fallback

Да очакваме ли срив на пазарите при ковид данък за милиардерите?

Група милионери искат милиардерите да станат по-малко богати, коментира експертът Григор Сарийски

13:58 | 17.08.21 г.

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята за еднократен “ковид данък”, чрез който да бъдат обложени 99% от всички натрупани активи по време на ковид пандемията на всички 2960 милиардери, не е прецедент в световната история. Но реализирането ú ще доведе до катастрофални последствия за пазара.  Това заяви доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН пред Bloomberg TV Bulgaria. 

Припомняме, че идеята за 99-процентен данък върху COVID богатството на милиардерите дойде от Oxfam, Алианса за борба с неравенството, Института за политически изследвания и Патриотичните милионери.

„Ако тези милиардери продадат всичките си активи, за да платят ставката, то това би сринало пазарите, което от своя страна ще доведе до забогатяването на друга група хора“, каза Сарийски в ефира на “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Доц. Сарийски смята, че предложението звучи много благородно, но в световен план има 220 млн. регистрирани безработни, от които само 14 млн. са в наистина бедните държави, където няма кой да регистрира безработните.

Той изрази съмнение, че  при изпълнението на това решение парите ще отидат при тези, които наистина се нуждаят от тях.

Не трябва да забравяме основата на това предложение: група милионери искат милиардерите да станат по-малко богати, коментира гостът. 

Целия разговор може да видите тук.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:33 | 12.09.22 г.
fallback
Още от виж още