fallback

Преглед на печата за 6 юни

08:41 | 06.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Данък хазарт може да бъде намален

в-к Капитал 

Правителството обмисля да промени данъчния режим, с който се облагат хазартните оператори. Целта е той да стане привлекателен за интернет сайтовете за залагания. Източник от управляващите коментира, че ще се търси изход от сегашната ситуация, при която онлайн букмейкъри не желаят да получат лиценз заради неблагоприятния данъчен режим, но в същото време към техните услуги има огромен интерес от българските потребители. Според някои оценки залозите по интернет миналата година са надхвърлили 700 млн. лв.

Все още няма решение какъв данъчен режим да се приложи - дали да се запази сегашният, но с по-ниска ставка, или пък да се премине към друг вид облагане. В момента върху залозите върху спортни и случайни събития се дължи 15% върху оборота. Източник от управляващите обаче коментира, че се обсъждат ефектите от въвеждане на облагане върху оборота между 3 и 5%.

БСП спира пенсионната реформа независимо от цената

в-к Сега

Намерението на БСП да спре увеличението на пенсионната възраст и стаж ще се случи със сигурност, дори актюерските разчети да покажат, че това ще досъсипе пенсионната система. Това стана ясно след първото заседание на поредния консултативен съвет за оптимизиране на осигурителната система към социалния министър Хасан Адемов.

"Този съвет може да даде само експертизата, да каже какви ще са ефектите от едно или друго решение, но то ще бъде взето от политиците", призна Адемов. А депутатът от Коалиция за България и председател на социалната комисия Корнелия Нинова, която също е част от съвета и една от вносителите на законопроекта за облекчаване на условията за пенсиониране, потвърди, че нейната партия има политическата воля да работи за замразяване на стажа и възрастта и няма да се откаже от това.

Депутатите се отказаха от мораториума за незаконните строежи

в-к Сега

Депутатите се отказаха временно от идеята за мораториум върху заповедите за премахване на незаконни къщи в урбанизираните територии и незаконни строежи в териториите на рибарските селища, изградени по Черноморското крайбрежие. Забраната се отлага, за да може министерствата на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране да представят в парламента становища по документа. Срокът на отлагането не е ясен, още повече че Министерството на инвестиционното проектиране още не е заработило.

Вносител на законопроекта бе Сергей Станишев, но от БСП преосмислиха идеята си, след като решиха, че мораториумът може да предизвика допълнително недоволство от страна на гражданите. "С предложеното решение ще удовлетворим очакванията на неколкостотин нарушители на закона, но ще предизвикаме справедливото недоволство на десетки хиляди други", заяви Емил Костадинов от БСП още в четвъртък.

Лятната почивка е по-евтина от Коледа

в-к Стандарт

По коледните празници българите харчат за подаръци, трапеза и пътувания повече, отколкото през лятната си почивка. Това сочат официалните данни на Министерството на финансите за изпълнението на държавен бюджет и по-специално информацията за приходите от ДДС. През последните 5 години месеците около Коледа генерират най-сериозни постъпления от ДДС в държавната хазна. ДДС се внася в бюджета до 14-о число на месеца след този, през който е реализиран оборотът

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 06.09.22 г.
fallback
Още от виж още