fallback

Преглед на печата за 4 април

08:30 | 04.04.15 г. 2

Фирмите ще кандидатстват на три пъти за нови машини

в. "Сега"

Три крайни срока за кандидатстване ще имат фирмите, които решат да участват в схемата за покупка на техника по новата програма "Иновации и конкурентоспособност". Първият краен срок ще бъде 30 юни, като ще има още два прозореца - 31 август и 30 октомври. Това става ясно от насоките за кандидатстване по мярката, която е с бюджет 293 млн. лв. Вчера те бяха пуснати за обществено обсъждане от икономическото министерство. Дни по-рано министър Божидар Лукарски призова фирмите към активност и заяви, че подкрепа ще получат над 9000 компании.

Още в първите страници се решава един от спорните моменти - кои фирми ще получат преференции заради това, че работят в градове с висока безработица като Видин. За тях Брюксел предвижда да участват с по-малко съфинансиране на проектите си, докато колегите им от София ще трябва да предвидят повече пари. Повече ще трябва да дават и фирмите от Кюстендил и Перник, които също попадат в графата "много развит" регион. Според класификацията на Брюксел развит район у нас е само Югозападният, в който влизат София, Перник, Благоевград и Кюстендил. Всички останали 5 региона са на дъното в класацията за изоставащи в целия ЕС, защото БВП на глава от населението е под 45% от средното за общността.

Томислав Дончев обеща по-хубави реклами на еврофондовете

в. "Сега"

По-добри реклами на еврофондовете обеща вчера вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпроси на червени депутати по време на парламентарния контрол. Георги Божинов и Георги Гьоков от БСП го попитаха какъв е ефектът от изхарчените пари за реклама, има ли воля за намаляване на тези разходи и ще се приемат ли мерки за по-прозрачно разпределяне на парите.

Дончев избегна директните отговори, но призна, че не винаги рекламите на еврофондовете отговарят на изискванията "и като естетика, и като информационна стойност". "Аз съм последният, който ще твърди, че средствата за публичност през последните години са изразходвани по най-добрия начин, има и лоши примери", каза той. И даде за пример билборд с реклама на програмата за развитие на селските райони, на която била изобразена пустееща нива. Или пък кампанията "Бъдете активни" на финансовото министерство (за запознаване с финансовите перспективи от еврочленството ни), която не е казала на хората как точно да бъдат активни. Затова занапред сред приоритетите му ще е "по-координиран и концентриран подход" при изготвяне на рекламите, за да няма застъпване на послания.

Произвеждаме повече домати и по-малко ябълки

в. "Сега"

Въпреки че като цяло производството на плодове и зеленчуци у нас намалява през 2014 г. спрямо 2013 г., все пак при някои зеленчуци има известен ръст. Това показва предварителният отчет на отдел "Агростатистика" към земеделското министерство за реколтата през 2014 г.

Според данните произведените домати през миналата година са били 120 хиляди тона, докато през 2013 г. количеството им е било 118 хиляди тона. Ръстът е с около 1.8%. При краставиците увеличението е по-малко - от 49 хил. до 51 хил. тона, или около 0,4%. По-високи са и добивите от патладжан, лук, моркови, а лек спад се отчита при картофите и тиквичките. Общо през 2014 г. в България са произведени 521 хил. тона зеленчуци, докато през 2013 г. те са били 641 хил. тона. 

Общото производство на плодове през 2014 г. също намалява – с 20% спрямо 2013 г. Леко намаление има при ябълките – от 55 хил. на 54 хил. тона. По-сериозен е спадът при прасковите и нектарините - с 18%, както и при черешите – с 13%. Най-много е намаляло производството на орехи – от 5 хил. тона на 1216 т. Значително се е свило и произведеното грозде - с цели 145% спрямо предходната година, в резултат на лошите климатични условия. Площите с лозови насаждения в стопанствата намаляват с 11%.

30 хил. граждани спестиха данъци

в. "Стандарт"

Общо 2,2 млн. лв. данък върху доходите спестиха 30 134 граждани, които подадоха до 31 март декларациите си за доходите от 2014 г. по интернет с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис, съобщиха от НАП.

Общо подадените декларации за облагане на доходите към 31 март са 200 000, като 36% от тях са получени чрез интернет, което е близо 3 пъти повече спрямо миналата година. Срокът за подаване на декларациите за доходите изтича на 30 април, като дотогава трябва да се плати и дължимият данък. Най-лесно декларациите може да се подадат с ПИК, който се издава в офиса на НАП по постоянен адрес.

ПИК е безплатен и безсрочен. Досега са издадени близо 250 000 ПИК на граждани. Освен декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, с ПИК се подава и справката за изплатени доходи на физически лица. Чрез ПИК може да се подаде и декларацията за авансови данъци, която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.

Магистрала "Хемус" ще поеме в посока Русе след Търново

в. "Новинар"

Магистрала "Хемус" ще поеме в посока Русе след Велико Търново. При това шансовете тази отсечка да бъде изградена преди участъка до Варна са значително по-големи, защото лежи на паневропейска магистрала, свързваща Европа с Близкия изток и Африка.

Това отваря сериозна възможност магистралата да получи финансиране по плана "Юнкер", след като България е заявила пред Брюксел проекта като приоритетен, става ясно от публикуваните документи на ЕК. "Концесия и заем са другите варианти за финансиране", уточни шефът на агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

Пътната агенция вече обяви обществена поръчка за изработването на идеен и технически проект на магистралния участък от Велико Търново до Русе. Трасето ще бъде изцяло ново, с приблизителна дължина около 110 км и прогнозна стойност за изграждането му около 400 млн. евро, като това е поисканата сума по плана "Юнкер".

Изграждането на магистрала в този участък рязко ще намали пътнотранспортните произшествия, е посочено в мотивите към тръжната документация. Трасето ще заобиколи опасния участък край Бяла, където дори и след изграждането на кръгово кръстовище заради големия баир продължават да стават тежки катастрофи с тирове.

Прогнозната стойност за изработването на идейния проект на магистралата от Русе до Велико Търново е 1,25 млн. лв., а срокът за подаване на офертите е 7 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:55 | 04.04.15 г.
fallback
Още от виж още