fallback

Преглед на печата за 18 декември

07:42 | 18.12.15 г.

Още ДДС тежест за фирмите в. Капитал Daily

Компаниите няма да си възстановяват или ще внасят обратно част от данъка добавена стойност за всяка закупена стока или услуга, която е ползвана за лични нужди независимо от стойността й. Това става ясно от последните промени в Закона за ДДС и предложените редакции в правилника към него. Режимът всъщност е най-тежкият от всички предлагани и отхвърлени в закона варианти. Там имаше праг първо от 700 лв., после 5000 лв. и имаше ясно изброени групи - за коли и недвижими имоти. Сега стока или услуга дори за 1 стотинка ще трябва да се преценява дали освен за фирмени нужди се ползва и за лични.

Депутатите в парламента бяха убедени, че са отхвърлили окончателно т.нар. данък уикенд. Още тогава обаче данъчни експерти обясниха, че вратата за данъчен произвол се отваря дори повече. Първо, защото се разширява кръгът - до всяка секунда личен разговор по служебния мобилен телефон например. И, второ, защото преценката за това колко от данъчния кредит да не се приспада е оставена на компаниите и после данъчните могат да решат съвсем друго.

Делян Пеевски се показа в още едно дружество - "Юрий Гагарин" в. Капитал Daily

Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече официално е съсобственик и в производителя на опаковки и цигарени гилзи "Юрий Гагарин". Това става ясно от публикуван в Търговския регистър договор от 15 декември, чрез който 100% от собствеността на втория по големина акционер в пловдивската фабриката "Комсо табако" се прехвърля на компанията "НСН инвестмънт" с партньори Пеевски (90%) и Ирена Кръстева (10%). Промяната на контрола върху 18% от "Юрий Гагарин" още не е вписана, а цената не става ясна, тъй като е била уговорена с друг договор на 12 ноември. Пазарната стойност на дела според цените на акциите на компанията на Българската фондова борса е около 8 млн. лв.

Така Пеевски повтаря схемата, чрез която частично осветли участието си и в "Булгартабак холдинг", където на книга контролира 5% от капитала. Неформално той е сочен за мажоритарен собственик и на двете. Купеното сега дружество е познато с това, че основният му бизнес беше забранен със закон, за да се изгони старият му собственик и да се придобие евтино от групата "Булгартабак". Това лято, вече под контрола на верния акционер, депутатите решиха забраната да падне. И забраната, и разрешението станаха с гласовете на ГЕРБ.

Захариева обеща да редактира промените в Закона за съдебната власт в. Сега

Редакция, съобразена с промените в конституцията, на поправките в Закона за съдебната власт обеща кандидатът за нов правосъден министър Екатерина Захариева. Така тя смята да продължи работата по проекта на предшественика си Христо Иванов. Захариева декларира, че е убеден привърженик на явното гласуване. Вчера тя се срещна с парламентарните групи на ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и АБВ. Безусловна подкрепа получи от партията на Бойко Борисов и АБВ, патриотите се разцепиха на поддръжници (ВМРО) и въздържащи се от мнение (НФСБ), а реформаторите имат няколко часа да мислят при вота в пленарната зала днес.

София ще харчи повече за чистота със същата такса смет в. Сега

Размерът на такса смет на столичани през следващата година остава без промяна. Това стана ясно на заседание на Столичния общински съвет, на което съветниците приеха план-сметката за чистотата за 2016 г. В нея е заложено около 26 млн. лв. увеличение на разходите, въпреки че таксата за боклука няма да се увеличава нито за гражданите, нито за бизнеса. Догодина по това перо София ще харчи 173 млн. лв.

Най-голямо увеличение на разходите - с 8 млн. лв. повече спрямо т.г., ще има за лятно почистване. За него догодина ще има 41 млн. лв. За зимно увеличението е само с 1 млн. лв. над тазгодишните 19 млн. лв. Според предвидения бюджет миенето на улици ще бъде увеличено в пъти, като освен големите булеварди и улици с масов градски транспорт, по-често ще виждат вода и кварталните улици.

Пловдивската PIMK става жп превозвач в. Стандарт

PIMK Rail ще бъде най-новият железопътен превозвач у нас. Това съобщи за "Стандарт" доц. Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските жп превозвачи (АБЖП) и съпредседател на Клъстер "Зелен товарен транспорт".

PIMK е най-голямата компания за международен автомобилен транспорт у нас, базирана в Пловдив. Тя притежава повече от 700 влекача "Мерцедес", над 800 бордови и 100 хладилни полуремаркета, 100 хенгера и др. транспортни средства. От компанията са поискали да подадат документи за издаване на лиценз за жп превозвач, но от ИА "Железопътна администрация" отговорили, че е по-добре да направят това след Нова година. Така в първите дни на януари PIMK ще внесе необходимите книжа и най-вероятно ще получи лиценза до Великден, прогнозира доц. Симеон Ананиев.

Вдигат екотаксите за старите коли в. Стандарт

Вдигат екотаксите при първа регистрация на стари коли и намаляват таксите за нови. Това предвижда нова Наредба за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса, която е пусната за обществено обсъждане.

С 8 лв. скача екотаксата за кола над 10 години и става 275 лв. С 8 лв. пък ще падне таксата за нова кола и се предвижда да стане 138 лв. Именно това е и една от целите на наредбата - "актуализиране" на екотаксите с цел ограничаване употребата на стари и насърчаване закупуването на нови коли, както и въвеждането на бонуси при придобиването на електрически и хибридни коли, пише в мотивите към проекта.

Повече пари за спорт, по-малко федерации в. Новинар

Министърът на спорта Красен Кралев разкри, че догодина бюджетът на управляваната от него институция ще бъде увеличен със 7 процента, което прави ръст с около 5 млн. лв. Така той ще достигне сумата от близо 70 млн. лв.

„В България бюджетът за спорт е сравнително занижен в сравнение с другите европейски държави. Парите не достигат, но все пак това е функция от ситуацията в страната.

През 2016 г. той ще бъде увеличен с около 7 на сто. Тези допълнителни пари ще отидат за доокомплектоване на допинг лабораторията и за подготовката на състезателите, спечелили квоти за Олимпиадата в Рио де Жанейро, разкри Кралев пред БНТ. - Надявам се, че през следващите години той ще бъде значително увеличен, за което основно разчитаме на Българския спортен тотализатор".

Цените за НГ у нас биха Барселона и Солун в. Новинар

Хотелиерите у нас и тази година останаха верни на максимата „Ден година храни” и надуха цените за Нова година. Планинските и спа курортите вдигнаха тройно обичайните си цени, показа проверка на „Новинар”.

В петзвезден хотел на около 30 минути от София трябва да платите 871 лв. за четири нощувки на човек за дните около 31 декември и 1 януари. Справка показа, че това е почти колкото да изкарате същото време в Барселона за Нова година и да пътувате дотам със самолет.

Офертата за артистичния испански град е точно 890 лв. на човек. Включва четири нощувки със закуски в 4-звезден хотел, обиколка с екскурзовод, самолетни билети и застраховка. За сравнение в българската оферта бонус е празничната програма, в която са поканени да участват популярни български изпълнители, както и празнична вечеря, за която в Барселона трябва да доплатите по желание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 19.08.22 г.
fallback
Още от виж още