fallback

Европейските борси затвориха с леки повишения

Инвеститорското доверие се повиши след речта на Йелън и външнотърговските данни от Китай

18:50 | 12.02.14 г.

Водещите европейски фондови пазари приключиха търговията в сряда с повишения, след като инвеститорите по целия свят приветстваха речта на новия ръководител на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. Тласък на доверието дадоха и данните за износа на Китай.

Общоевропейският бенчмарк Euro Stoxx 600 отчете ръст от 0,80% до 332,14 пункта, разширявайки успешната си серия до пет поредни сесии. Силен тласък даде секторът на основните ресурси, които бе подпомогнат от данните за търговския дефицит на Китай. Измерителят се разшири неочаквано за повечето експерти до 31,9 млрд. долара през януари.

Като цяло инвеститорските настроения бяха позитивни вследствие на речта на Джанет Йелън от вторник, пише CNBC. Новият председател на американската централна банка подчерта приемствеността по отношение на паричната политика и заяви, че възстановяването на пазара на труда все още не е приключило.

Същевременно Английската централна банка (АЦБ) намекна, че може би е дошло времето за повишаване на лихвените проценти. Това може да се случи в близката една година, като днес институцията хвърли повече яснота за това кога икономиката ще бъде готова, за да се справи с по-високите разходи по заемите.

АЦБ повиши прогнозата си за икономическия растеж на Великобритания за 2014 г. до 3,4% от 2,8% – доста над очакванията на повечето икономисти. Инфлацията неочаквано бе понижена под целевото равнище от 2%. Банката очаква тя да слезе до 1,7% до март преди отново да се доближи близко до целта през следващите години.

Индустриалното производство в еврозоната отбеляза спад през декември в сравнение с оптимистичното ускорение месец по-рано. Измерени на месечна база, сезонно изгладените данни показаха спад на активността с 0,7% през последния месец на 2013 г. Очакванията на експертите бяха за по-леко отстъпление от 0,3% след ревизирания ръст от 1,6 на сто през ноември.

Що се касае до данните спрямо година по-рано, производството постигна увеличение от 0,5% в сравнение с ревизираното покачване от 2,8% през ноември. Пазарният консенсус се бе консолидирал около очаквания за ръст от 1,8%.

В Париж бенчмаркът CAC 40 нарасна с 0,51% до 4 305,30 пункта. Германският DAX се разшири с 0,66% дo 9 541,30 пункта, докато в Лондон FTSE 100 добави минималните 0,03% до 6 674,50 пункта. Испанският IBEX 35 пък приключи търговията с лек спад от 0,11% до 10 080,00 пункта.

На корпоративният фронт френският кредитор Societe Generale отчете три пъти по-висока печалба на годишна база. Добрата новина повиши капитализацията на дружеството с 5,08%.

Акциите на Total поскъпнаха с 0,92%, след като енергийният производител увеличи тримесечния си дивидент до 0,61 евро от 0,59 евро на акция.

Цената на книжата на Heineken се покачи с 0,40 на сто. Холандската пивоварна отчете спад на годишната печалба от 4,6%. Натиск върху продажбите оказа представянето в развиващия се свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 20.08.22 г.
fallback
Още от виж още