fallback

Преглед на печата за 31 декември

08:00 | 31.12.14 г.

БДЖ спира 50 влака

"Стандарт"

БДЖ спира 50 пътнически влака от 12 януари. Официално искане за корекция на графика за движението на влаковете е било изпратено от БДЖ до НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), съобщиха за "Стандарт" от компанията.

Редукцията е с 8% от всичките 613 влака, които заложи "БДЖ-Пътнически превози" във влязлото в сила от 14 декември ново разписание. Причината за орязването на композициите е намалената с 40 млн. лв субсидия от бюджета за пътнически превози на социално слаби групи и по нерентабилни жп линии.

Сред влаковете, които предстои да бъдат съкратени, няма нито един бърз. Спират обаче пътнически композиции по основни направления, като София-Карлово, Враца-Плевен, Сливен-Стара Загора, Ямбол-Стара Загора, Горна Оряховица-Бяла, Горна Оряховица-Стара Загора, Видин-Мездра, Плевен-Мездра и други.

В жп форумите се появи информация и за спирането на още 90 влака от 1 февруари, но от "Холдинг БДЖ" и от НКЖИ отрекоха за това. Все още няма решение на Съвета на директорите за нови съкращения, а такова може да бъде взето най-рано през втората половина на януари, коментираха от жп холдинга.

"Нека видим точно какво ще стане на 12 януари и веднага ще обявим протестни действия". Това заяви за "Стандарт" Петър Бунев, шеф на Синдиката на железничарите в България, в който членуват над 15 000 служители на БДЖ и НКЖИ.

МВР готви нови талони за колите от 2015 г.

"Сега"

Нови талони ще получават колите от 2015 г. МВР сменя свидетелствата заради глобите в Гърция. В момента санкцията за шофьори, които пътуват в южната съседка без големия талон на колата, е между 1 000 и 8 000 евро, съобщи bTV.

От МВР готвят промяна на свидетелствата за регистрация. Всички данни, които фигурират на големия талон на колите, ще бъдат записани и на малкия.

"Да се надяваме, че след въвеждането на тази промяна и едни преговори с гръцките и унгарските власти, това ще е достатъчно да се представя при движение по пътищата на техните страни", коментира Бойко Рановски от "Пътна полиция".

В момента върви обществената поръчка, с която ще се избере доставчик на бланките за нови талони, а след празниците "Пътната полиция" ще подложи на обществено обсъждане готвените поправки.

"Няма да има смяна на старите свидетелства. Те остават валидни. От датата, когато ще имаме готовност да издаваме нови, просто започваме да издаваме новия образец. Всеки гражданин обаче, който пожелае да му бъде сменено старото, ще му бъде сменено", обясни Рановски.

Шофьорите обаче са категорични, че ще си сменят документите, за да пътуват спокойно - не само в Гърция, но и в Унгария, където също има проблеми.

Новите талони ще се издават най-рано от март догодина.

Фандъкова глоби фирма за некадърно почистване на Витоша

"Новинар"

Фирмата, която отговаря за зимното пътно почистване на планината Витоша, ще бъде глобена. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Няма да ѝ бъде платено за целия ден работа, уточни тя.

Общината налага наказанието след инцидента от събота, 27 декември, когато автобус с деца се заби в дърво и по чудо нямаше жертви.

"Автобусът не е бил подготвен за зимни условия и въпреки препоръките на Общинска и пътна полиция, се е качил в планината", коментира кметът и подчерта, че подобни случаи не бива да се повтарят.

Фандъкова допълни, че е поискала от общинските и пътните полицаи много внимателно да следят дали автомобилите разполагат със зимни гуми и вериги.

Столичният инспекторат пък е получил задачата стриктно да следи работата на почистващата фирма. Кметът предупреди, че пътят, водещ към Витоша, не се чисти до асфалт, както се прави в града, но се опесъчава, за да не бъде опасен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 03.09.22 г.
fallback
Още от виж още