fallback

Преглед на печата за 16 април

07:56 | 16.04.15 г.

Държавата ще търси стопани за "зелени" плажове

В. Сapital daily

Два вида нови процедури - за концесии на "зелени" плажове и за отдаване на части от плажни ивици, започва през тази година регионалното министерство. В първия случай концепцията включва поставянето на по-малко преместваеми обекти срещу по-ниска такса, а във втория - отдаване само на парче от големите плажове, към които досега не е имало интерес заради високата цена. Засега пилотните проекти ще обхванат общо 13 ивици при общо над 200 по Черноморието.

Въвеждат се по-леки условия за безплатното саниране

в. Сега

По-леки условия към кандидатите за включване в програмата за безплатно саниране е подготвило Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Това става ясно от проект за промени в методическите указания по националната програма, обявени за обществено обсъждане. Новите условия ще станат факт, след като бъдат одобрени от Министерския съвет.

Промените се налагат, след като общини и собственици се сблъскаха с казуси, които се оказват препъникамък, защото първоначалните условия са неизпълними. Основният проблем е невъзможността да се осигури 100% съгласие от всички апартаменти за участие в програмата. Отказът дори на няколко собственика автоматично изключва цялата сграда от програмата. Този проблем бе посочван при всички срещи и с регионалния министър Лиляна Павлова, и с екипа й. В много случаи има собственици, които живеят в чужбина, други са с неизвестен адрес, трети са починали и не могат да се намерят наследниците.

Агроминистерството оглави класацията по непрозрачност

в. Сега

Министерството на земеделието и храните е най-непрозрачното ведомство сред централните органи на изпълнителната власт, показва ежегодната класация на Програма "Достъп до информация". Фондацията прави оценка на интернет страниците на 544 структури и органи на всички нива в държавата. Сред индикаторите за прозрачност са публикуването на съответната нормативна уредба, бюджети и финансови отчети, планове и стратегии, организационни структури и т.н. В челната тройка на първенците по прозрачност са военното, социалното и екологичното министерство.

Созопол №2 в световния туризъм

В. Стандарт

Созопол стана дестинация номер 2 за световен туризъм за 2015 г. Първото място в класацията на Съвета за световен туризъм и пътуване в същата категория отиде за Любляна. На специална церемония в Мадрид снощи организацията обяви победителите в петте категории. Словенската столица спечели приза за дестинация номер 1 за 2015 г. заради чистотата, спокойствието и зеленината на града. По време на грандиозната церемония, която се предаваше онлайн през сайта на организацията, особено внимание бе отделено на перлата на Българското Черноморие - Созопол.

Хотели и ресторанти са най-закъсали

В. Стандарт

Хотелите и ресторантите в България имат най-големи финансови проблеми, сочи изследване на компанията "Кофас". В момента около 50 хил. фирми в България са с отрицателен собствен капитал, посочи Милена Виденова, управител на компанията за България. Според нейната оценка в пет икономически дейности са концентрирани 72% от финансово затруднените фирми. С най-големи проблеми са секторите хотелиерство и ресторантьорство, както и сделките с недвижими имоти. Без промяна през последните две години е строителството, а подобрение отчитат преработващата промишленост, търговията и авторемонтите.

Разделянето на пакета на касата - под въпрос

В. Стандарт

Разделянето на пакета на здравната каса на основен и допълнителен е под въпрос. Това става ясно от предложенията за промени на проектозакона за здравно осигуряване, които ще се гледат на второ четене след Великден. Без забележки към тази точка са само от управляващата коалиция - Реформаторски блок и ГЕРБ. Техните гласове обаче - 107, не стигат, за да се приеме текстът. От всички останали парламентарни групи или са изцяло против предложението, или искат по-голяма яснота и промени. Изцяло срещу разделянето на пакета са от БСП и ДПС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 23.08.22 г.
fallback
Още от виж още