fallback

ЕС: Искането разширяването на НАТО на изток да спре е неприемливо

Преговорите не могат да бъдат само за Украйна и разширяването на НАТО на изток, казва топ дипломатът на съюза Жозеп Борел

11:03 | 29.12.21 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Исканията на Русия за гаранции за сигурност и прекратяване на разширяването на ЕС и НАТО на изток са „чисто руски дневен ред с напълно неприемливи условия". Това заявява в интервю за германския Die Welt ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел.

„Исканията за гаранции за сигурност и прекратяване на разширяването на ЕС и НАТО на изток са чисто руски дневен ред с напълно неприемливи условия, особено по отношение на Украйна", заяви Борел.

Той каза, че за първи път Москва „представя изискванията си в писмен вид - нещо, което не се е случвало досега”. „Само победителите правят това: те казват – ето това са моите условия", отбеляза Борел. 

В средата на декември руското външно министерство публикува проектите на договора със САЩ и на споразумението с НАТО. Документите вече са предадени на Вашингтон и неговите съюзници. В една от клаузите Москва предлага страните от НАТО да предоставят на Русия гаранции, изключващи по-нататъшно разширяване на изток, по-специално към украинска територия.

Руският президент Владимир Путин неведнъж е подчертавал, че разширяването на НАТО на изток и разполагането на оръжия в Украйна са червени линии за Москва.

За Борел е ясно отсега, че започващите през януари преговори не могат да бъдат само за Украйна и разширяването на НАТО на изток. „Трябва да говорим за всички нарушения на договорите от приемането на Заключителния акт от Хелзинки през 1975 г. насам. Ние не сме съгласни с много от събитията в руската външна политика, нито с някои събития, които Москва смята за вътрешни работи“, казва още той, имайки предвид развитието на човешките права в Русия и отношението към критиците на режима като Алексей Навални и много други. „Тези въпроси също трябва да бъдат разгледани в преговорите с Москва“.

„Всеки, който иска да преговаря за бъдещата архитектура на сигурността в Европа, трябва, разбира се, да разговаря и с европейците. Европейската сигурност е нашата сигурност. Става дума за нас. Две държави - Америка и Русия или НАТО и Русия - не могат просто да преговарят за това - дори Москва да си го представя по този начин. Ние не сме в следвоенния период. Има някои европейски държави, които не са членове на НАТО. Не трябва да има Ялта 2. Ако има такава, то тя трябва да е Хелзинки 2“, каза Борел.

На уточнение на Die Welt, че Москва очевидно иска само Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) да участва в преговорите заедно с Америка и НАТО, дипломатът пояснява, че това е нормално искане на Москва – „двама актьори да си поделят сферите на влияние. Русия иска да преговаря за европейската архитектура за сигурност без участието на Европейския съюз - това е абсурдно. Няма да приемем това. Нищо няма да бъде решено за нас, без да присъстваме“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
fallback
Още от виж още