fallback

Wall Street зарази с оптимизъм и Европа

Опасенията за глобалния икономически растеж останаха на заден план след коментарите на Джанет Йелън, заяви експерт

19:21 | 18.11.13 г. 1

Европейските фондови борси затвориха първата си сесия за новата седмица с ръстове въпреки негативния старт, съобщава CNBC. Тласък дадоха силната търговия на Wall Street и данните за търговския излишък на еврозоната.

Британският индекс FTSE 100 нарасна с 0,45% до 6 723,46 пункта. Във Франкфурт DAX 30 се изкачи до 9 225,43 пункта, постигайки дневен ръст от 0,62%. Френският CAC 40 добави 0,66% до 4 320,68 пункта, докато в Испания IBEX 35 се изкачи с 0,90% до 9 783,10 пункта.

Водещите щатски индекси S&P 500 и Dow Jones Industrial Average продължават възходящото си движение, постигайки нови рекорди от съответно над 1 800 и 16 000 пункта. Основната причината е инвеститорският оптимизъм след изявлението на Джанет Йелън пред Сената на САЩ. Кандидатът за нов председател на Федералния резерв защити програмата за изкупуване на активи, като потвърди, че бъдещето ѝ зависи от икономическите данни.

Същевременно данните за търговския излишък на еврозоната показаха ръст до 13,1 млрд. евро през септември след отчетените 10 млрд. евро месец по-рано.

"Опасенията за глобалния икономически растеж останаха на заден план след коментарите на Йелън пред Сената", заяви Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets.

"Докато това продължава пазарите в САЩ и Азия ще продължат възхода си, стимулирани и от очакваните реформи в Китай. Европейските борси пък ще продължават да са доста по-предпазливи", допълни още той.

В края на миналата седмица Китай представи плана си за смели реформи, в това число и омекотяване на политиката за едно дете, както и допълнителната финансова либерализация.

"Пакетът от реформи ще има дълготраен положителен ефект върху перспективите пред китайските акции", се посочва в доклад на експертите от Deutsche Bank. Според оценката индексът MSCI China ще нарасне с 20-25% през следващите 12 месеца.

Същевременно инвеститорите на Стария континент продължават да наблюдават отблизо ситуацията с политическата криза в Италия. Местното правителство е поставено под ново изпитане, след като секретарят на дясноцентристката партия "Народ на свободата" обяви, че напуска. Анджелино Алфано ще подкрепи крехката коалиция на премиера Енрико Лета напук на медийния магнат, който е застрашен да бъде изгонен от парламента още този месец.

Ходът дойде в навечерието на Конгреса на партията на Берлускони, на който се очаква тя да си върне предишното име "Форца Италия".

Пазарната капитализация на Aberdeen Asset Management нарасна с 14,7%, след като инвестиционната компания отчете годишен ръст от 7,1% на управляваните активи.

Книжата на производителя на слухови апарати Sonova поскъпнаха с 5,4% след отчитане на повече от 10% ръст на печалбата за първото полугодие. Добрият отчет стимулира дружеството да повиши и очакваната си годишна печалба.

EADS – компанията, която притежава производителя на въздухоплавателни средства Airbus, съобщи, че е получила значителна поръчка на машини по време на авиошоуто Dubai Air Show. Акциите на дружеството поскъпнаха с 2,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:35 | 09.09.22 г.
fallback
Още от виж още