IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Искането разширяването на НАТО на изток да спре е неприемливо

Преговорите не могат да бъдат само за Украйна и разширяването на НАТО на изток, казва топ дипломатът на съюза Жозеп Борел

11:03 | 29.12.21 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жозеп Борел, заместник-председател на Европейската комисия, по време на пресконференция след заседание на Съвета по външни работи в Брюксел. <em>Снимка: /Getty Images/Bloomberg</em></p>

Жозеп Борел, заместник-председател на Европейската комисия, по време на пресконференция след заседание на Съвета по външни работи в Брюксел. Снимка: /Getty Images/Bloomberg

Исканията на Русия за гаранции за сигурност и прекратяване на разширяването на ЕС и НАТО на изток са „чисто руски дневен ред с напълно неприемливи условия". Това заявява в интервю за германския Die Welt ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел.

„Исканията за гаранции за сигурност и прекратяване на разширяването на ЕС и НАТО на изток са чисто руски дневен ред с напълно неприемливи условия, особено по отношение на Украйна", заяви Борел.

Той каза, че за първи път Москва „представя изискванията си в писмен вид - нещо, което не се е случвало досега”. „Само победителите правят това: те казват – ето това са моите условия", отбеляза Борел. 

В средата на декември руското външно министерство публикува проектите на договора със САЩ и на споразумението с НАТО. Документите вече са предадени на Вашингтон и неговите съюзници. В една от клаузите Москва предлага страните от НАТО да предоставят на Русия гаранции, изключващи по-нататъшно разширяване на изток, по-специално към украинска територия.

Руският президент Владимир Путин неведнъж е подчертавал, че разширяването на НАТО на изток и разполагането на оръжия в Украйна са червени линии за Москва.

За Борел е ясно отсега, че започващите през януари преговори не могат да бъдат само за Украйна и разширяването на НАТО на изток. „Трябва да говорим за всички нарушения на договорите от приемането на Заключителния акт от Хелзинки през 1975 г. насам. Ние не сме съгласни с много от събитията в руската външна политика, нито с някои събития, които Москва смята за вътрешни работи“, казва още той, имайки предвид развитието на човешките права в Русия и отношението към критиците на режима като Алексей Навални и много други. „Тези въпроси също трябва да бъдат разгледани в преговорите с Москва“.

„Всеки, който иска да преговаря за бъдещата архитектура на сигурността в Европа, трябва, разбира се, да разговаря и с европейците. Европейската сигурност е нашата сигурност. Става дума за нас. Две държави - Америка и Русия или НАТО и Русия - не могат просто да преговарят за това - дори Москва да си го представя по този начин. Ние не сме в следвоенния период. Има някои европейски държави, които не са членове на НАТО. Не трябва да има Ялта 2. Ако има такава, то тя трябва да е Хелзинки 2“, каза Борел.

На уточнение на Die Welt, че Москва очевидно иска само Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) да участва в преговорите заедно с Америка и НАТО, дипломатът пояснява, че това е нормално искане на Москва – „двама актьори да си поделят сферите на влияние. Русия иска да преговаря за европейската архитектура за сигурност без участието на Европейския съюз - това е абсурдно. Няма да приемем това. Нищо няма да бъде решено за нас, без да присъстваме“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 2
АнтиФъшкист
преди 2 години
А да фидим чи ший приемливо инцест скапан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 7
Werter
преди 2 години
Хайде още по-точно - Хитлер и Сталин бяха съюзници две години и Сталин подписа договора, за да си поделят Европа и да насърчи Хитлер да започне войната, за да може Сталин като освободител да нахлуе и прегази Германия и завладее Европа с огромната си армия, танкове и самолети до Атлантика, като един освободител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 7
Werter
преди 2 години
Да, бе - хайде да ги защитаваме, защото много ни беше скъп Садам Хюсеин и Кадафи, които избиваха собствените си народи като кучета и се чудеха накъде да избият агресията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 5
Werter
преди 2 години
Военният министър е протеже на зеления чорап, и за съжаление е марионетка и троянски кон на азиатската империя, вместо да защитава интересите на България и съюзите, в които членуваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
xkm
преди 2 години
Аз се доверявам на военния министър . Той във всички случай ги разбира повече тези работи от жалките плямпала тук !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
тва, че е защитна пречи ли и да защитава и чужди народи? :))) хахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 2
forum_rookie
преди 2 години
"НАТО е ЗАЩИТНА организация" ли? А Ирак? Ами Либия? Афганистан? Кой ги нападна? На 27-ми отбелязахме 18 години от нападението над база "Индия" в Кербала (в Ирак, за който е забравил), при която загинаха петима български военни, а десетки бяха ранени. Понеже сме велики нато-вци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 2 години
Миме , ква възраждаща се сила с иконономика колкото италианската ? Аре по сериозно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Много си несериозен. Преди да започне втората световна война, Хитлер си осигури гърба, като разреши на СССР да окупира споменантите вече държави. Той не можеше да воюва на два фронта, по-точно можеше но щеше да изгуби. Вместо да даде ултиматум, че ако нападне Полша(както направиха и изпълниха Англия и Франция) ще му обяви война, русия реши да дели Европа с Хитлер. Е платиха си с 40 000 000 невинни. България също налапа въдицата. Германия ни обеща Македония(в Югославската и Гръцката и част) и ние хоп, Велика България. И аз харесвам Велика България, но дали е възможно? Та така, през тази година русия губи 850 -900 хиляди души. Догодина вероятно също толкова. САЩ ще се увеличат с 1 милион. И догодина пак. Усещаш ли как русия се спихва, а сегашните стенания на путин са си направо агония?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Кремълски слугинаж, записвайте си: 1. Украйна е НЕЗАВИСИМА държава и има право сама да решава как, с кой и кога да се съюзява. 2. НАТО е ЗАЩИТНА организация и досега никога никого не е нападала. 3. Изключителна кремълска наглост е да заявяват какво можело и какво не можело да прави независима държава, това е нейна вътрешна работа! Това, че никой вече не иска Кремълския Мордор и неговата мизерия, е вина на самия Мордор. Никой не бяга от хубавото, Мордор сам си е виновен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още