fallback

"Южен поток" е пример за проект с небългарски интереси, смята експерт

Проектът не решава проблемите на страната ни в сферата на енергетиката, посочи икономистът Руслан Стефанов

11:12 | 12.12.14 г. 9

„Южен поток“ е един от примерите за случай, при който има всички проявления за завладяване на държавата с влияние на друга държава, тоест небългарски интереси. Това заяви в ефира на Bulgaria on Air икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.

Той припомни, че България не може да контролира важни процеси по реализацията на проекта, като например цената му, тръбите и инженерните работи по него. В същото време страната ни е част от ЕС, от регулаторната общност, в която нямаме влияние да определяме правилата.

„От тази гледна точка България трябваше да бъде много внимателна, когато влизаше в този проект. Въпреки това България направи много за реализирането на този проект“, категоричен беше икономистът, сочейки решенията за промяна в законодателството, за да може газопроводът да бъде изключен от европейските правила, провеждането на конкурс за избор на строител с предизвестен край.

Стефанов посочи още, че проектът не решава българските проблеми в енергетиката – енергийната бедност, енергийната ефективност и диверсификацията на газовите доставки.

Според него излизането от проекта ще е трудно, ако се съди от опита с „Бургас – Александруполис“, в който страната ни практически все още не е прекратила участието си.

„Моето усещане е, че България много трудно ще излезе от това партньорство“, допълни още икономистът. Въпреки неяснотите около „Южен поток“, той не очаква да плащаме неустойки за прекратяване на проекта.

За Стефанов България е посочена като причина за спиране на „Южен поток“, защото тя е първата страна по трасето. Той посочи още, че проектът не е български, а на Русия и тя сама е преценила кога да спре „Южен поток“.

„В крайна сметка не беше България тази, която влоши драматично отношенията си с ЕС и в крайна сметка именно Русия застраши съдбата на този проект“, допълни още икономистът. 

България губи милиони от корупционни схеми, показва пък докладът на Центъра за изследване на демокрацията. Какво показва още документът може да видите във видеото. 

Още видеоматериали можете да намерите в сайта на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:28 | 11.09.22 г.
fallback
Още от виж още