fallback

Преглед на печата за 7 октомври

08:06 | 07.10.19 г.

Ядем все повече палмово масло в "млечните" храни

в. Сега

Въпреки разликите в хранителните стойности и потенциалния риск за здравето на хората мандрите все по-често залагат на евтината палмова мазнина вместо на истинското мляко. Оказва се, че те увеличават производството на сирена и кашкавали, в които растителните мазнини заместват млечните. Данните на земеделското министерство разкриват, че от началото на годината до края на август преработвателите са свили покупките на краве мляко с близо 2 млн. литра до 442 млн. литра. В същото време производството на "млечни" изделия с влагане на растителни масла се е увеличило с близо 6% - от 7904 тона на 8338 тона. Количествата сирене, направено от истинско мляко, са спаднали с 3% - от 48 655 тона на 47 068 тона, посочва специализираният сайт agri.bg.

И Общественият съвет за правосъдие се обяви срещу Иван Гешев

в. Сега

Дали сключването на споразумения с подсъдими, за които има достатъчно доказателства и самопризнания за извършени престъпления, е нормална, морална и правно оправдана практика на прокурора Иван Гешев? Този въпрос задава на съдебните кадровици гражданското сдружение "Боец" в становището си за процедурата по избор на нов главен прокурор, публикувано на сайта на Висшия съдебен съвет. В позицията си "Боец" посочва, че през 2011 г. Гешев е бил изненадващо командирован като наблюдаващ прокурор по разследване срещу петима души за организирана престъпна група и данъчни измами. Прокурорът разделил производството - едната част от делото продължила да се води за избягване плащането на данъчни задължения в особено големи размери, надхвърлящи 1.2 млн. лв., а другата част се превърнала в дело за ръководене и участие в организирана престъпна група.

Компенсират ниски заплати с бонус почивки

в. Монитор

Иновативен подход на работодателите, предлагащи по-ниско заплащане, е да компенсират своите служители с осигурени почивки през зимата и лятото за сметка на фирмата, съобщи за „Монитор“ Надя Василева, председател на асоциация BG Staffing.

Всъщност излиза така, че ако човек работи за средна заплата, шефът може да му осигури 5 дни със семейството на балкан и 5 дни на море. Този подход осигурява почивка и време на работника със семейството му и не изисква нарушение на семейния бюджет, разказва още Василева.

От бизнеса са изчислили, че една ваканция на планина за 5 дни струва средно около 500–600 лева за семейство с едно дете, морската почивка обаче е малко по-скъпа и цената й варира от 600 до 700 лева, което прави 1300 лева годишно допълнително финансиране от фирмата, или с около 110 лева месечно към заплатата.

С нова формула: Концесията на плажа ще зависи от броя на местата

в. Монитор

Нова формула ще бъде използвана за определяне на концесионните такси за черноморските плажове. Това предвижда проект на наредба, пусната за обществено обсъждане, с която се определя методика за изчисляването на таксата.

Методиката ще отчита вече прогнозните приходи от едно плажно място, броя на местата на съответния плаж, броя на леглата в радиус от 3 километра от плажа и роялти такса, която ще се определя в концесионния договор и ще зависи от наддаването на кандидатите, ако е имало такова.

Изкупните цени за тютюна с 10-15%по-високи отминалата година

в. Труд

Започна изкупната кампания на тютюна от едролистната сортова група „Бърлей“ – реколта 2019 година. Изкупните цени са с около 10-15 % по-високи, в сравнение с миналата година, заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев, предаде БНР. Стопани от общините Тутракан и Дулово вече предадоха първите си количества тютюн от реколта 2019 г. Средната цена за килограм тютюн от сортовата група „Бърлей“ миналата година е била 3,05 лв., а тази седмица стопаните продадоха първите си количества на цени 3,30-3,40 лв., каза Филев.

Забраняват длъжници да пренасят пари през границата

в. Труд

Лице, което дължи данъци, няма да може да пренася пари през границата. Това предвиждат промени във Валутния закон, качени за обществено обсъждане.В момента законът казва, че ако лице пренася сума от или над 30 000 лева или тяхната равностойност в друга валута през границата за трета страна, митническите органи получават информация по служебен път дали има публични задължения. Ако се установи, че то има неплатени данъци в България, митничарите вече няма да допускат пренасянето на паричните средства, предвижда промяна в закона. Съгласно нея митническите органи вече ще съставят актовете за установяване на административни нарушения по Валутния закон.

Плащат на лозари, за да не отглеждат грозде

в. 24 часа

Обсъжда се нова мярка “Събиране на реколта на зелено” по програмата за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. Инструментът е за стабилизиране на пазара в сектора, в случай че възникнат кризисни ситуации, които да предизвикат дисбаланс между търсенето и предлагането. Това съобщава земеделският министър Десислава Танева в писмен отговор на въпрос на Никола Динков от БСП. “Чрез тази мярка може да бъде осигурена финансова подкрепа на гроздопроизводителите, като се гарантира оптимално ниво на доходност въпреки извънредната пазарна ситуация”, казва министърката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
fallback
Още от виж още