въпрос. Знаем къде е писано: "Който сее вятър, жъне бури, който нож вади, от нож умира, който копае гроб другиму, сам пада в него."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 7
cool_alyn
преди 2 години
Жозепчо, докато се отопляваме с руска газ, ще правим каквото ни кажат.Ей заради такива като теб хранилищата са празни и ни чака "зъз"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
abdul
преди 2 години
сега историята ще се повтори, ама с обратен знак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Хитлер и Сталин подписваха едни гаранции за сигурност(пакт Рибентроп-Моллотов) в резултат на които СССР изгуби 40 милиона, основно руснаци. Тогаз, за да си "осигурят безопасността" *** окупираха половина Полша, целите Литва, Латвия и Естония и части от Финландия и Румъния. Е платиха си, както се казва пито-платено с 40 000 000 нещастника. А сега путин колко е готов да похарчи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
baba_meca
преди 2 години
Ами ако Русия се разшири на запад, както преди се е разширявала- до Берлин(2ра световна), до Париж(Наполеон)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Много правилно е забелязъл гн борел.. "Ние не сме в следвоенния период"не сме в следвоенния период.. в предвоенния сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още