fallback

Румен Петков: Оставката на Станишев можеше да тушира общественото напрежение

БСП трябва да спази обещанията си за провеждане на активна и прозрачна политика, коментира бившият вътрешен министър от Тройната коалиция

12:52 | 16.06.13 г. 11

Лидерът на БСП Сергей Станишев трябваше да си подаде оставката след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, заяви в ефира на Bulgaria On Air Румен Петков, бивш вътрешен министър от кабинета на Тройната коалиция. Той отхвърли  да има личен мотив, заради който да настоява Станишев да се оттегли. „Аз винаги открито съм заявявал позицията си”, подчерта Петков. По думите му, когато няма бърза и навременна реакция напрежението ескалира и в случая се е насочило срещу правителството. „Днес по-важно от всичко е да съхраним кабинета, да осигурим възможност да изкара мандата си и да бъдат взети бързи решения по важни теми”, подчерта Петков. Той допълни, че по цял свят новата власт работи спокойно най-малко в първите 100 дни от управлението си, докато тук това не случи.

Според бившия депутат от „Коалиция за България” БСП трябва да свика съвет на партията, на който да стане ясно кой е водил преговорите за избора на новия председател на ДАНС. По думите му социалистите трябва да се включат в широка открита дискусия за определяне на новата кандидатура. БСП също така трябва да спази обещанията от предизборната си програма да води активна и прозрачна политика по важните въпроси за страната. „Въпросът за рестартиране на АЕЦ „Белене” и намиране на инвеститор за проекта е много важен”, коментира Петков. Друг ключов въпрос е данъчната политика. „Ако бъде запазен плоският данък, БСП трябва да даде ясен отговор защо се взима това решение”, заяви още Петков. Според него опитът на политически партии като ДСБ и ГЕРБ да „яхнат” протеста е лош знак и рефлектира върху  усещането как те могат да управляват процесите в страната. По думите на бившия вътрешен министър от кабинета на Тройната коалиция провеждането на предсрочни избори не са добър вариант за България. „Една дестабилизация ще отблъсне потенциални инвеститори. Това на свой ред ще сведе до минимум вероятността за създаване на работни места”, заяви Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:10 | 09.09.22 г.
fallback
Още от виж още