fallback

Преглед на печата за 31 юли

07:44 | 31.07.14 г.

Затягат правилата за ДДС на колите В. Стандарт

Данъчните предприемат мерки, така че актовете им, с които отказват връщането на ДДС при покупка на леки коли от фирми, да не падат в съда. За целта вече има специално указание на изпълнителния директор на НАП за прилагане на Закона за ДДС. Според закона фирмите нямат право да си връщат ДДС-то за покупка на леки коли, както и за разходите за експлоатацията им, за горива, ремонти и резервни части. Изключение се прави, ако колите се използват само за транспортни и охранителни услуги, таксиметрови превози, отдаване под наем, куриерски услуги или обучение на шофьори. Това изключение важи и ако някоя от тези дейности е основна за компанията, т.е. поне 50% от приходите й за последните 12 месеца са от тази дейност.

Висш чиновник искал подкуп В. Стандарт

Висш чиновник от изпълнителната власт е изнудвал крупен чуждестранен инвеститор. Сигналът е подаден вчера в Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) от компания със 130-годишна история. Тя е кандидатствала за концесия. Това научи "Стандарт" от източници в БОРКОР. Тепърва ще се изяснява дали става въпрос за подкуп, изнудване или търговия с влияние. "Имахме среща с много сериозен външен инвеститор, който ни даде сигнал за оказване натиск върху институциите за някои неправомерни действия, предприети от изпълнителната власт", потвърди за "Стандарт" шефът на центъра Бойко Великов.

Само 5% от българите определят икономическата ситуация като добра В. Сега

Само 5% от българските граждани определят икономическата ситуация в страната ни в момента като добра. 93 на сто са на мнение, че икономиката ни се развива изключително зле. Това показват данните от последното проучване на Евробарометър. В 28-те страни - членки на ЕС, недоволство от състоянието на икономиката в страната си изказват средно 63 процента от гражданите. Парадоксът е, че недоволството от състоянието на родната икономика идва на фона на отчитаните от управляващите добро състояние на публичните финанси и на оптимизма им за икономически растеж.

Болница, близка до зам.-министър, беше повишена В. Сега

Две частни болници получават статут на университетски - това гласи едно от последните решения на кабинета "Орешарски". Това са столичната многопрофилна болница "Софиямед" и пловдивската "Каспела". "Софиямед" беше открита през май 2012 г. от тогавашния здравен министър Десислава Атанасова. Неин първи управител е сегашният зам.-министър на здравеопазването и шеф на надзора на здравната каса д-р Бойко Пенков. Управител на пловдивската болница е д-р Илиан Дойков - специалист по уши, нос и гърло. Според търговските регистри Дойков има още две фирми - служба по трудова медицина и за търговия с медицинска апаратура. Отделно от това на негово име е регистриран и медицински център "Каспела". В списъка на университетските клиники влизат още три столични болници - по белодробни болести "Св. София", по ендокринология "Акад. Ив. Пенчев" и по детски болести "Проф. Ив. Митев".

Омбудсманът иска промяна в реда за прием на деца в детските градини В. Капитал Daily

Приемът на деца в общинските детски градини в София е съпътстван с множество злоупотреби и фалшификации. Най-често здрави деца се диагностицират като хронично болни, което им осигурява място в градините и без да е необходимо да са се класирали през системата за кандидатстване. За тази и други схеми, които дават преднина чрез измама, "Капитал" разказа през месец май. Омбудсманът на Република България Константин Пенчев беше сезиран по тази публикация с молба да се застъпи пред Столичната община за промяна в реда на прием на хронично болни деца, повече прозрачност и осъществяване на по-сериозен контрол отстрана на самата община.

НОИ свърши парите за санаториуми В. Новинар

Пациентите, желаещи да се възползват от правото си да отидат на санаториум чрез Националния осигурителен институт (НОИ), могат да изпият по една студена вода. Причината е, че свършиха предвидените средства в бюджета на държавното обществено осигуряване, което налага прекратяване на програмата за профилактика и рехабилитация за тази година. Териториалните поделения на института ще издават удостоверения за ползване на санаториум до 29 август включително. Последната дата, на която пациентите могат да постъпят в някой от санаториумите, е не по-късно от 12 септември, предупреждават от НОИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:24 | 06.09.22 г.
fallback
Още от виж още