fallback

Газовата връзка с Турция е на дневен ред

Решението на проблема с бежанците е разрешаването на кризата в Сирия, подчерта българският президент Росен Плевнелиев на среща с премиера на Турция

11:14 | 28.09.15 г. 2

Изграждането на газовата връзка с Турция е на дневен ред, увери президентът на България Росен Плевнелиев след срещата си в Ню Йорк с премиера на Турция Ахмет Давутоглу. Проведеният разговор е в рамките на 70-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, пишат от Прессекритариата на Президентството.

Газовата връзка между двете държави е един от начините за диверсификация на доставките за страната ни. След първоначалните активни действия в началото на 2014 година обаче работата по нея постепенно замря. В момента Турция се подготвя за нови избори, които ще се проведат в началото на ноември и проектът не е обсъждан официално между институциите.

Политическата нестабилност в Гърция пък беше причината за отлагането на подписването на окончателното инвестиционно намерение за интерконекторната връзка „Комотини – Стара Загора“. В началото на септември обаче българският енергиен министър призна и че в момента няма осигурено финансиране за проекта и тепърва ще се водят преговори с европейските партньори за реализацията на газовата връзка.

В Ню Йорк Плевнелиев и Давутоглу са обсъдили още и проекта за изграждане на скоростен влак от турска страна до българската граница, жп участъка от Пловдив до Свиленград, чиято модернизация се извършва в момента, както и магистрала „Марица“, която трябва да бъде напълно изградена до края на октомври.

Тема на разговорите между двамата са били и бежанците, чийто брой в Турция вече надхвърля 2 млн. души.

„Българската страна оценява полаганите от турските власти усилия за недопускане на нелегални имигранти на територията на страната ни. Благодарни сме на нашите турски колеги, които показват в последните месеци, че заедно сме по-ефективни“, подчерта държавният глава.

Президентът Плевнелиев посочи, че двете държави съвместно разработват специални механизми за контрол и охрана на българо-турската граница. Пример за това е постигнатото споразумение за създаването на център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Турция и Гърция. Според държавния глава дългосрочно и устойчиво решение на проблема с бежанците може да бъде намерено само с разрешаване на кризата в Сирия.

По-късно днес президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Въпросът за избора на генерален секретар на ООН ще бъде сред обсъжданите теми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 06.09.22 г.
fallback
Още от виж още