fallback

Акцентите в бизнеса на 19 януари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

20:05 | 19.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор

В България

Изненадващата промяна в пенсионното законодателство и днес породи редица коментари.

Принуден от обществения натиск и неколкократните протести на граждани, обмудсманът Константин Пенчев обяви че може да сезира Конституционния съд заради големия брой жалби, които е получил.

Изпълнителният директор на Българска стопанска камера Божидар Данев коментира за БНР, че държавата е изгубила контрол над Сребърния фонд и това води до сегашното му състояние. Счетоводителят и финансов консултант Румен Обрешков също е на мнение, че пенсионната система е в критично състояние и по негови думи, тя се „държи на изкуствено дишане“.

На обратното мнение са синдикатите от КНСБ, които явно смятат, че държавата си върши работата страхотно и просто трябва да внасяме повече пари. Те подкрепят идеята задължителните пенсионни вноски да растат с по 0,5% годишно.

И като заговорихме за това колко ефективна е държавата – Министърът на държавната администрация Румяна Бъчварова съобщи нещо, известно на всеки работещ. Над 60% от държавните услуги изискват гражданинът физически да пренесе даден документ между администрацията, вместо да бъдат използвани преимуществата от края на миналия век като имейл или друга електронна система.

Плашещата статистика с неефективната администрация накара управляващите да повдигнат за пореден път идеята личните документи да имат чип с електронен подпис.

Управляващата коалиция обмисля доразвиване на демокрацията с четвъртия в историята ни референдум. Има възможност при следващите местни избори, които са тази година, да има и допитване за задължително гласуване, обявиха от ГЕРБ.

Икономистът Кольо Парамов коментира, че за страната ни е изключително необходимо да приеме еврото от 2018 г. Финансистът Емил Хърсев пък посочи опасността за банките, която съществува в условията на валутен борд.

България ще добива шистов газ единствено тогава, когато има доказателства за безопасността на технологията хидравличен фракинг. До това мнение стигната управляващи и опозиционери в дискусия днес.

По света

За първи път от осем седмици насам петролът поскъпна леко с 0,7%. Добри новини за страните износителки на петрол, които изпитват сериозни проблеми. Венецуела, Иран и Русия са понесли най-големи загуби от драстичния спад на горивата.

Въпреки това Русия държи да стои със затворени очи и отказва да приеме оценките на трите големи рейтингови агенции, които показват, че руската икономика е в много лошо състояние.

Европейската банка за възстановяване и развитие прогнозира, че спадът в БВП на Русия ще засегне и съседните страни от Източна Европа и Централна Азия, които са свързани с нейната икономика.

Независимо от резултата на изборите и възможното идване на власт на крайни популисти, Гърция трябва да изплати своите дългове, смята председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Драстичното поскъпване на франка промени много неща във финансовия свят. Редица банки, хедж фондове и финансови институции по цял свят отчитат сериозни загуби и те ще продължат да се трупат, а някои от играчите на пазара фалират или са на път да го сторят. Въпреки това швейцарската икономика ще издържи на натиска, смята Standard & Poor's.

Проучване показва, че 1% най-богати скоро може да притежава над половината от световното богатство.

На борсата

Българската фондова борса отчете спокоен ден на търговия, а индексите завършиха с минимални понижения

Препоръчваме

Отношението към жените в Близкия изток е различно - някъде не могат да гласуват, да карат коли или да излизат навън. Какво обаче мислят хората от седем различни мюсюлмански страни за начина, по който трябва да се обличат жените можете да разберете от тук.

В същото време далеч по-свободните като дух и имащи повече финансови възможности световни хазартни играчи като че ли започват да избягват остров Макао. Причината са новите регулации, наложени от властите. 

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:55 | 12.09.22 г.
fallback
Още от виж още