fallback

Климатичните промени могат да станат майката на всички кризи, твърди учен

До средата на този век ще има между 75 и 200 млн. климатични емигранти, които ще се насочат към Европа, за да търсят по-добри условия за живот

18:55 | 24.08.21 г. 8

Предупрежденията за ефектите на климатичните промени, особено тези, свързани с масовите преселения, може да са пресолени, но е по-добре камбаната да се бие навреме, отколкото да се бездейства. Подобен тип промени са се случвали и преди - пример е Великото преселение на народите между IV и VII век. Разликата от всички останали подобни събития са технологиите, които имаме сега, както и мащабът на населението. Това заяви доц. Георги Бърдаров, ръководител на катедра "Социално-икономическа география" към Софийския университет, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Ако всичко върви нормално, до края на 21-ви век ще имаме население от 10 млрд. души - общо толкова хора са живели на Земята през целия период от хомо сапиенс до Индустриалната революция.” 

Георги Бърдаров посочи, че към момента вече има дефиниция за "климатичен емигрант", но за сметка на това няма регулация на този тип емиграция. Международният научен форум IPCC прогнозира, че до средата на този век ще има между 75 и 200 млн. климатични емигранти, които ще се насочат към Европа, за да търсят по-добри условия за живот.

Доц. Бърдаров е на мнение, че климатичните промени и катаклизми могат да бъдат проблем сами по себе си, но по-интересното е, че те могат да се превърнат в катализатор за други проблеми. 

“Климатичните промени могат да доведат до сриване на икономиката, от там нататък вече имаме и икономически емигранти. Сриването на икономиката довежда до възраждане на етно-религиозни конфликти в населението на държавите. В един момент те се превръщат и в конфликти на изцяло социална основа”, каза гостът.

По думите на учения става ясно, че климатичните промени създават няколко слоя емигранти след себе си и става трудно да се определи кои са конкретно климатични емигранти. 

“Климатичните промени могат да станат майката на всички кризи”, коментира гостът. 

Той смята, че в близките години конфликтите вече няма как да бъдат на базата на етно-религиозни различия или пък за природни ресурси като петрол. Всички ще бъдат базирани на липсата на питейна вода. Всичко това, съчетано и с демографския взрив в Субсахарска Африка, е предпоставка за сериозна криза. 

Доц. Георги Бърдаров коментира и прогнозите, че заради неблагоприятно климатично, социално-икономическо положение над 50 млн. души ще емигрират от страните, в които живеят. Прогнозите са пикът на тази миграционна вълна да бъде между 2030 и 2050 година, но към момента това все още са спекулации. 

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
fallback
Още от виж още