fallback

Преглед на печата за 4 септември

08:10 | 04.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Борисов зачеркна Шенген като национален приоритет

В. Сега

Премиерът Бойко Борисов на практика зачеркна един от националните приоритети и отдалечи силно България от влизане в Шенгенското пространство, след като заяви, че никой в страната не иска това да се случи. Това стана ясно след изявления на министър-председателя в Берлин след среща с председателя на парламентарната група на ХСС Александър Добриндт.

"Не знам дали в момента е изгодно за България да влезе в Шенген. Ние ползваме всичката шенгенска система в сферата на борбата с тероризма, контрабанда, наркотрафик, на 100 процента имаме обмен с всички германски и европейски служби", започна Борисов. Веднага след това съобщи, че страната няма проблеми с мигрантите, идващи от Турция. "С Турция споразумението ни работи, благодарение на личното ни разбиране с президента Ердоган нямаме натиск откъм Турция", заяви Борисов и се оплака от Гърция, която е в Шенген и "в момента на практика е външна граница на това пространство". "Всеки ден връщаме на Гърция по 100- 150 мигранти, всеки ден !", каза Борисов и добави: "Ако Александър (Добриндт - б.р.) каже: "Вие сте в Шенген" днес, утре те (мигрантите - б.р.) ще напълнят България!", прогнозира българският премиер и прати журналистите да ходят да питат "хората в България искат ли мигранти. Ако щете, питайте и в Германия".

Куриерите ще проверяват всяка пратка за акцизни стоки

В. Сега

При изпращане и получаване на пощенски пратки куриерските фирми вече ще проверяват задължително дали в тях има акцизни стоки. Ако такива се установят, а за тях не е платен дължимият акциз, пратките ще бъдат спирани, а нарушителите - наказвани с глоби от минимум 1000 лв. Това предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, публикувани за обществено обсъждане от финансовото министерство наред с изменения и в други данъчни закони.

Въведената от година практика изпращачите да декларират писмено пред куриерските служби, че акцизните стоки, които изпращат, са с платен акциз и имат бандерол, ако такъв е задължителен, не е постигнала очаквания ефект, признават от финансовото министерство. Декларацията бе въведена, за да освободи от отговорност куриерските фирми и тя да се поема единствено от изпращачите на стоки без платен акциз. Масово подателите обаче намирали начин да заобиколят декларирането на тези обстоятелства. Затова сега се предлага декларацията да отпадне, а куриерите да преглеждат всяка пратка, като тя ще бъде отваряна лично от подателя или получателя й.

Спорове бавят законопроекта за изплащане на втората пенсия

В. Сега

Възражения на финансовото министерство и спорове бавят над година законопроекта, който трябва да регламентира фазата на изплащане на пенсии от втория стълб на пенсионната система. Въпреки че имаше очакване промените да са готови преди два месеца, срокът е отложен за 15 октомври. Това се разбра вчера от участие на председателя на социалната комисия в Народното събрание д-р Хасан Адемов в сутрешния блок на БНР.

"Представеният в края на миналия август консенсусен продукт се оказа недостатъчно добре балансиран. От Министерството на финансите имаха възражения и така и не се стигна до окончателен вариант. Това накара социалния министър да създаде нова работна група, която трябваше да приключи работата си по законопроекта до края на юли. Сега срокът е 15 октомври", обясни Адемов. Той уточни, че има няколко проблема с фазата на изплащане, които "според участници не са сериозни". Същото се подразбра и от интервюта на представители на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване в последните дни, които уверяват, че има разбирателство по законопроекта.

Железен данъчен режим за алкохол, дарения на пари, бижута и имоти

В. Труд

Колетите ще бъдат отваряни, за да бъде проверено дали чрез тях се изпращат вино или ракия без платен акциз. Ако пощенският оператор поиска, изпращачът и получателят сами ще трябва да отварят пратката. Ако не го направят доброволно, колетът ще бъде отварян в помещение с видеонаблюдение в присъствието на свидетели. Това гласят промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите. И в момента изпращането с колети на вино, както и на ракия без платен акциз, е забранено. С промените ще се даде право на пощенския оператор да изисква документи за произхода на стоките и препоръчана от митничарите информация. Например може да се изиска касова бележка или документ за платен акциз, ако ракията е домашна. Изпращането на вино с колети, както и досега, остава забранено.

Освен всичко това изпращачът и получателят ще трябва да представят личните си карти, а пощенският оператор ще дава информация на митниците за платената за колета сума, така че да стане ясно дали изпращаната ракия е с платен акциз.

Полицаи и военни с двойно по-високи пенсии

В. Труд

Полицаи и военни получават почти двойно по-високи пенсии от средната за осигурителен стаж и възраст. Това показват данните на Държавното обществено осигуряване, публикувани от Националния осигурителен институт.

Средната пенсия през 2018 година за пенсионерите по чл. 69 от КСО, каквито са именно служителите на МВР, НСО, ДАНС и военните, е 638,08 лева на месец. Тя надвишава значително средната за лицата, с пенсия за стаж и възраст, която е 349,81 лева на месец.

Шефът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров остава в ареста

В. Труд

Специализираният наказателен съд не уважи искането на Иван Тодоров за по-лека мярка за неотклонение. Собственикът на ТАД Груп остава в ареста по обвинения в подбудителство за кибертероризъм заради теча на данни от НАП.

Съдът реши Тодоров да остане в ареста, като прие аргументите на прокуратурата, че деянието е с висока степен на опасност, предава БНР. Според прокуратурата Иван Тодоров може да се укрие, за да затрудни разследването, а може и да окаже влияние на свидетелите да променят показанията си, част от които не са били дадени пред съдия, посочи наблюдаващият прокурор Калин Близнаков: „Има опасност да се повлияе върху свидетелите, които са разпитани, и тези, които предстои да бъдат разпитани. Чухте в мотивите на съда, че е имало такива свидетели – собственици на дружества – които бази данни обвиняемите са имали неправомерен достъп до тях, след което са предлагали съответно да извършат профилактика върху сайтовете на тези дружества срещу съответно възнаграждение. Има данни, да, че всичко във фирмата се е случвало със знанието и съгласието на Тодоров“.

Скачат таксите в банките

В. 24 часа

Скачат таксите, които плащаме на банките, съобщава Нова телевизия. Процесът по промяната на тарифите вече е в ход и ще продължи и в следващите месеци. Най- ниската такса за това, че имаме разплащателна сметка поскъпва с между 50 стотинки и 1,50 лв. в зависимост от банката. Така петте най-големи банки ще ни удържат месечно между 3 и 4 лева.

Да преведем пари също ще ни струва повече. Ако искаме да изпратим сума към сметка в друга банка, вече ще ни струва минимум 2,50 лв. Можем да платим по-малко само през електронно банкиране.

През август спадът на туристи слезе до 3%

В. Монитор

Страната се движи в рамките около 8,3% общ спад на чуждестранните туристи по отношение на пристиганията по летищата във Варна и в Бургас, като този спад по Черноморието през май и юни достигна до 20%, докато през август намалява значително и спадът за страната е около 3 на сто, каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от БТА.

По думите му очаква се спадът да бъде компенсиран допълнително през октомври, ноември и декември с положителни ръстове от културния туризъм в градска историческа среда с ръст на туристите в София и Пловдив и други населени места до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 08.09.22 г.
fallback
Още от виж още