fallback

Биткойнът може да промени света както интернет

Виртуалните валути обаче носят висок риск, коментираха от Руската централна банка

18:02 | 29.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Влиянието на биткойна може да бъде голямо, колкото това на интернет в промяната на света и стимулирането на икономическия растеж, заяви венчър капиталист по повод бъдещето пред нашумялата криптовалута.

"Виртуалните валути, особено биткойнът, ми напомнят толкова много на времето в началото на 90-те", отбеляза Фред Уилсън, партньор в Union Square Ventures. "Ние сме в началото на едно вълнуващо време не само за инвеститорите, но и за цялото общество", допълни той.

Коментарите му дойдоха по време на дискусия относно потенциалното регулиране на алтернативните валути. Проведено в Манхатън, Ню Йорк, изслушването привлече множество биткойн ентусиасти, включително братята Уинкълвос – Камерън и Тайлър.

Виртуалните валути носят "сериозни и документирани рискове", заяви от своя страна Бенджамин Лоуски, представител на Министерството на финансите на САЩ, който бе модератор на дискусията.

"Ако трябва да се регулират този вид иновации, ние трябва да го направим по начин, който не намалява размера на иновативността. Трябва да се регулират краищата на системата, а не самата система", посочи още Уилсън.

Междувременно Руската централна банка излезе с официално изявление относно използването на цифровите валути. Институцията посочи, че нерегулираните валути са спекулативни по своя характер и че извършваните на виртуалните борси сделки са с "висок риск".

"В съответствие с член 27 от Федералния закон за Централната банка на Руската федерация, издаването на парични заместители е забранено в Руската федерация", отбеляза институцията.

Централната банка също така посочи, че анонимният характер на цифровите валути, както и неограниченият набор от хора, които ги добиват, може да накара някои да нарушават закона и неволно. Те биха могли несъзнателно да подпомогнат престъпления, като изпирането на пари или дори тероризъм.

Участието в подобни споразумения и валутни услуги ще се счита за "потенциално участие в изпълнението на съмнителни сделки" в съответствие с действащото законодателство в сферата на изпирането на пари, както и законодателството за противодействие на тероризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 05.09.22 г.
fallback
Още от виж още