fallback

Преглед на печата за 29 март

07:55 | 29.03.16 г.

Общините не събират 1/3 от местния данък и такса смет в. Капитал Daily

Близо половината общини в България пропускат да съберат една трета от начислените на жителите си данък сгради и такса смет. При големите областни градове всеки четвърти има същата слаба успеваемост. В същата група на непотърсилите съществена част от приходите си попада и столицата. Това показва анализ на Министерството на финансите на събраното от общините през миналата година, предоставен на депутатите от бюджетната комисия по повод предложените промени в Закона за публичните финанси.

От числата се вижда, че най-трудно се събират дължимите данъци върху недвижимите имоти, като при най-зле представилата се община – Бобов дол, процентът е 35.

Най-голямата община – Столична, също има проблем със събираемостта и през 2015 г. процентът при данъка върху недвижимите имоти намалява до 66.8%. Това е дори под нивото на средната за страната събираемост на имотния данък за 2014 г. - 68.8%.

Китайската ReneSola продаде две слъчеви централи в България в. Капитал Daily

Китайската ReneSola продаде два фотоволтаични парка в България на базирания в Люксембург частен инвестиционен фонд Solar World Invest Fund SIF. Двете инсталации се намират край Сливен и са с капацитет 5 и 4.7 мегавата, става ясно от съобщение на ReneSola. От компанията не обявяват стойността на сделката, но справка в Търговския регистър показва, че двете български дружества, в които са парковете са купени за общо 4.75 млн. евро, или 9.3 млн. лв., като отделно те имат и заеми към ОББ за около 20 млн. лв. В отговор на въпрос на "Капитал Daily" от ReneSola уточниха, че въпросните два парка са единствените им в България. Купувачът, който е с белгийски мениджмънт, също досега няма проекти в страната.

ГЕРБ си трае за намаляването на партийните субсидии в. Сега

ГЕРБ е единствената формация в управляващото мнозинство, която все още не е обявила позиция по въпроса дали да се намалят държавните субсидии за партиите. Мярката се подкрепя от Патриотичния фронт, Реформаторския блок и АБВ. За същото настоява и неправителственият сектор. Въпросът присъства и в предложенията за национални референдуми на шоумена Слави Трифонов и бизнесмена Веселин Марешки. В момента само субсидията на ГЕРБ е близо 12 млн. лв. на година.

"Все още нямаме позиция по въпроса", каза пред "Сега" зам.-шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева. Преди изборите за Народно събрание от 2014 г. лидерът на партията Бойко Борисов, който дотогава беше в опозиция, обеща, че ако вземе властта, ще ореже държавното финансиране за партиите. В края на 2015 г. обаче Народното събрание остави субсидията на 11 лв. на глас. Две години преди това тогавашното мнозинство на БСП и ДПС символично я намали с 1 лв.

Прокуратурата се провали срещу бившия кмет на Царево в. Сега

Бургаската окръжна прокуратура не успя да докаже обвинението за ощетяване на общинския бюджет срещу бившия кмет на Царево Петко Арнаудов. Вчера Окръжният съд оправда Арнаудов. Преди това прокуратурата поиска ефективен затвор от 4 години. Съдът отхвърли и гражданския иск на община Царево за 130 хил. лв.

Делото срещу Арнаудов, който управлява няколко мандата общината до 2011 г., започна миналата пролет. Той бе съден заради продажба на занижена цена на имот от 424 кв. м публична общинска собственост, т.е. такъв, който не може да се продава. Защитниците на бившия кмет и самият той твърдяха, че имотът е частна общинска собственост, а и други подобни терени са били изтъргувани на сходна цена.

116 стъпки за привличане на инвеститори в. Стандарт

Сериозни мерки за подобряване на условията за бизнес и привличане на инвеститори предстои да бъдат гласувани от Министерски съвет. На сайта на Министерството на финансите е пуснат за обществено обсъждане План за действие с конкретни мерки в основните проблемни области, които възпрепятстват ръста на инвестициите. В плана са включени 81 правни мерки, 4 административни мерки и 31 открити въпроса.

Звездите на ресторантите, кафенетата и баровете, които са самостоятелни обекти, да отпаднат, предвижда една от мерките, които са включени в План за действие. Ако звездите на заведенията отпаднат, бизнесът ще пести над 1 млн. лв. годишно. Сред мотивите за облекчаване на режима за бизнеса е и доклад на Световната банка и икономическото министерство, което беше начело на туризма.

Приемни зали за родителите във всяко школо в. Новинар

Всяко училище да има приемни зали за родители.

Това предлага зам.-просветният министър Диян Стаматов, стана ясно след работна среща в Министерския съвет, посветена на сигурността в родните училища. Целта е да се ограничат зачестилите напоследък инциденти с "добронамерени родители".

Тези приемни зали ще бъдат като "чакални", където родителите ще трябва да изчакат преподавателите, а не да се разхождат из коридорите на школото. Идеята е те да се изградят във фоайетата, като в тях да има маси, столове, телевизор, където родителите спокойно да изпият по кафе или чай, стана ясно от думите на Стаматов.

Обновяват три трамвайни трасета в София в. Новинар

Три ключови трамвайни трасета в София ще бъдат изцяло обновени до края на 2018 г.

По чисто нови релсови пътища ще се движат след три години мотрисите по една от входните магистрали на столицата - „Цар Борис III”, по емблематичната улица „Граф Игнатиев” и по ул. „Каменоделска” - от бившия хладилен завод до обръщалото на трамвая в кв. „Орландовци”.

Това предвижда грандиозен проект на Столичната община, с който кметството ще кандидатства за финансиране от 50 млн. евро по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:40 | 05.09.22 г.
fallback
Още от виж още