fallback

Акцентите в бизнеса на 8 януари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:40 | 08.01.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор

В България

Водеща новина в страната днес беше електроенергията и по-точно какво да правим с цената ѝ. Някои депутати от управляващите и опозицията се обединиха около тезата, че дефицитът в енергетиката не трябва да бъде попълнен чрез ново повишение на цената на тока. В случай, че цената не се промени, една от опциите за решаване на проблема е продажбата на акции на дружества от БЕХ.

От ДКЕВР обявиха, че не виждат причина цената на тока от биомаса да поевтинява. А в същото време потреблението в Западна България като цяло се е увеличило с цели 14%.

Британският посланик предупреди, че ако не вземе мерки, България скоро може да е единствената страна в Европейския съюз, останала в механизма за проверка.

А съвсем наскоро завършената след десетилетия строеж магистрала „Тракия“ и тази година ще пропусне ремонта. Пътят между София и Пловдив ще си остане с все така очарователно различна настилка.

Близо 15% от домакинствата в нас са на самотни родители. Тъжната статистика се дължи на редица фактори, включително овдовяване, разводи и самотни майки и бащи, гледащи своите деца.

Относно казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ): Сдруженията на собствениците с блокирани доверителни сметки в КТБ вече имат достъп до парите си. Въпреки това едва 2% от общия брой на гарантираните влогове са били изтеглени в брой към днешна дата.

По света

Вчерашният атентат срещу френският вестник Шарли Ебдо продължава да е водещ за новините в Европа. Най-младият от тримата атентатори бе заловен днес, а останалите все още се издирват от полицията.

Тази атака върху свободата на словото ни накара да се запитаме – колко струва правото да говориш това, което мислиш? Други от нас пък се питат – какво следва от този атентат? Какво ще се промени в политиката на Франция и Европа след тази кървава саморазправа и кой ще спечели най-много от това?

Затъналата във военен конфликт Украйна днес получи известна подкрепа от европейските си партньори. На първо време, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова на страната да се помогне чрез трети спасителен пакет.

Германия директно отпусна нисколихвен заем на стойност 500 млн. евро на Киев. Украинският премиер Яценюк е на двудневно посещение в Берлин и използва случая, за да обяви, че руски хакери стоят зад атаката на сайта на канцлера Меркел.

От своя страна Меркел пък направи изявление, че мястото на Гърция е в еврозоната и опасността страната да я напусне е малка.

Като цяло заетостта в Европейския съюз се повишава, макар и с малки стъпки. 

На борсата

За четвърти пореден ден Българска фондова борса приключва деня със загуби.

Препоръчваме

Българският евробоец "Лудогорец" се надява да събере 1 млн. лева чрез продажба на артикули. Ако тази тенденция е успешна, това може да накара и другите отбори от първенството да последват примера му.

Родината на прекрасната чешка бира се надява да привлече туристи и чрез друг бранш. Прага се надява китайски туристи да идват с тълпи заради филмова продукция.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от виж още