fallback

Преглед на печата за 5 септември

08:41 | 05.09.18 г.

Служебните бележки за доходите отпадат през 2020 г.

в. Сега

От 2020 г. работодателите няма да раздават на работниците си служебни бележки за изплатените доходи и удържаните данъци и осигуровки. Данъкоплатците ще подават в НАП само годишна данъчна декларация и няма са се налага да прилагат към нея въпросните бележки. Фирмите обаче ще трябва да изпращат в НАП до 28 февруари всяка година цялата информация за доходите и удръжките на персонала. А приходната агенция автоматично ще прехвърля получените данни в данъчните досиета на гражданите и в годишните им подоходни декларации. Новият подход, който залага на премахване на хартиените документи, значително ще опрости попълването и подаването на данъчните декларации по електронен път.  

Кандидатите за АЕЦ "Белене" се роят според шефа на НЕК

в. Сега

Потенциалните инвеститори за АЕЦ "Белене" се роят. Това стана ясно от изказване на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев по БНР. Той обаче подчерта, че компаниите се притесняват не толкова от липсата на държавни гаранции по проекта, колкото от политическия риск. 

"Те се опасяват, че ако се включат в изграждането като инвеститор или като акционер, след време някой друг може да ги спре и да бъдат направени едни разходи… Но като говорим за държавни гаранции, ние говорим за държавни гаранции относно цената на електрическата енергия. По други начини могат да бъдат подпомагани тези инвеститори, а после във всички случаи държавата ще има регулираща и стопираща квота", поясни шефът на електроенергийния холдинг. 

Нищо по пътя за Своге не е наред според доклад на експерти

в. Сега

Фаталната отсечка от пътя към Своге, взела 17 жертви, не отговаря на никакви стандарти. Това обяви Институтът по пътна безопасност (ИПБ), който представи свой независим доклад за грешките, превърнали шосето в зона, опасна за шофиране. Става дума за "верига от пропуски" - от фазата на проектиране, изграждане, приемане от комисия и пускане на пътя в експлоатация след рехабилитацията му от "Трейс Своге". Ето защо не е имало никаква възможност катастрофата в Своге от 25 август 2018 г. да бъде предотвратена, защото реално системата не функционира и генерира смърт, твърди проучването на ИПБ.  

Компенсации за африканска чума само за регистрирани животни

в. Монитор

Компенсации заради африканската чума по свинете ще се изплащат само на стопани, чиито евтаназирани животни са били регистрирани. Това съобщи вчера шефът на Българската агенция за безопасност по храните д-р Дамян Илиев.

Първото огнище на заразата у нас която не е опасна за хората, беше регистрирано на 31 август в провадийското село Тутраканци и започна евтаназирането на животни. Досега са унищожени 87 от тях.

Ще глобяват автобуси без видеорегистратори и предпазни колани

в. Стандарт

Регионалната комисия към парламента прие днес текст, с който задължава превозните средства от категории D1, D1Е, D или DE да се оборудват с видеорегистратор и обезопасителни колани, съобщи Агенция Фокус. Текстът остана неразгледан поради началото на извънредното заседание на парламента, но комисията продължи заседанието по време на парламентарната почивка.

Предложенията за обезопасителните колани и видеорегистраторите са внесени между първо и второ четене от депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Александър Ненков в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пътищата.

Национално ТОЛ управление в АПИ ще събира електронните пътни такси

в. 24 часа

В Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъде създадено специализирано звено „Национално ТОЛ управление“, което ще се занимава със събирането на електронните пътни такси. Това предвиждат предложенията за изменения и допълнения в Правилника за структурата, дейността и организацията на работа на АПИ. Промените са свързани с предстоящото въвеждане на електронната система за събиране на пътни такси, публикувани са за обществено обсъждане и заинтересованите страни могат да изпращат коментари и предложения до края на месец септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:06 | 03.09.22 г.
fallback
Още от виж още