fallback

Фабер: Забавянето на световната икономика причини пазарните сривове

Облигациите ще са по-атрактивни от акциите в следващите месеци, смята популярният инвеститор

15:57 | 04.02.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Глобалната пазарна волатилност не е причинена само от постепенното намаляване на количествените улеснения в САЩ, смята влиятелният инвеститор Марк Фабер. По думите му резките колебания, наблюдавани в последните седмици, са породени и от забавянето на растежа на световната икономика.

"Струва ми се, че не само свиването на стимулите оказва натиск върху пазарите", посочи инвеститорът пред CNBC. "В развиващите се икономики практически няма растеж. Имаме забавяне в Китай, която е по-силно, отколкото стратезите смятат. Статистическите данни ме навеждат на тази мисъл", отбеляза той.

"Това оказва натиск върху приходите на мултинационалните компании, защото повечето от растежа в света през последните пет години дойде от страна на нововъзникващите икономики", посочи още Фабер.

Коментарите на популярния инвеститор дойдоха на фона на високата волатилност на фондовите борси в началото на новия месец. Пазарните движения предизвикаха тревоги за навлизане в корекция сред много трейдъри и инвеститори. Новините от световните борси дойдоха малко след като Федералният резерв на САЩ потвърди продължаването на курса на свиване на изкупуваните активи.

Американската централна банка сви месечните си покупки на облигации с 10 млрд. долара през декември и още толкова през януари, което приложи натиск върху акциите. Очаквано за мнозина, първоначално най-засегнати бяха нововъзникващите икономики, които обаче бяха последвани от значителни слабости и в САЩ, Япония и Европа.

Марк Фабер посочи, че би посъветвал пазарните участници да направят вложение в 10-годишните американски държавни ценни книжа. Той очаква цената им да расте, тъй като инвеститорите ще търсят сигурно убежище.

"През следващите три до шест месеца те вероятно ще са по-добро вложение от акциите", отбеляза инвеститорът.

Фабер предупреди за рисковете, които поражда настоящия глобален кредитен балон.

"Кредитите като дял от световната икономика сега са с 30 на сто повече, отколкото в началото на икономическата криза през 2007 г. Виждаме бързо ескалиране на задлъжнялостта на домакинствата, особено в развиващите се икономики и ресурсно-ориентираните стопанства, като Канада и Австралия. Ние достигнахме до точката, при която задлъжнялостта на домакинствата обременява системата. Това се случва, когато има забавяне на икономическия растеж", допълва той.

Повече за фондовите пазари вижте във видео материалите на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
fallback
Още от виж още