fallback

Надеждите за избягване на фискалната пропаст пак подкрепиха индексите в САЩ

Не съм чул никакви подробности за преговорите, а дори да се стигне до споразумение, не се знае дали то ще е в полза на икономиката, коментира обаче анализатор

23:49 | 19.11.12 г.

Американските борси започнаха по-късата работна седмица седмица предвид предстоящия Ден на благодарността с гръм и трясък, регистрирайки най-доброто си еднодневно възходящо движение от септември на фона на признаците за напредък по преодоляването на „фискалната пропаст“ и след по-добрите от очакваното макроикономически данни от жилищния сектор в САЩ, съобщи CNBC.

Dow Jones напредна с 1,65% до 12 795,96 пункта, воден от акциите на Bank of America, които повишиха стойността си с 4,1% до 9,49 долара, и тези на Hewlett-Packard, поскъпнали с 3,5% до 13,30 долара.

Индексът Standard & Poor's 500 спечели 1,99% до 1 386,89 пункта, като и 10-те му подсектора приключиха на положителна теригория начело с технологичните и добивните компании.

Nasdaq Composite скочи с 2,21% до 2 916,07 пункта, а с представянето си днес заедно със Standard & Poor's 500 заличиха загубите за цялата минала седмица.

„Мисля, че пазарът тръгна нагоре, защото Вашингтон опустя – президентът е извън страната, а Конгресът е затворен до средата на следващата седмица. Така че няма кой да бъде цитиран, че е казал нещо, което да развали настроението от края на миналата седмица“, заяви Арт Кашен, директор за сделките на регулирания пазар в UBS Financial Services.

На свой ред Скот Армиджър, портфолио мениджър в Christiana Trust, припомни, че ралито е започнало в петък с преговорите за избягване на фискалната пропаст. „Аз обаче все още не съм чул каквито и да са подробности“, предупреди Армиджър.

„Ще се стигне до някакво споразумение, но не знам дали то ще е в помощ на икономиката. Защото ако те е насочено повече към данъците, към нас, но няма да помогне на икономиката. Поради тази причина оставаме предпазливи“, добави той.

Мениджърът обаче отбеляза, че пазарът е реагирал и на положителните новини от Европа, че Гърция е на път да получи поредния забавен транш от втория спасителен пакет, така че нещата да могат отново да се проточат във времето. „Сега е период на покупки“, констатира той.

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ нараснаха неочаквано през октомври до сезонно изгладеното годишно ниво от 4,79 млн., сочат данни на американската Национална асоциация на брокерите на имоти. Доверието на строителите пък се е повишило за 7-ми пореден месец през ноември, се подчертава в съобщение ан американската Национална асоциация на строителите на жилища.

Акциите на Beazer прибавиха 2,9% към стойността си до 14,82 долара, а тези на Apple поскъпнаха със 7,2% до 565,73 долара, след като през миналата седмица бяха достигнали двумесечно дъно.

Пазарната капитализация на Citigroup нарасна с 3,2% до 36,10 долара за акция, след като американското издание Wall Street Journal съобщи, че компанията ще съкрати 300 работни места във филиалите си по целия свят.

Акциите на Lowe's повишиха стойността си с 6,2% до 33,96 долара, след като веригата магазини публикува резултати за третото тримесечие, надхвърлили очакванията на анализаторите.

Пазарната капитализация на Tyson Foods се разшири с 10,9% до 18,72 долара за акция, след като производителят на храни повиши прогнозата си за годишна печалба и увеличи тримесечния дивидент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:32 | 08.09.22 г.
fallback
Още от виж още