fallback

Азиатските борси приключиха сесията с понижения

Борсите са в очакване на решение по гръцкия спасителен заем и резултатите от срещата на ОПЕК

11:01 | 05.06.15 г.

Азиатските акции се търгуваха предимно с понижения в петък в резултат на липсата на решение по спасителния заем за Гърция. Инвеститорите очакват и срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която трябва да се проведе днес във Виена. Макар че пазарите очакват картелът да запази производствените си нива, трейдърите са все пак нащрек за посоката, в която ще поемат цените на петрола, съобщава CNBC.

Американските акции приключиха слабо в резултат на колебанията при облигациите и Гърция, която продължава да държи инвеститорите в напрежение. Dow Jones Industrial Average и S&P 500 отбелязаха спад от по 0,9%, а технологичният индекс Nasdaq затвори с понижение от 0,8%.

Китайският индекс Shanghai Composite загуби почти 2% ръст през деня, за да завърши сесията със спад от 0,1%. В същото време индексът на Хонконг Hang Seng удвои загубите си до 0,9%.

Акциите на британския кредитор HSBC изгубиха 0,5% от стойността си, след като компанията обяви, че ще плати 40 млн. швейцарски франка, за да приключи обвиненията в пране на пари от швейцарското си подразделение.

Японският индекс Nikkei 225 отбеляза понижение от 0,4%, след като съотношението долар-йена се търгуваше на стойност от около 124,44.

Сред сините чипове акциите на Sony поевтиняха с 1,4%, а Toyota Motor и Mitsubishi Electric разшириха загубите си съответно с 1,1% и 1,5%.

Затрудненият технологичен гигант Sharp загуби още 1,2%, след като някои японски медии съобщиха за нови опасения във връзка със соларния бизнес на компанията.

Банковите институции също бяха сериозно притиснати. Sumitomo Mitsui Financial Group и Mitsubishi UFJ Financial Group отбелязаха понижения от по 2%, а Mizuho Financial Group – с 1,9%.

Застрахователните компании Tokio Marine Holdings и T&D Holdings също отчетоха спадове от по повече от 2%.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 отново попадна в отрицателна територия с понижение от 0,3%.

Цените на желязната руда обаче удариха най-високите си стойности за последните четири месеца, достигайки до 63,50 долара за тон, което се отрази положително на минния сектор. Акциите на Fortescue Metals и Rio Tinto поскъпнаха съответно с 1,8% и 0,6%, но тези на BHP Billiton поевтиняха с 0,3%.

Междувренно Recall Holdings се опитва да договори сделка от 2,2 млрд. долара за придобиването си от бостънската Iron Mountain. В резултат на това цената на акциите на компанията спадна с 1,3%.

Южнокорейският индекс Kospi отбеляза спад от 0,1% на фона на по-широкообхватно разпродаване.

Сред губещите е LG Display, чиито книжа поевтиняха с 3% в резултат на новите данни за понижение на цените на екраните в цялата индустрия. По-рано в сесията акциите се сринаха с 4,5%, за да достигнат най-ниските си нива от почти година.

Samsung Electronics успя да се възстанови от загубите по-рано през деня и завърши с повишение от 0,3%, след като в четвъртък акциите поскъпнаха с цели 5%.

Междувременно Samsung C&T обяви в четвъртък, че е спечелила сделка за 682,3 млн. долара за построяването на пътища в Австралия. Акциите на Cheil Industries и дъщерното й дружество Samsung C&T натрупаха солидни печалби, като се вдигнаха съответно с 3,1% и 7,8%. Книжата им бяха подкрепени от действията на активисткия хедж фонд Elliot Management, който придоби дял от около 7% от Samsung C&T.

Повече за пазара на акции в Китай можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:48 | 10.09.22 г.
fallback
Още от виж още